Prima paginăActualitate

Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Secuieni deţine secretul eficienţei agriculturii

Dimensiune text

Unitatea a finalizat campania de însămânţare a culturilor agricole de primăvară. Specialiştii staţiunii vor participa la un simpozion internaţional, organizat la Chişinău de Academia de Stat a Moldovei. SCDA Secuieni a primit vizita unei delegaţii formate din cercetători şi cadre universitare de la Universitatea de Știinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Iaşi şi cadre didactice şi cercetători din Franţa.

Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă (SCDA) Secuieni a încheiat campania de însămânţare a culturilor agricole de primăvară, inclusiv a loturilor de hibridare pentru speciile porumb şi floarea-soarelui. „Deşi lucrările în câmp au debutat destul de timpuriu, iar primele culturi, şi anume cele din epoca întâi, le-am însămânţat în luna martie, a fost o primăvară dificilă pentru lucrătorii din agricultură, sub aspectul condiţiilor climatice. Au căzut precipitaţii care, sub aspect cantitativ, nu au fost foarte mari, dar care s-au întins pe o perioadă destul de lungă, făcând imposibilă derularea lucrărilor în câmp. Totodată, am început campania de întreţinere a culturilor de toamnă şi de primăvară, prin activităţi specifice de protecţie a culturilor de câmp împotriva buruienilor, a dăunătorilor şi a agenţilor patogeni care produc îmbolnăviri. Până în acest moment s-au efectuat toate erbicidările preemergente la culturile de primăvară, pentru combaterea buruienilor. Sunt în derulare lucrările de combatere a buruienilor prin erbicidări postemergente, adică pe vegetaţie, atunci când culturile se află în fenofaze corespunzatoare, iar buruienile – în faza cea mai sensibilă la erbicidare”, a declarat doctor inginer Elena Trotuş, directorul SCDA Secuieni.

Doctor inginer Elena Trotuş, directorul SCDA Secuieni

Doctor inginer Elena Trotuş, directorul SCDA Secuieni

Unitatea a acordat o atenţie deosebită aplicării tratamentelor fito-sanitare pentru prevenirea şi combaterea agenţilor patogeni care produc îmbolnăviri ale plantelor, în special la cerealele păioase. „Condiţiile din această primăvară sunt deosebit de favorabile privind apariţia, evoluţia şi atacul produs de bolile foliare. În solele cu cereale păioase s-au efectuat două tratamente pentru combaterea bolilor foliare, având în vedere că agenţii patogeni Septoria tritici şi Septoria nodorum, care produc îmbolnăviri cunoscute sub denumirea populară de «arsura frunzelor» sau «septorioză», găsesc cele mai favorabile condiţii de atac. La culturile de rapiţă s-au efectuat deja tratamentele atât pentru combaterea dăunătorilor specifici, cât şi pentru prevenirea atacului produs de agenţi patogeni care vor manifesta o agresivitate destul de ridicată pe această cultură, având în vedere că densitatea şi dezvoltarea plantelor este foarte bună. O atenţie deosebită trebuie acordată, în perioada următoare, şi pentru culturile de porumb, a celor de floarea-soarelui şi de sfeclă pentru zahăr sau pentru furaj. În cazul în care temperaturile vor fi în creştere, vor exista condiţii favorabile de atac pentru dăunătorii de sol. Acolo unde aceştia depăşesc densitatea inclusă în pragul economic de dăunare, se recomandă aplicarea unor tratamente cu insecticide pe vegetaţie. Anul acesta traversăm, totuşi, o perioadă favorabilă în ceea ce priveşte protecţia culturilor de câmp, având în vedere actul normativ prin care s-a prelungit perioada de utilizare în tratamentul chimic al seminţei a insecticidelor neonicotinoide destinate pentru tratamentul seminţelor la majoritatea speciilor de cultură. Insecticidele din această grupă au acţiune sistemică şi ele protejează atât sămânţa din sol în curs de germinare, cât şi plăntuţa tânără până în fenofaza de cinci până de şapte frunze. Problema va fi în anii următori. Ce vom face în toamna anului 2014 şi în primăvara anului 2015, când utilizarea acestor produse va fi suspendată? La acest capitol, suntem destul de descoperiţi. Să ne imaginăm ce s-ar fi întâmplat anul acesta cu aceste culturi semănate în rânduri rare, cum sunt porumbul şi floarea – soarelui, dacă nu ar fi fost admise aceste produse din grupa neonicotinoidelor pentru tratamentul seminţei privind atacul «viermilor sârmă», având în vedere că primăvara a fost destul de umedă şi că, la nivelul seminţelor în curs de germinare, larvele genului Agriotes, cele cunoscute popular sub denumirea de «viermi sârmă», au avut cele mai bune condiţii de apariţie şi de atac. Sperăm să se ajungă la decizii favorabile şi în ceea ce priveşte protecţia culturilor de câmp împotriva dăunătorilor de sol şi de sămânţă pentru anii următori”, a precizat doctor inginer Elena Trotuş.

