Strategii pentru dezvoltarea agriculturii ecologice în zona de munte

Dimensiune text

Agenţia pentru Protecţia Mediului Neamţ a organizat un seminar de informare a fermierilor din zona de munte privind rolul social şi de mediu al agriculturii în regiunile montane.

Zeci de fermieri din zonele montane ale judeţului Neamţ, din localităţi precum Poiana Teiului, Pângăraţi, Dochia, Crăcăoani, Fărcaşa, Tarcău, Bicaz sau Piatra Neamţ, au participat miercuri, 25 februarie, la un seminar organizat de Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Neamţ, care este partener în proiectul „PACINFO – Rolul social şi de mediu al agriculturii în regiunile montane”. Seminarul a avut rolul de informare a fermierilor despre noile cerinţe şi condiţii în domeniul subvenţionării sectorului agricol şi de scoatere în evidenţă a importanţei respectării regulilor legate de protecţia mediului şi a naturii.

agricultura 02Fermierii au aflat în ce anume constă acest proiect, ce soluţii pot fi aplicate pentru dezvoltarea zonei montane, li s-a adus la cunoştinţă cum se pot face plățile pentru zona montană defavorizată şi cea de agromediu în zona montană şi care sunt posibilităţile de finanţare prin Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală (PNDR) 2015-2020.

Prelegerile au fost ţinute de Monica Isopescu, managerul proiectului „PACINFO – Rolul social şi de mediu al agriculturii în regiunile montane”, doctor inginer Vasile Avădănei, cercetător asociat la Institutul Naţional de Cercetări Economice al Academiei Române, Marius Rusu, şef birou în cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Neamţ, Marius Măcincă, consilier în cadrul Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Neamţ (OJFIR) şi doctor cercetător Elvira Gille, de la Centrul de cercetări biologice „Stejarul” Piatra Neamţ.

„Dorim să realizăm o coeziune între mai multe instituţii, pentru a vă uşura muncă dumneavoastră. Încercăm să vă aducem informaţii cât se poate de pertinente, actuale, privind accesarea unor fonduri şi ce paşi trebuie să urmaţi”, a spus în deschidere Diana Brumaru, asistent manager în cadrul proiectului.

Proiectul este desfăşurat în 16 judeţe

Liderul proiectul „PACINFO – Rolul social şi de mediu al agriculturii în regiunile montane” este APM Harghita. Proiectul se desfăşoară în perioada iunie 2014 – aprilie 2015.

„Obiectivul principal este diseminarea informaţiilor despre obiectivele sociale şi de mediu ale politicii agricole comune. De anul acesta, UE acordă o atenţie deosebită practicilor agricole ecologice, ceea ce are o relevanţă mai mare pentru fermele din zonele montane, care au un avantaj, datorită mediului curat în care se află. Rezultatele aşteptate ale proiectului sunt recunoaşterea importanţei activităţii agricole din zona de munte, creşterea gradului de informare a fermierilor şi aproprierea tinerilor de activităţile agricole, de problemele şi rolul acestora. Activităţile se axează pe informarea fermierilor din zona de munte despre principiile de finanţare a politicilor agricole comune, în special privind protecţia mediului, măsuri speciale privind menţinerea pe piaţă a produselor şi importanţa agriculturii sustenabile pentru protejarea calităţii mediului”, a afirmat Monica Isopescu, managerul de proiect.

Una dintre principalele activităţi organizate de APM Neamţ în cadrul acestui proiect a fost „Ziua Naţională a Traiului de Munte”, care a avut loc pe 26 octombrie 2014.

Cercetătorul Vasile Avădănei a vorbit fermierilor prezenţi la seminar despre varietatea de resurse pe care le oferă zona montană, despre oportunităţile de dezvoltare a acestei zone, dar, mai ales, despre soluţii pentru această dezvoltare, una dintre cele mai importante fiind asocierea fermierilor în cooperative şi patronate, pentru a avea rezultate cât mai bune.

Marius Rusu, reprezentantul APIA Neamţ, a prezentat sistemul de plăţi unice pe suprafaţă, scoţând în evidenţă faptul că acest sistem este în permanentă schimbare. El a prezentat pe larg normele de eco-condiţionalitate şi sistemul de plăţi pentru agromediu. Marius Măcincă, consilierul OJFIR Neamţ,  a prezentat noile măsuri ale Planului Naţional pentru Dezvoltare Rurală 2014-2020, prin intermediul cărora fermierii pot obţine finanţări, iar cercetător Elvira Gille a vorbit despre Cultura ecologică a plantelor medicinale şi aromatice în zonele montane.

Finanţarea proiectului PACINFO se face de către Comisia Europeană, prin Directoratul General pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, în cadrul programului de promovare a Politicii Agrare Comune, şi de către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.


COMENTARII

WORDPRESS: 0