„Sunt recunoscător senatorului Chelaru, dar supărat pe Guvern!”

Dimensiune text

Declaraţia este făcută de Gheorghe Ciobanu, liderul de sindicat de la fosta fabrică de ţevi Petrotub. Liderul Sindicatului Liber Petrotub apreciază ajutorul oferit de senatorul PSD Ioan Chelaru, care a făcut o interpelare ministrului Muncii în legătură cu evaluarea dosarelor de pensionare ale unora dintre angajaţii fabricii. Protestatarii participanţi la un miting în faţa sediului PSD Roman cred că Guvernul ar trebui să-i pedepsească pe cei care trenează soluţionarea dosarelor. 

Sediul PSD Roman a fost luni, 23 martie, pichetat de 60 de angajaţi ai Arcelor Mittal Roman, nemulţumiţi că dosarele lor de pensionare nu sunt rezolvate favorabil şi cu maxim interes de funcţionari ai Casei de Pensii Neamţ. „Mă lupt pentru soluţionarea acestor dosare de aproape un an. Între timp, unii dintre salariaţi s-au îmbolnăvit, alţii, stresaţi şi îngrijoraţi, au plecat dintre noi. M-a înţeles şi ajutat domnul senator Ioan Chelaru, căruia i-am înaintat un memoriu şi am văzut că a făcut o interpelare parlamentară doamnei ministru Rovana Plumb, de la ministerul Muncii. Sunt recunoscător domnului senator Chelaru, dar sunt supărat pe Guvern, că nu a verificat activitatea Casei de Pensii, nu a găsit vinovaţii şi nu i-a sancţionat”, a declarat Gheorghe Ciobanu.

În calitatea sa de lider de sindicat şi om politic, declară că are mari aşteptări de la partidul din care face parte: „Eu sunt om de stânga, ca lider de sindicat. Eu sunt membru PSD pentru că mă identific cu acest partid, dar aştept ca liderii partidului, Guvernul, să ceară o verificare a activităţii Casei de Pensii şi să-i sancţioneze pe cei care se fac vinovaţi de nerezolvarea dosarelor de pensionare a angajaţilor pe care-i reprezint”.

Problema care se cere soluţionată între salariaţii care cer pensionarea, angajator şi Casa de Pensii derivă din încadrarea în condiţii speciale de muncă de care ar trebui să beneficieze unii dintre angajaţi. „PSD este partidul meu de suflet, dar, fiind la guvernare, are obligaţia să controleze astfel de instituţii şi oamenii numiţi. Vom continua protestul până vineri, perioadă pentru care avem autorizaţie emisă de Primăria Roman”, spune Gheorghe Ciobanu.

Deoarece protestul nu a fost organizat nici la Ministerul Muncii, Casa Naţională de Pensii, Casa Judeţeană de Pensii ori Prefectura Neamţ, instituţii contestate de protestatari, senatorul PSD Ioan Chelaru s-a simţit obligat să le răspundă celor care au organizat mitingul în faţa sediului PSD Roman: „Voi respecta dreptul la asociere şi la protest al cetăţenilor, cu atât mai mult al romaşcanilor mei. Eu m-am implicat în soluţionare, dar nu mă aşteptam ca, după ce pe data de 16 martie am depus interpelarea unui ministru, conflictul să aibă această turnură. Cred că mulţi dintre cei care au depus dosare de pensionare îndeplinesc condiţiile şi le vor fi soluţionate favorabil. Asumarea răspunderii este exclusiv obligaţia conducerii instituţiei, a Casei de Pensii, iar în numele celor nemulţumiţi m-am adresat doamnei ministru a Muncii. Sper să se găsească o soluţie legală şi în favoarea celor nemulţumiţi”, a declarat senatorul PSD Ioan Chelaru.

Comunicatul Casei Judeţene de Pensii Neamţ

„La solicitarea dumneavoastră de a prezenta un punct de vedere în legătură cu soluţionarea dosarelor de pensionare ale solicitanţilor care au realizat stagiul de cotizare (şi) la SC ARCELORMITTAL Roman, vă comunicăm că, la stabilirea condiţiilor de pensionare, sunt analizate înscrisurile efectuate de angajatori în carnetele de muncă şi adeverinţele eliberate, documente care trebuie să exprime realitatea, să furnizeze toate informaţiile necesare şi să corespundă din punct de vedere formal.

Reiterăm că asiguraţii care îşi desfăşoară activitatea pe durata programului normal de muncă dintr-o lună numai în activităţile din locurile de muncă specificate în Avizul nr.123/13.09.2005 beneficiază de stagii de cotizare în condiţii speciale de muncă.

În Avizul nr.123/13.09.2005 acordat SC Mittal Steel Roman SA au fost avizate încadrarea în condiţii speciale a locurilor de muncă din cadrul: Secţiei Laminor 20″, 16″, 6″/2; Atelier refulare; Atelier turnătorie şi forjă; Secţie Transporturi – remiza de locomotive pentru activităţile strict menţionate în acesta; în consecinţă, se justifică încadrarea în condiţii speciale de muncă doar pentru personalul din cadrul SC Mittal Steel Roman SA care a desfăşurat una din activităţile în locurile de muncă menţionate în avizul amintit anterior, pe durata programului normal de muncă în condiţii speciale.

În ultima perioadă, ca urmare a observaţiilor primite de la Casa Naţională de Pensii Publice privind modul de întocmire a adeverinţelor emise de societatea amintită pentru încadrarea salariaţilor în grupe superioare de muncă, şi care nu îndeplineau condiţiile de fond şi de formă, acestea nu au mai fost avute în vedere, astfel că o serie de cereri de înscriere la pensie au fost respinse.

