Străinătatea a distrus familiile şi sănătatea romaşcanilor

Dimensiune text

Tot mai mulţi romaşcani se întorc din străinătate, fie pentru că au rămas fără muncă, fie pentru că sănătatea nu le-a mai permis să facă faţă. Nu puţini sunt cei care s-au ales cu probleme psihice, după ce au lucrat zeci de ani printre străini, departe de familiile lor. 

La fiecare început de an, preoţii catolici merg la toate familiile din parohia lor, pentru a binecuvânta locuinţele şi pe cei care locuiesc în ele, dar şi pentru a fi la curent cu starea în care se află enoriaşii, pentru a putea întinde o mână de ajutor, acolo unde este cazul.

La fel s-a întâmplat şi în acest an. În mare parte, binecuvântarea familiilor s-a încheiat, iar preoţii au început deja să tragă primele concluzii. Una dintre ele, şi cea mai tristă, este că unele persoane care au fost plecate la muncă în străinătate s-au întors cu mari probleme, atât în familie, dar şi de sănătate.

Preoţii parohiei romano-catolice „Isus Bunul Păstor” din Roman au vizitat, până acum, aproximativ 430 de familii, din cele 570, câte erau arondate anul trecut. La încă 30 de familii trebuie să mai meargă de acum, iar peste 100 de familiii sunt plecate în străinatate (peste 540 de enoriaşi sunt plecaţi peste hotare, dar au apartamentele aici şi ţin legătura cu parohia). „Am găsit persoane care s-au întors din străinătate, fie pentru că nu mai au loc de muncă, fie pentru că s-au săturat de străinătate, fie din cauza unor probleme de sănătate, fizică sau psihică, mai mari sau mai mici, fie pentru că nu mai suportă să stea departe de familie. Emigraţia, deşi pare frumoasă, pentru câştigul şi confortul pe care ţi-l oferă uneori, aduce cu sine şi probleme de sănătate, stres, umilinţe, familii dezbinate, copii cu grave probleme de comportament şi cu greutatea adaptării la situaţia nouă sau mai veche, dar şi o grea adaptare pentru soţi, de a convieţui împreună, după ce atâta timp au stat la distanţă. De asemenea, este dificilă adaptarea lor la noua situaţie din ţară, la anumite momente de umilinţă cu care nu sunt obişnuiţi, la izolarea de aproape toate cunoştinţele de dinainte de a pleca. Trăiesc un soi de izolare şi singurătate”, a afirmat preotul Francisc Fărcăşel, parohul bisericii „Isus Bunul Păstor”.

Sărăcia îi împinge pe români în ghearele străinătăţii

Angela Ion, în vârstă de 50 de ani, din Roman, a plecat în Spania în urmă cu 15 ani, lăsând atunci în urmă două fete, de zece şi 12 ani, în grija tatălui. Nu ar fi vrut să apeleze la această soluţie, însă situaţia financiară era tot mai grea. Nu mai avea serviciu de foarte mulţi ani, timp în care a încercat să deschidă o afacere pe cont propriu. A reuşit să reziste pe piaţă câţiva ani, dar, la un moment dat, cheltuielile deveniseră mai mari decât câştigurile. Atunci s-a decis să plece. Adaptarea a fost foarte grea. La început, a lucrat ca îngrijitoare pentru mai multe bătrâne. Faptul că stătea numai închisă în casă, departe de familie, dar şi fără posibilitatea de a intra în contact cu vreo persoană de aceeaşi naţionalitate, o făcea pe Angela să plângă în fiecare zi. La numai câteva luni de când se afla în Spania, a slăbit peste 20 de kilograme. Pe atunci, telefoane mobile erau destul de rar întâlnite, astfel că Angela nu putea ţine legătura cu familia ei decât prin scrisori, pe care le scria cu lacrimi în ochi, şi telefonic, o dată pe săptămână, atunci când i se permitea să iasă din casă pentru două ore. Numai Dumnezeu ştie ce era în sufletul femeii atunci când fetele îi scriau că, după ce îşi terminau temele, în loc să se joace cu copiii afară, erau nevoite să facă de mâncare sau curăţenie prin casă, cât timp tatăl căuta să muncească, pentru a întregi venitul familiei.

