Prima paginăActualitate

Strategii separate pentru serviciul de salubrizare din localitățile Roman Metropolitan

Dimensiune text

Legea nu dă voie primarilor să aibă o strategie comună pentru serviciul de salubrizare a localităţilor. În urmă cu o lună, primarii care sunt parte a Asociaţiei de Dezvoltare „Roman Metropolitan” s-au întâlnit la Primăria Roman, pentru a discuta despre un proiect comun. Ei doreau ca, prin intermediul Asociaţiei, să poată realiza o singură strategie pentru serviciul de salubrizare. Principalele argumente pentru care s-a dorit realizarea unui singur document au fost costurile mici, viziunea comună şi dezvoltarea ulterioară armonioasă, având în vedere că întreaga zonă va fi gestionată de un singur operator, întrucât aşa prevede proiectul european derulat în domeniul managementului deşeurilor de Consiliul Judeţean Neamţ. După întâlnirea de la Roman, au urmat discuţii şi la nivelul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „ECO Neamţ”.

„Din păcate, legea nu ne permite realizarea unei singure strategii, va trebui ca fiecare localitate să aibă propria strategie de dezvoltare. Însă, aşa cum am procedat când am cumpărat energie electrică prin Bursa de Mărfuri, şi acum am făcut o cerere de ofertă comună. Prin urmare, va fi acelaşi proiectant care va lucra toate strategiile din zona Roman Metropolitan. Sperăm ca, prin această metodă, costurile să fie mai mici şi viziunea să fie comună”, a afirmat Ovidiu Bojescu, administratorul public al municipiului Roman.

Legea serviciului public de salubrizare a localităţilor prevede că „autorităţile deliberative ale unităţilor administrativ-teritoriale au competenţe exclusive în ceea ce priveşte înfiinţarea, organizarea, gestionarea, coordonarea şi atribuirea serviciului de salubrizare a localităţilor”. Strategia privind serviciul de salubrizare este un document obligatoriu.

COMENTARII

WORDPRESS: 0