Despre această situaţie au fost informate persoanele care au responsabilităţi în domeniul resurselor umane la SC ARCELORMITTAL Roman, pentru refacerea documentelor nevalorificate. Având în vedere că această operaţiune presupune, probabil, analiza altor documente din arhiva societăţii, noile adeverinţe sunt trimise la casa de pensii în măsura în care sunt emise. Au fost reanalizate mai multe dosare respinse sau aflate în lucru, dar nesoluţionate, şi au fost emise decizii de admitere a cererilor de pensionare. Casa Judeţeană de Pensii Neamţ va continua analizarea (reanalizarea) îndeplinirii condiţiilor de înscriere la pensie pentru salariaţii SC ARCELORMITTAL Roman, dacă documentele solicitate vor fi întocmite de societate şi trimise Serviciului stabiliri prestaţii”, precizează un comunicat al Casei Judeţene de Pensii Neamţ.

Comunicatul Prefecturii Neamţ

„Problema interpretării unitare a prevederilor legale cu privire la dosarele de pensii ale foştilor salariaţi de la SC ARCELORMITTAL SA Roman, care au lucrat în condiţii grele de muncă, încadrate în grupa I şi a II-a conform vechii legislaţii, în condiţii speciale şi deosebite conform legislaţiei actuale, a făcut obiectul unei medieri, în cadrul Comisiei de Dialog Social, care s-a desfăşurat la începutul lunii decembrie 2014 (mai exact pe data de 2.12.2014).

La discuţii au fost reuniţi reprezentanţi ai Casei Judeţene de Pensii Neamţ, responsabili cu punerea în aplicare a prevederilor legale în materie, conducerea şi specialişti din structura de resurse umane din cadrul ArcelorMittal, precum şi reprezentanţii sindicatului din firmă, inclusiv preşedintele filialei nemţene a C.N. Cartel Alfa la care Sindicatul Petrotub este afiliat.

În urma discuţiilor s-au stabilit o serie de cerinţe, privind modul de întocmire a documentelor referitoare la stagii de cotizare, salarii, sporuri sau condiţii de muncă, cerinţe care au făcut obiectul unei corespondenţe oficiale între Casa Judeţeană de Pensii Neamţ şi SC ARCELORMITTAL SA Roman.

Din acel moment s-a purtat un permanent dialog între cele două părţi, necesar rezolvării diferitelor speţe şi clarificări pentru rezolvarea dosarelor de pensii.

Din datele solicitate, situaţia soluţionării dosarelor de pensie ale salariaţilor sau foştilor salariaţi ai SC ARCELORMITTAL SA Roman, înregistrate în perioada martie 2014 – ianuarie 2015 este următoarea: total dosare – 153; dosare soluţionate favorabil – 42;  dosare respinse – 68 din care au facut contestaţie 40 de titulari; nesoluţionate (se aşteaptă clarificări de la angajator) – 21; dosare pentru care s-au cerut clarificari de la angajator – 43, din care s-au primit clarificări pentru 22 de dosare.

Din discuţile purtate cu specialiştii din cadrul Serviciului Stabiliri Pensii a rezultat că au fost reanalizate mai multe dosare respinse sau aflate în lucru, dar nesoluţionate, şi au fost emise decizii de admitere a cererilor de pensionare.

Acesta este un proces continuu, care presupune analiza multor documente din arhivă, o corespondenţă intensă între cele două părţi şi care ar putea explica, obiectiv, timpul mai îndelungat necesar emiterii unor decizii de pensie corecte.

Prefectul judeţului a cerut, în cadrul întâlnirii ce a avut loc luni, 23 martie a.c., la sediul Instituţiei Prefectului, să se respecte întocmai prevederile legale şi să fie menţinută totodată comunicarea cu structura de resurse umane din cadrul ARCELORMITTAL SA Roman iar când toate cerinţele sunt îndeplinite să fie soluţionate de îndată dosarele de pensionare”, precizează un comunicat al Prefecturii Neamţ.COMENTARII

WORDPRESS: 3
 • legionarul 5 ani

  ANA si CAIAFA,nu se mai da ,,dreptul la casa de pensii ,v-ati smecherit dragi romascani chiar credeti in aplicarea legii neconditionat si in termenii legali,sa mai angajeze postasi secretare comis voiajori pe la arhivele statului poate mor jumatate pana la solutionare de fapt asta cred ca se urmareste ,sa raman contributiile sarmanilor la stat sa avem banii de furat si de razboaiele altora……………!!!!!!!!!!!!

  • anonimul 5 ani

   Daca o sa auda occidentul ca dint-o fabrica asa mare au iesit la mitig 30-40 de persoane or sa rada si cu cu-ul de noi.CINSTE celor care au binevoit sa participe si RUSINE celora care s-au ascuns in boxe la oras si in beci cei de la tara.Asta-i motivul pentru care am fost condusi de un cizmar pana in 1989 toti au tras ca boii in jug pentru ca uni stiau sa chicoteasca pe la colturi.Din pacate sunt multi care nu au inteles nimic din democratie si putem sa ne spunem pe buna dreptate ca suntem un popor de Lasi cu L mare.

 • Tevaru Tubulara 5 ani

  Am trecut azi pe acolo si la cati manifestanti erau acolo cred ca nici santinela de la unitatea de pompieri nu a stiut ca este manifestatie.Asa ca vor ramane toti cu coada intre picioare.