Subprefectul Vlad Ciurea: „Mi-am format o imagine corectă asupra societăţii în care trăim”

Subprefectul Vlad Ciurea: „Mi-am format o imagine corectă asupra societăţii în care trăim”

 

Romașcanul Vlad Ciurea, cel care a fost numit, luna trecută, subprefect al județului Neamț, a acordat Ziarului de Roman un interviu în care povestește despre calitățile care l-au recomandat pe funcție, dar răspunde și la întrebări legate de diferența dintre guvernele tehnocrate și cele politice sau despre viitorul pe care și-l dorește în administrație.

vlad-ciurea-subprefect

 

Reporter: Sunteţi subprefect sub un guvern tehnocrat, ce calităţi consideraţi că v-au recomandat pentru numirea pe această funcţie?

Vlad Ciurea: Cred că mai multe. M-a recomandat experiența acumulată în gestionarea de proiecte, resurse, în coordonarea activităţilor unor echipe. Am condus diverse procese, atât din mediul privat, cât şi din cel public. Pot să spun că, lucrând atât în mediul privat, cât şi în sectorul public, mi-am format o imagine corectă asupra societăţii în care trăim, din punct de vedere economic şi social. Această funcţie îmi creşte gradul de responsabilitate şi îmi permite să îmi pun în valoare experiența acumulată până în prezent.

R.: George Lazăr, tot din Roman, a condus Prefectura Neamţ. Îl urmaţi acum dumneavoastră. Putem spune că faceţi parte din noua generaţie de aur a funcţionarilor publici aplecaţi mai mult către administraţie şi mai puţin spre politică?

Vlad Ciurea: Funcţia pe care am fost numit este cea de subprefect. Prefect este doamna Dobrilă, cu care, de altfel, am o colaborarea foarte bună, iar împreună suntem echipa care conduce Prefectura Neamţ. Dacă v-aţi referit la faptul că sunt romaşcan, da, sunt al doilea din acest oraş numit într-o funcţie de conducere în Prefectura Neamţ, cel puţin în ultimii ani. Cât despre „generaţia de aur”, este poate prea mult spus. Reprezentăm o nouă generaţie de tineri care, prin priceperea şi pregătirea lor, doresc să aibă un rol activ în dezvoltarea comunităţii în care trăim şi, implicit, a întregii ţări şi, de ce nu, să facă o carieră în administraţie.

R.: Din experienţa dumneavoastră, e mai bun un Guvern tehnocrat sau unul politic ?

Vlad Ciurea: Cred că ar trebui să plecăm de la o definiţie pe scurt a acestuia: Guvernul este autoritatea publică a puterii executive, care funcţionează în baza votului de încredere acordat de Parlament şi care asigură realizarea politicii interne şi externe a ţării şi exercită conducerea generală a administraţiei publice. Fiecare dintre cele două tipuri de guvernare – tehnocrată şi politică – are avantaje şi dezavantaje. Un Guvern tehnocrat are avantajul că e format din specialişti fără apartenenţă politică, ce poate identifica imediat problemele cu care ne confruntăm şi acţionează din secunda imediat următoare, fără să fie îngrădit de interese colaterale. Guvernele tehnocrate au, de asemenea, avantajul că, neavând ce pierde din punct de vedere politic, pot face reforme la care un guvern politic poate nu ar avea curajul să se angajeze. Dar, în acelaşi timp, un guvern tehnocrat ridică o problemă importantă. Cea a lipsei de sprijin politic pe termen lung, pentru că un astfel de executiv este susţinut, până la urmă, de partide politice, pentru că, în final, legile şi măsurile trebuie să treacă prin Parlament. Nu avem experienţa guvernărilor tehnocrate în condiţii normale, pentru că ele au venit – şi aici mă refer la noi în ţară – în perioade de criză. Şi toate exemplele de până acum demonstrează faptul că guvernele tehnocrate au viaţă relativ scurtă.

Un guvern politic are, însă, o putere de decizie sporită, fiind susţinut de o majoritate parlamentară. De regulă, are o durată de viaţă mai mare, are avantajul că poate corecta ,,din mers” eventualele disfuncţionalităţi în aplicarea reformelor şi contabiliza în dreptul lui efectele pozitive ale acestora, cu toate că multe dintre măsurile adoptate au efecte pe termen lung. În acelaşi timp, poate avea o viteză de reacţie mai puţin accentuată în aplicarea reformelor, dacă acestea pot produce efecte electorale neplăcute. Până la urmă, este nevoie de un guvern, politic sau tehnocrat, cu un solid sprijin parlamentar, care să implementeze reformele de care ţară are nevoie. Important, din punctul meu de vedere, este ca ambele forme de guvernământ să ,,înregimenteze” oameni cu o experienţă şi competenţă tehnică ridicată, pe domeniile de care răspund, capabili să ducă până la final obiectivele asumate în programele de guvernare.

R.: În contextul alegerilor parlamentare, ce rol veţi juca dumneavoastră în acest proces?

Vlad Ciurea: Voi juca rolul stabilit de funcţia pe care o am, aceea de subprefect. Împreună cu prefectul, colegii mei din Prefectură şi cu toţi cei cu responsabilităţi în domeniu vom veghea la respectarea legii, la organizarea unor alegeri corecte, cu păstrarea echidistanţei care se impune într-un proces electoral.

R.: Fiecare dintre noi are un vis, un ideal, care este al dumneavoastră?

Vlad Ciurea: Vise şi idealuri, cam mult spus, pentru că am intra pe un teren mai filosofic. Dar, ca orice om, am şi eu ţeluri personale şi profesionale. Poate unul dintre cele profesionale ar fi să demonstrez, atât mie, cât şi celor care au încredere în mine, că pot performa într-un domeniu care mi se potriveşte. Şi administraţia este unul dintre ele. Pot să vă spun că, în momentul de faţă, mă concentrez pe un obiectiv, și anume acela să depun orice efort necesar pentru respectarea legii, a ordinii publice, apărarea drepturilor şi a siguranţei cetăţenilor, menţinerea climatului de pace socială şi bunăstarea economică la nivelul judeţului Neamţ.

 

 


COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • Ai cravata ta esti pioner…psd