Prima paginăEducatie

„Subiectiva”, răspuns corect la Evaluarea națională

Dimensiune text

La examenul de Limba română susținut de absolvenții claselor a VIII-a în cadrul Evaluării naționale, corectarea se va face în baza baremului existent. Anunțul a fost făcut de ministrul interimar al Educației, Liviu Marian Pop (foto), după ce punctul A.3 de la cel de-al doilea subiect a fost considerat ambiguu.

 

Elevilor li se cerea să stabilească tipul propoziției subordonate din fraza „Ceea ce mă jenează este dificultatea răsfoirii„, avînd de ales între propoziție predicativă, subiectivă sau atributivă.

Conform baremului, răspunsul corect a fost „propoziție subiectivă„. Subiectul a născut multe polemici, chiar și printre profesori, care au fost de părere că analiza frazei admitea mai multe nuanțe. Înainte de a face anunțul că baremul de corectare rămîne neschimbat, ministrul Educației a solicitat părerea reprezentanților tuturor inspectoratelor școlare județene și a inspectorilor de specialitate. „Hotărîtoare în identificarea tipului de subordonată este topica. În fraza în discuție, propoziția subordonată este propoziție subiectivă. Apreciez că subiectele au fost echilibrate din punct de vedere al elementelor de dificultate și din punct de vedere al modului cum au fost formulate și sînt în conformitate cu elementele de conținut din programă. Ca grad de dificultate, consider că subiectele au avut un grad de dificultate mediu. Am încredere că elevii din județul Neamț vor obține rezultate bune„, a spus inspectorul școlar pentru limba română Gheorghe Brânzei.

Controversatul subiect este cotat cu șase puncte din 100. Cele 10 variante cu subiecte pentru evaluarea națională au fost elaborate în luna martie.

COMENTARII

WORDPRESS: 0