Strategii de protejare a speciilor de pe râul Moldova

Dimensiune text

În cadrul întâlnirilor pentru consultare publică, factorii interesaţi pot intra în contact cu specialiştii care vor elabora planurile de management pentru ariile protejate de pe râul Moldova. 

Asociaţia S.O.S. Viitorul Bacău derulează proiectul „Managementul durabil al trei arii protejate situate pe Râul Moldova”, care este susţinut financiar din Fondul European de Dezvoltare Regională. Scopul proiectului este asigurarea stării de conservare favorabilă a speciilor şi habitatelor de interes naţional/comunitar din ariile protejate de pe râul Moldova, între Oniceni şi Miteşti, Tupilaţi şi Roman şi între Păltinoasa şi Ruşi.

Punctul central al proiectului este elaborarea planurilor de management pentru cele trei arii protejate. Joi, 12 martie, a avut loc prima întâlnire privind planul de management al ariei protejate Râul Moldova între Tupilaţi şi Roman, la sediul Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AVPS) Roman.

„În cadrul întâlnirilor pentru consultare publică, factorii interesaţi pot intra în contact cu specialiştii care vor elabora aceste planuri de management. Pe de o parte, vor fi prezentate măsurile propuse de specialişti şi, pe de altă parte, factorii interesaţi îşi vor spune opinia privind restricţiile care pot fi sau nu impuse în anumite zone”, a precizat biologul Lăcrămioara Zaharia, managerul proiectului.

La seminarul de informare de joi au fost invitaţi reprezentanţi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Neamţ, APM Iaşi, ai Primăriei Roman, ai AVPS Roman, ai ocoalelor silvice Roman şi Horia şi ai Sistemului de Gospodărire a Apelor şi Administraţiei Bazinale Siret.

Vidre, lilieci şi tritoni cu creastă, identificaţi pe râul Moldova

moldova 02La întâlnirea de joi au fost discutate măsurile care trebuie luate pentru a proteja cele zece specii de vertebrate care au fost descoperite de specialişti pe râul Moldova între Tupilaţi şi Roman. Printre acestea se numără vidra, popândăul, liliacul cu urechi mari, buhaiul de baltă cu burta roşie sau galbenă, tritonul cu creastă sau mreana vânătă.

Printre ameninţările care pot afecta aria naturală protejată se numără poluarea mediului acvatic cu hidrocarburi, uleiuri minerale sau depozitarea de deşeuri din gospodării, arderea stufărişului, braconajul şi, chiar, distrugerile provocate de vizitatorii adulţi şi copii, neinformaţi despre valorile naturale din zonă.

Acest proiect presupune elaborarea de studii, inventarieri, cartografieri, care stau la baza realizării planurilor de management, a strategiilor şi măsurilor de conservare pentru aceste arii naturale protejate.

Asociaţia S.O.S. Viitorul Bacău a fost înfiinţată în anul 2002, iar până la acest proiect a desfăşurat activităţi preponderent sociale. „Ideea proiectului a apărut ca o oportunitate de finanţare, dar şi pentru evoluţia profesională a echipei care a constituit asociaţia şi atragerea de noi specialişti. Aşadar, ne-am perfecţionat în domeniul cercetării în protecţia mediului. Pe viitor, asociaţia doreşte extinderea activităţilor pe latura economiei sociale”, a declarat Dan Tătaru, preşedintele asociaţiei.


COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • blaj mihai 5 ani

    acest proect este bun pentru salariile asociatiei dar nu se gindesc la salariatii care muncesc pe asa zisa ””arie protejata””!!!!!!!!!!!!!!!!!