Subvenții pentru păşunea concesionată de la primărie

Dimensiune text

Primăriile vor putea încheia contracte de concesiune sau de închiriere a păşunilor şi cu persoane fizice. Astfel, proprietarul unei turme de oi va putea participa la licitaţie pentru concesionarea unei suprafeţe din păşunea unităţii administrativ-teritoriale. Odată contractul de concesiune sau de închiriere încheiat, proprietarul de ovine va putea primi, în urma unei solicitări, subvenţie de la Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA). Până acum, subvenţii pentru păşune primeau doar asociaţiile, adică entităţi juridice în care erau înscrişi mai mulţi proprietari de animale, nu şi persoane fizice.

„Noi avem contracte de concesiune încheiate cu asociaţii. Dacă membrii unei asociaţii vor dori să se separe şi să meargă individual, atunci va trebui să facem aranjamente pastorale. Practic, va trebui, pe baza unor reguli, să reîmpărţim păşunea, apoi să scoatem la licitaţie parcele. La nivelul Prefecturii Neamţ s-a organizat un grup de lucru care va întocmi aranjamentele pastorale, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 34/2013. Din acest grup de lucru face parte şi Mihai Cristea, inginerul de cadastru din cadrul Primăriei noastre”, a afirmat Cristian Baciu, viceprimarul comunei Horia.

În Ordonanţa din 2013 se  precizează: „Consiliile locale au obligaţia să aprobe amenajamentele pastorale, valabile pentru toate pajiştile permanente aflate pe unitatea administrativ-teritorială în cauză, întocmite de către specialiştii din cadrul primăriilor, al direcţiilor judeţene pentru agricultură şi din cadrul camerelor agricole judeţene aflate în subordinea consiliului judeţean sau de către specialiştii din cadrul inspectoratelor teritoriale de regim silvic şi de vânătoare, după caz, conform ghidului elaborat de Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Pajişti Braşov”.

Grupul de lucru a fost constituit la nivelul judeţului Neamţ prin ordin de prefect. Din acesta fac parte reprezentanţi ai unităţilor administrativ-teritoriale, ai Consiliului Judeţean Neamţ, ai Direcţiei pentru Agricultură şi ai Comisariatului de Regim Silvic şi Cinegetic Suceava.


COMENTARII

WORDPRESS: 0