„Știi ce-ai votat?”

Votul pentru organigrama CJ i-a dezorientat pe consilierii județeni. Postul de administrator public al judeţului a fost desfiinţat. Biblioteca Municipală Roman a primit o suplimentare de fonduri. Surpriza ședinței a constituit-o armonia dintre Tărâță și Constantin.

Ședinţa ordinară a legislativului judeţean de vineri, 26 iulie, a demonstrat că lupta pentru putere nu are final. Discuţiile contradictorii între consilierii judeţeni aparţinând aceluiaşi partid politic (PSD) au fost urmărite cu mare interes, inclusiv de liderul judeţean, deputatul Ionel Arsene, care era în sală împreună cu deputatul Liviu Harbuz.

Discuţiile au apărut la nici zece minute de la debutul şedinţei. Primul proiect pe ordinea de zi a fost organigrama Consiliului Judeţean (CJ) Neamţ. Consilierul judeţean Adrian Bourceanu (PSD) a venit cu trei amendamente. Primul s-a referit la păstrarea formulei de „Direcţia Parcului Naţional Ceahlău”, fără a se comasa această structură cu Serviciul Salvamont, serviciul urmând a rămâne în subordinea CJ Neamţ. Amendamentul a fost votat cu 32 de voturi „pentru” şi o abţinere. „Procedural şi tehnic, va trebui să trecem la cea de-a doua teză a atricolului nr. 1, statul de funcţii. Vă propun ca, din articolul nr.1, să votaţi statul de funcţii al aparatului de specialitate al Consiliului Judeţean Neamţ”, a afirmat Daniela Soroceanu, secretarul judeţului Neamţ, aceasta fiind, în fapt, cea care a condus prima parte a şedinţei de CJ. Toţi consilierii au aprobat statul de funcţii al aparatului de specialitate al CJ, apoi consilierul Adrian Boruceanu a expus al doilea amendament, care presupune comasarea Serviciului Programe Europene cu Compartimentul Relaţii Internaţionale, iar subordonarea să se facă unuia dintre cei doi vicepreşedinţi, în timp ce Compartimentul Coordonare consilii locale să fie tot în subordinea unui vicepreşedinte.cj1

Secretarul Daniela Soroceanu a cerut ca celelate opt articole ale hotărârii să fie aprobate, iar amendamentele să fie discutate după vot. Consilierii au fost de acord şi au votat organigrama Camerei Agricole Neamţ, a Complexului Muzeal Neamţ, a Bibliotecii Judeţene, a Teatrului Tineretului, a Spitalului Judeţean şi a Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.

„Mai solicit ca Biroul Resurse Umane, Compartimentul informatic şi Compartimentul de Sănătate Publică să treacă în subordinea directă a preşedintelui”, a propus Adrian Bourceanu, consilier judeţean PSD. Daniela Soroceanu a precizat că plecarea celor două persoane de la Compartimentul informatic din cadrul Serviciului Juridic va lăsa serviciul doar în cinci angajaţi, caz în care funcţia de şef de serviciu va trebui să se desfiinţeze. Vicepreşedintele Emilia Arcan a încercat să intervină, Daniela Soroceanu a cerut o pauză de consultări, iar consilierul judeţean Dan Vasile Constantin a reprodus o parte din prevederile legale pentru funcţionarea unui serviciu, a unui birou sau a unui compartiment, referitor la numărul de angajaţi. Până la urmă, membrii legislativului au luat o pauză, care nu s-a dovedit prea inspirată, fiindcă au uitat ce-au votat, conform discuţiilor ulterioare, în care unul dintre aleşi l-a întrebat pe colegul său din legislativ: „Ştii ce-ai votat?”, moment în care toţi consilierii judeţeni au izbucnit în râs.

cj2Judeţul a rămas fără funcţia de administrator public

Imediat după pauză, consilierul Bourceanu şi-a reformulat amendamentele, în sensul că a rămas în discuţie şi a fost votată doar trecerea Compartimentului Sănătate Publică şi a Biroului Resurse Umane în subordinea directă a preşedintelui CJ Neamţ. Consilierul PDL Gheorghe Vasiloiu a remarcat că votarea separată a statului de funcţii şi a organigramei nu este corectă, spunând că mai mulţi consilieri care au votat a doua parte a articolului nr.1 (statul de funcţii al aparatului de specialitate al CJ) au fost duşi în eroare, crezând că votează statul de funcţii al Serviciului Salvamont. Apoi, a propus, prin amendament, scoaterea din organigramă a funcţiei de administrator public al judeţului. Replica a vrut să o dea tot secretarul judeţului, dar Gheorghe Vasiloiu a spus că nu vorbeşte decât cu preşedintele CJ şi cu colegii din legislativ. Dan Vasile Constantin (PSD) a pledat pentru nemodificarea organigramei, dat fiind faptul că funcţia nu este ocupată. După zeci de minute de dezbateri, amendamentul lui Gheorghe Vasiloiu nu a mai fost supus la vot, dar preşedintele Culiţă Tărâţă, în calitate de iniţiator, a decis desfiinţarea acestei funcţii. „Tărâţă nu are nevoie de administrator. Eu îmi port singur crucea, nu mă ascund după county-manager”, a spus preşedintele CJ Neamţ.

Biblioteca „George Radu Melidon” a mai primit 150.000 de lei cj3

Următoarele proiecte au trecut mai repede de votul consilierilor. Rectificarea de buget a presupus alocarea a încă 150.000 de lei pentru lucrările de la Biblioteca Municipală din Roman şi aprobarea a 20.000 de lei pentru sărbătoarea comunei Bozieni. De remarcat că între Dan Vasile Constantin (PSD) şi Radu Tudorel (PSD) s-au semnalat mai multe replici acide, dar aceasta nu a fost singura „ciocnire” între consilierii PSD din şedinţa de vineri. Dimpotrivă, între preşedintele Culiţă Tărâţă şi consilierul județean PSD Dan Vasile Constantin a existat o armonie perfectă, situație imposibil de consemnat în urmă cu câteva luni.

Desemnarea unui reprezentant al CJ Neamţ în cadrul Consiliului de Administraţie al Casei de Asigurări de Sănătate Neamţ i-a pus în competiţie pe Gabriel Vişan (PNL) şi Neculai Puşcaşu (PSD), deşi postul vacant fusese al unui liberal. Până la urmă, cele mai multe voturi le-a întrunit reprezentul PSD, rezultatul fiind primit cu aplauze de Ionel Arsene, preşedintele PSD Neamţ.


COMENTARII

WORDPRESS: 0