Stop! Nu mai e loc la groapa de gunoi improvizată de la Roman

Stop! Nu mai e loc la groapa de gunoi improvizată de la Roman

Probleme la staţia de transfer a deşeurilor de la Cordun
Pași noi pentru salubrizarea orașului
PRIMĂRIILE, OBLIGATE SĂ RIDICE GUNOIUL DEPOZITAT PE CURSURILE DE APĂ

 

deseuri1709Aşa cum era de aşteptat, groapa improvizată de la Roman s-a umplut. După ce ea fusese gândită să funcţioneze un an şi un pic, preluând, iniţial, şi deşeurile comunelor din zonă, a fost, ulterior, mărită şi au trecut, astfel, trei ani, iar proiectul de management al deşeurilor tot nu este gata. Încep alte licitaţii pentru staţiile de sortare şi transfer, deci, în cel mai bun scenariu, mai durează două luni. Dacă nu vor fi alte contestaţii, cum s-a întâmplat la licitaţiile anterioare – evident.

Conform administratorului public al Romanului, Ovidiu Bojescu, depozitul de gunoi temporar este plin în acest moment, motiv pentru care singura soluţie este să ducem gunoiul la depozitul central de la Girov, singura componentă funcţională din acest proiect european de milioane de euro, dar şi ea funcţionează pe banii bugetului judeţean, şi nu pe banii unui operator privat.

„Nu mai încape gunoiul la depozitul de la Roman. El a fost o soluţie bună, am investit aici un milion de lei tocmai în ideea că, până când se va umple, vom avea gata proiectul european pe deşeuri. Nu a fost aşa. În septembrie, maximum octombrie, trebuie să luăm o decizie despre ce facem cu gunoiul romaşcanilor. De fapt, decizia este luată, trebuie să ducem gunoiul la Girov, acum să vedem de când exact şi cu ce costuri, clar mai mari decât să-l ducem la depozitul nostru. Trebuie să vedem şi ce facem cu gunoiul de la depozitul nostru, pentru că şi acesta trebuie dus tot la Girov”, a declarat city-managerul Ovidiu Bojescu.

Tariful pe transportul până la Girov va fi adăugat la preţul perceput acum pentru colectare, iar autorităţile fac calcule acum să vadă dacă bugetul local, din taxa de salubritate de 5 lei pe an percepută de la cetăţeni, poate acoperi diferenţa de preţ. O altă întrebare este legată de modul în care se va face acest transport. Se vor transporta deşeurile în forma lor actuală sau aşa cum prevede proiectul european – nerespectat de nicio administraţie locală care a dus gunoiul până acum la Girov, adică neselectat – sau vom aştepta pornirea secţiei de sortare de lângă Cersanit, vom căra acolo gunoiul de la groapă, îl vom selecta cât se poate şi vom duce deşeurile nereciclabile la Girov. La toate aceste întrebări trebuie să răspundă administraţia locală, iar până la finele lui octombrie ar trebui să ştim cum stăm şi, mai ales, cât ne va costa.

O altă întrebare, dar la care este imposibil de răspuns, este când vor fi gata licitaţiile pentru cele trei staţii de transfer din judeţ, pentru două dintre ele fiind efectuate contestaţii şi câştigate de contestatori, iar pentru cea de la Roman s-a decis anularea licitaţiei, pentru că una din legile în vigoare pe care s-a construit acest proiect spune că la procedură trebuie să participe măcar trei ofertanţi, iar în acest caz a fost doar unul – Rossal Roman. Cu alte cuvinte, dacă nu va exista interes pentru colectarea, selectarea şi transportul gunoiului din zona Roman din partea altor firme, iar nu se rezolvă nimic. Doar dacă, aşa cum se ştie de acum în procedurile din licitaţie din România – care sunt mai mult birocratice şi mai puţin eficiente, în sensul de a exista o concurenţă corectă – se vor chema două firme la masa licitaţiei, pe post de iepuraşi, dar în ton cu cerinţele legii.

 

 


COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • In zona cuprinsa intre podul de la Gadinti si Politie miroase cumplit dimineata si seara. Nu stiu de ce tot amanam un lucru care tot se va intampla: selectarea gunoiului. Am pierdut timp pana acum prin lipsa de implicare in educatia populatiei pentru colectarea selectiva a gunoaielor.

  • error: Content is protected !!