Aşa au trecut şase ani, până când fata cea mare a intrat la facultate, iar cea mică se apropia de vârsta majoratului. În acel moment, Angela, împreună cu soţul ei, au hotărât că fetele sunt destul de mari pentru a se descurca singure, aşa că şi soţul a plecat la muncă în Spania.

De atunci, cei doi au căutat să muncească cât mai mult, pentru a putea câştiga suficienţi bani pentru fetele lor, ca acestora să nu le lipsească nimic. Soţul s-a angajat ca şofer, iar ea ca menajeră, la mai multe familii. Timpul nu i-a iertat pe niciunul dintre ei. După opt ani, ambii au probleme cu vederea, iar Angela are mari probleme la piciorul drept. Acum fetele sunt mari, fiecare pe drumul ei, dar toată alergătura aceasta după bani a lăsat urme vizibile în sănătatea părinţilor lor.

„Nu aş fi vrut să plec. Nici nu ştiam ce mă aşteaptă. Nevoia de bani, însă, te faci să iei decizii radicale. Fetele creşteau, dar în România nu mai puteam câştiga suficienţi bani cât să le pot oferi tot ceea ce mi-aş fi dorit. Acum, este fiecare la casa ei şi sper că au apreciat eforturile pe care le-am făcut pentru ele. Mai am mult până la pensie şi, dacă aş veni acasă, nu aş avea cu ce să mă descurc. Cine mai angajează persoane peste 50 de ani? În momentul în care va veni poştaşul la uşă, să ne aducă pensia, abia atunci ne vom întoarce acasă. Până atunci, ne vedem copiii în concedii şi vorbim în permanenţă pe internet. Mai luăm medicamente, mai mergem la medic, facem ce putem pentru a putea merge mai departe. Fără muncă nu te poţi descurca şi, dacă nu poţi munci, niciun patron nu te ţine. În condiţiile astea, strângi din dinţi şi mergi mai departe”, spune Angela.

Rugăciuni pentru românii plecaţi în străinătate

Duminică, 18 ianuarie, în parohiile catolice s-a celebrat Ziua Mondială a Emigrantului şi Refugiatului. A fost o zi în care preoţii, dar şi enoriaşii, s-au rugat în mod special pentru cei plecaţi în străinătate, dar şi pentru cei rămaşi acasă. La biserica „Isus Bunul Păstor”, duminică seara a avut loc un moment special de adoraţie şi rugăciune pentru aceştia. Celebrarea acestei zile are rolul de a sensibiliza conştiinţele oamenilor asupra marii probleme a emigranţilor şi refugiaţilor.

Tot duminică a început Octava mondială de rugăciune pentru unirea în credinţă a tuturor creştinilor. În săptămâna 18-25 ianuarie, creştinii catolici, ortodocşi şi protestanţi se vor aduna şi se vor ruga împreună pentru unitate. Marţi, la ora 18.00, la biserica „Fericitul Ieremia” va avea loc o întâlnire ecumenică şi, în fiecare zi, la sfintele liturghii, vor fi înălţate rugăciuni pentru unitatea creştinilor în toate bisericile.COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • legionarul 6 ani

    saracia este motivul dar cauza sau cauzele sant altele ,cei de la conducerea statului numai au furat si tradat acest popor fiindca asa li s-a cerut ,exista un plan amplu si pana in detaliu de nimicire si reducerea acestui popor,iar cand se va termina cu marea furaciune(privatizarea),se va trece la urmatoarele nivele taxe si impozite aberante legi extremiste si straine de acest popor numai rahaturi clocite in mintea serviciilor de informatii si propaganda imperialiste,ne asteapta si mai rau sa ne pregatim deci.