Statuia lui Alexandru cel Bun, aprobată pentru a sta în sensul giratoriu Poarta Nord

Statuia lui Alexandru cel Bun, aprobată pentru a sta în sensul giratoriu Poarta Nord

Dimensiune text

 

Statuia domnitorului Alexandru cel Bun va putea fi amplasată în centrul sensului giratoriu din zona Dedeman – Poarta Nord. Anunțul a fost făcut luni, 27 noiembrie, de deputatul PNL Laurențiu Leoreanu, care a precizat că a obținut avizul Ministerului Culturii, după ce, inițial, ideea amplasării monumentului în acea zonă fusese respinsă de minister.

Statuia domnitorului Alexandru cel Bun, semnată de sculptorul romașcan Florin Zaharescu, a fost o dorință a fostei administrații, cheltuiala realizării ei fiind suportată de compania Dedeman. Dedeman și-a dat acordul pentru finanțarea parțială a construcției, respectiv suma de 45.000 de lei pentru proiectul și macheta statuii și suma de 91.260 de lei pentru turnarea în bronz a acesteia, urmând ca Primăria Roman să finanțeze soclul statuii și să obțină toate avizele necesare realizării obiectivului.

În luna septembrie, municipalitatea a anunțat, însă, că Ministerul Culturii nu a avizat acest demers și că va gândi un alt ansamblu arhitectural pentru sensul giratoriu de la ieșirea din Roman spre Iași. Totuși, până la urmă, insistențele deputatului Leoreanu de amplasare a monumentului în zonă au dat roade.

„Rolul unui parlamentar, dincolo de atribuţiile din forul legislativ, este acela de a susţine şi promova interesele zonei pe care o reprezintă. Romanul, în general, oraşul pe care îl port mereu în suflet şi beneficiul său sunt scopuri principale în activitatea mea. Amplasarea statuii marelui voievod Alexandru cel Bun la intrarea în municipiul Roman dinspre Iaşi, Poarta Nord, a întâmpinat o serie de sincope, culminând cu un aviz negativ din partea Comisiei Naţionale pentru Monumente de For Public. În aceste condiţii, m-am deplasat personal la Ministerul Culturii, acolo unde am susţinut şi argumentat oportunitatea amplasării acestei opere în locaţia dorită de noi şi pot afirma cu mândrie că această acţiune nu a rămas fără răspuns. Am obţinut avizul favorabil pentru amplasarea monumentului în locaţia – Poarta Nord! Costurile acestui monument, de la proiectare, machetare şi până la turnarea în bronz sunt suportate de firma Dedeman, tot ca urmare a unor demersuri realizate de mine în perioada în care încă ocupam funcţia de primar al municipiului Roman. Doresc să le urez succes celor ce se vor ocupa de implementarea efectivă a acestui proiect, domnului primar Lucian Micu, acum depăşind aceste piedici în amplasarea statuii marelui Alexandru cel Bun şi să îi asigur atât pe ei, cât şi pe toţi romaşcanii de implicarea mea totală în susţinerea acestui oraş, direct, dincolo de discursuri sau promisiuni fără fond!”, a afirmat deputatul Laurențiu Leoreanu, într-un mesaj postat pe pagina de socializare.

În Roman, în zona sensului giratoriu de la Favorit există statuia lui Ștefan cel Mare, dar, la momentul amplasării ei, Ministerul Culturii nu trebuia să-și dea vreun aviz.

 

 COMENTARII

WORDPRESS: 3
  • Daca statuia domnitorului Alexandru cel Bun, in vremea caruia s-a intemeiat episcopie la Roman, cel ce a consolidat statul romanesc feudal Moldova si i-a dus faima in batalii in Polonia, statuie facuta gratis, nu primeste aviz, atunci nu prea inteleg ce cultura se pastoreste la Ministerul Culturii. Bravo dlui Leoreanu! (N.B.: sa stiti ca nu fac politica).

  • Urmeaza , ca pana pe data de xx-01-2018 , doua comisii ministeriale , 3 comisii parlamantare si 4 sedinte ale consilului local urmate toate de supuneri la vot spre ce punct cardinal va sta cu fata Maria Sa Alexandru . PSD a propus sa se uite cu fata spre Iasi . PNL propune orintarea cu fata spre Roman . Conducerea Dedeman propune ca Alexandru sa priveasca in jos spre soclul placat cu piatra de granit . Cersanit nu doreste sa participle la vot deoarece Alexandru a avut ce-a avut cu polonezii. Pana si o companie de asigurari a venit cu propunerea ca statuia sa fie asigurata pentru suma de 1 million de euro pentru ca pana la finele anului 2019 cel putin 6 tir-uri cu numere de ucraina si turcia il vor izbi pe Alexandru izbind-ul drept in piept . Abia ulterior se va stabili daca accidentele au avut sau nu o conotatie istorica….

  • ETERNA MIORIȚAĂ… sau cum sa ne footem intre noi