Strategie de creștere a veniturilor locale, la Boghicea

Dimensiune text

boghicea 2.jpg – Primăria comunei Boghicea
boghicea3.jpg

Închirierea utilajelor din dotarea primăriei către populație aduce venituri la bugetul local. Lunar, 1.000 – 2.000 lei intră în conturile primăriei din prestările de servicii și din vînzarea de material de construcții.

 

 

Pe lîngă taxe și impozite, administrația publică locală de la Boghicea a mai găsit o sursă importantă de venit: închirierea utilajelor din dotarea primăriei. „Chiar din primul meu mandat, m-am preocupat de achiziționarea de utilaje și echipamente necesare pentru construcții edilitar-gospodărești, pentru a nu fi nevoit să apelez, pentru orice problemă apărută, la închirierea acestora din comunele vecine„, spune Eugen Mihai (foto), primarul comunei Boghicea.

Primăria comunei Boghicea

Primăria comunei Boghicea

În cîțiva ani, administrația publică locală și-a format un parc auto care cuprinde, printre alte utilaje, un autogreder 6×6, un camion MAN de 10-15 tone cu lamă regrabilă, o sărăriță – o mașină cu care se împrăștie antiderapantul, și un buldo-excavator. Sub acest aspect, este cea mai dotată primărie din zona Roman. „Aceste utilaje sînt multifuncționale și pot fi folosite, în funcție de necesități, pentru diverse lucrări în construcție, agricultură, infrastructură rutieră și deszăpezirea drumurilor. Fiind o comună mărginașă a județului Neamț, iarna eram expuși riscului ca utilajele pentru deszăpezire să nu ajungă în timp util și la noi. În aceste condiții, ne-ar fi fost foarte greu să rezolvăm urgențele din comună. Pentru a nu pune în pericol viața unei persoane care solicită o ambulanță, ne-am mobilizat și am pus la punct utilarea primăriei cu toate cele necesare„, a precizat primarul comunei Boghicea.

Achiziționarea utilajelor de către primărie a însemnat un beneficiu atît pentru administrație, cît și pentru populație. În lipsa unor utilaje care să rezolve problemele din gospodărie, populația comunei Boghicea apelează la primărie pentru închirierea acestora. „Avem un buldo-excavator cu care prestăm diverse lucrări pentru populație. Oamenii ne solicită ajutorul atunci cînd vor să-și facă o temelie la casă, un beci, un iaz ori o adăpătoare. Am stabilit un tarif prin hotărîre de Consiliu Local, iar oamenii sînt foarte mulțumiți că găsesc în comună o soluție la problema lor„, a spus primarul Mihai.

 

Depozit de materiale de construcții la Boghicea

Populația comunei Boghicea nu solicită primăriei doar utilaje, ci și materiale de construcție. „La primărie există un depozit destinat populației comunei, pe care îl alimentăm permanent cu pietriș și nisip. Atunci cînd oamenii au nevoie de cantități mici de prundiș și nisip pentru amenajarea unui trotuar sau a altor lucrări în gospodărie, vin la noi și solicită cantitatea dorită. Tot prin hotărîre de Consiliu Local, oamenii plătesc, de exemplu, 25 lei pentru o căruță de balast„, explică primarul Eugen Mihai.

Ca urmare, sumele încasate intră în bugetul local la capitolul venituri și acoperă o parte din găurile bugetului administrației. În cazul persoanelor nevoiașe, aceste materiale de construcție se acordă gratuit.
Ne-am gîndit și la persoanele nevoiașe, la bătrîni și la familiile monoparentale care nu au bani. Acestora le acordăm în mod gratuit materialele, pe bază de proces verbal„, a spus primarul comunei Boghicea.

Închirierea utilajelor și vînzarea balastrului aduc lunar venituri în bugetul local. „Practic, nu există lună să nu ne întregim bugetul local cu 1.000 – 2.000 lei„, a spus primarul comunei Boghicea.

 

Învățămîntul din comuna Boghicea, sprijinit de primărie

Școala Boghicea s-a mai îmbogățit cu o clasă de preșcolari. Unitatea școlară are constituită o grupă de preșcolari, dar numărul solicitărilor venite din partea părinților a determinat autoritățile locale să solicite înființarea a încă o grupă, de 24 de preșcolari.

Administrația publică de la Boghicea și-a propus ca, pînă la 10 octombrie, toate școlile din comună să fie aprovizionate cu lemne. „Școlile au o rezervă de lemne în magazii, dar nu este suficientă. Pentru a traversa iarna, este nevoie să facem o completare cu 40% la cantitatea deja existentă„, a spus primarul Eugen Mihai.

Achiziționarea lemnelor va fi făcută din suma primită la rectificarea bugetară, pentru școlile din satele Boghicea, Slobozia și Căușeni.


COMENTARII

WORDPRESS: 0