Prima paginăSocial

,,Sub semnul lui Eminescu”, la Colegiul Tehnic ,,Petru Poni”

,,Sub semnul lui Eminescu”, la Colegiul Tehnic ,,Petru Poni”

Dimensiune text

 

Colegiul Tehnic ,,Petru Poni” din Roman, a organizat luni, 16 ianuarie, o activitate culturală și educativă dedicată împlinirii a 167 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu, poetul nepereche a cărui operă învinge timpul, după cum afirma George Călinescu, la eveniment participând elevi și profesori. Activitatea a fost intitulată sugestiv „Sub semnul lui Eminescu”, astfel de manifestări dovedind că vraja versului eminescian nu va înceta niciodată, iar ideile și sentimentele înalte pe care le reprezintă vor căpăta mereu noi valențe artistice. Activitatea a fost realizată la inițiativa Consiliului Școlar al Elevilor, reprezentat de președinte Mădălina Enache și vicepreședinte Larisa Ungureanu, iar coordonatori au fost profesorii de limba și literatura română Teodora Dima și Dănuț Rusu.

Cuvântul de deschidere a fost rostit de către profesor Teodora Dima, care a accentuat actualitatea versului eminescian în preferințele literare ale elevilor. „Activitatea a avut drept obiective afirmarea dragostei pentru literatura română clasică şi contemporană, cunoaşterea operei şi vieţii poetului Mihai Eminescu, stimularea şi afirmarea potenţialului literar, artistic şi creativ al elevilor din ciclul liceal, descoperirea unor noi talente, care se pot dezvolta și confirma pe parcurs, întărind prestigiul şcolii şi al comunităţilor cărora le aparţin. Nu în ultimul rând, am urmărit stimularea curiozităţii intelectuale, a comunicării și deschiderii culturale și educarea morală și estetică a tinerilor, pregătindu-i pentru o viaţă cu noi şi multiple provocări”, a afirmat profesor Teodora Dima.

Viața și activitatea poetului nepereche au fost prezentate într-un material Power-Point de către elevele Sorina Crețu și Dumitrela Murariu. Au fost evocate principalele momente care i-au marcat existența marelui poet, primii pași pe calea descoperirii și valorificării talentului, crearea unei vaste opere, prietenia cu Ion Creangă sau dragostea față de Veronica Micle, moartea tragică și cauzele ei.

Al doilea punct al activităţii noastre a fost ilustrarea elementelor legate de creația eminesciană, de temele şi motivele ei fundamentale: timpul, istoria, cosmicul, natura şi dragostea. Imaginându-se în postura tânărului Mihai Eminescu scriind, un elev a citit poezii și fragmente reprezentative pentru fiecare temă.

Apoi, elevi care manifestă predilecție pentru creația lui Mihai Eminescu au organizat un recital de poezii, selectate din vasta operă a poetului. Meditații precum „La steaua”, elegia „O, mamă”, idilele „Dorința”, „Floare albastră”, „Lasă-ți lumea” au căpătat noi tonalități artistice în re-citirea elevilor. Corul clasei a X-a C, condus de eleva Larisa Oprea, a încheiat activitatea în ritm muzical,  interpretând renumita melodie închinată lui Eminescu de către regretații Ion și Doina Aldea Teodorovici.

,,Vibrația unui vers profund, sensibilitatea pentru muzicalitatea unei rime, emoția unei destăinuiri lirice își cer încă dreptul la viață în inimile nealterate de banalitate ale elevilor. Și, parafrazându-l pe Stendhal, pasiunile sunt o întâmplare în viață, dar întâmplarea de a-l iubi pe Eminescu apare doar la ființele alese”, a subliniat profesorul Dănuț Rusu.

colegiul pentru poni mihai eminescu 01

colegiul pentru poni mihai eminescu 02

 

 

COMENTARII

WORDPRESS: 0