Prima paginăActualitate

Statul returnează zeci de milioane de lei din taxa auto

Dimensiune text

Zilnic sunt înregistrate dosare la Tribunalul Neamţ ale unor persoane care dau statul în judecată pentru recuperarea taxei auto. Valoarea plătită de către solicitanţi se ridică la câteva mii de lei.

Taxa de primă înmatriculare a unei maşini cumpărată din străinătate – de cele mai multe ori, la mâna a doua – este foarte mare, însă nemţenii nu renunţă la această modalitate de a-şi achiziţiona un autoturism, fiind una dintre variantele cele mai ieftine. Odată adusă maşina în ţară, de-a lungul timpul, noii proprietari au fost nevoiţi să achite taxa de primă înmatriculare, care a purtat diferite denumiri, respectiv taxa de poluare auto sau timbru de mediu. Această taxă, indiferent cum a fost numită de-a lungul timpului, a adus sume impresionante la bugetul statului. În anul 2012, perioadă în care, aşa cum a afirmat Curtea de Justiţie Europeană, taxa nu a fost legală, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Neamţ a încasat 16.585.033 de lei de la contribuabili pentru înmatricularea a 6.266 de autovehicule. În anul următor, în care numele taxei s-a schimbat în timbru de mediu, suma încasată a crescut, la fel şi numărul autovehiculelor înmatriculate. Nemţenii care au dorit să aibă o altă maşină anul trecut au achitat 19.149.459 de lei pentru a înscrie 7.282 de autovehicule. În 2014, în primele patru luni ale anului, Fiscul nemţean a încasat 5.614.605 de lei pentru a înmatricula 2.332 de autovehicule.

Mulţi dintre contribuabilii nemţeni care au plătit sume mari pentru înmatricularea unei maşini au hotărât să dea statul în judecată, pentru a-şi recupera banii. Numai în data de 24 iunie, la Tribunalul Neamţ au fost înregistrate dosarele a şapte persoane fizice din judeţ, care doresc ca statul să le restituie banii cu care au achitat taxa de poluare sau timbrul de mediu. Sumele plătite de aceştia se situează între 1.054 de lei şi ajung până la 10.262 de lei.

Până în prezent, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Neamţ a pierdut 3.211 de procese care au vizat restituirea taxei auto şi a câştigat numai 78. În urma proceselor, instanţa a obligat Fiscul să restituie contribuabililor nemţeni 14.139.816 lei. Singura problemă este că, începând de anul acesta, chiar dacă Fiscul ia toţi banii o dată de la contribuabil pentru această taxă, cei care vor câştiga procesul cu statul vor primi banii în cinci etape, pe parcusul a cinci ani.

COMENTARII

WORDPRESS: 0