În câmpul experimental au fost amplasate, spune directorul SCDA Secuieni, toate experienţele aferente celor patru proiecte de cercetare incluse în Planul Naţional de Cercetare – Dezvoltare cunoscut sub denumirea de ADER 2014. „S-au materializat, totodată, experienţele aferente tematicilor de cercetare ce fac obiectul unor contacte bilaterale încheiate între Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Secuieni şi marile companii producătoare de pesticide, de îngrăşăminte şi de seminţe, precum şi întregul plan tematic de cercetare propriu, al unităţii noastre”, a spus directorul SCDA Secuieni.

Specialişti şi cercetatori din Franţa, în vizită la Secuieni

Primele luni ale anului 2014 au fost rodnice în activităţi pentru colectivul de cercetători şi specialişti ai SCDA Secuieni. În acest interval s-au valorificat rezultatele obţinute în anul 2013 şi cumulate cu perioada 2010 – 2013. „Aceste rezultate au fost valorificate mai întâi prin elaborarea de lucrări ştiinţifice, prin participarea cercetătorilor cu lucrări ştiinţifice la sesiunea internă de referate organizată de Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Turda, la care am prezentat, în data de 6 martie, patru referate ştiinţifice care au fost trimise spre publicare în reviste de specialitate. A urmat, apoi, o sesiune internă de referate, organizată pe 25 martie, de către Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Secuieni, împreună cu filiala Piatra Neamţ a Academiei Oamenilor de Știinţă din România. În cadrul acelei sesiuni, colectivul de cercetători ai unităţii noastre a prezentat şase referate ştiinţifice, iar filiala Piatra Neamţ a Academiei Oamenilor de Știinţă din România – două referate. La această sesiune internă au fost invitaţi şi colegii de la Staţiunile de Cercetări Agricole din Moldova, precum şi colectivul de cercetători ai Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Turda, care a prezentat patru referate ştiinţifice. Pe 4 aprilie, la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Secuieni a avut loc întâlnirea protecţioniştilor din toate judeţele Moldovei. Specialiştii din domeniul protecţiei plantelor care lucrează în unităţi de cercetare, în învăţământul universitar, în inspectorate fito-sanitare şi fermierii din agricultura zonei de Est a României, s-au întâlnit la Secuieni, la iniţiativa Societăţii Naţionale de Protecţie a Plantelor din România. Scopul întâlnirii a fost acela de a revitaliza activitatea filialei pe Moldova a acestei societăţi, în vederea cunoaşterii problemelor fito-sanitare cu care această zonă a ţării se confruntă, de a se cunoaşte specialiştii care lucrează în domeniul protecţiei culturilor de câmp şi a culturilor horticole între dânşii, pentru ca, împreună, să găsească rezolvări la tot ceea ce înseamnă diminuarea pagubelor produse de agenţi patogeni şi dăunători, mai precis de organismele dăunătoare la aceste culturi”, a precizat doctor inginer Elena Trotuş.

Colectivul de cercetători ai Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Secuieni a participat la sesiunea anuală a Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Fundulea, care a avut loc pe 9 mai, la Bucureşti, în Aula Magna a Academiei de Știinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu Șişeşti”. „Acolo, cercetătorii unităţii noastre au prezentat cinci referate ştiinţifice. Două dintre acestea au fost prezentate în plen, iar trei au fost prezentate sub formă de postere. Referatele prezentate în cadrul acestei sesiuni vor fi publicate în revista de specialitate cunoscută sub denumirea de Analele Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare Agricolă Fundulea, o revistă care are cotaţie CNCSIS B+ (Consiliul Naţional al Cercetării Știinţifice din Învăţământul Superior – n.r.). Prin publicarea acestor referate în revistele cu cotaţie, cercetătorii  acumulează punctaje pentru a promova în gradele ştiinţifice III, II şi I. Pregătim, totodată, participarea a trei colegi la un simpozion internaţional organizat la Chişinău de Academia de Stat a Moldovei, cu trei referate ştiinţifice”, a spus directorul SCDA Secuieni.

În această săptămână, SCDA Secuieni a primit vizita unei delegaţii formată din cadre universitare de la Universitatea de Știinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Iaşi, împreună cu cercetători şi cadre didactice din Franţa, în cadrul unor colaborări mai vechi între aceste instituţii. „Se vor vizita câmpurile experimentale, se vor derula discuţii privind activitatea Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Secuieni şi despre rezultatele obţinute de această unitate. Aceste întâlniri vor crea prilejul unor viitoare parteneriate, în vederea derulării unor proiecte de cercetare în cadrul programelor cu finanţare europeană, dar şi în cadrul planurilor naţionale de cercetare”, a precizat directorul SCDA Secuieni.

SCDA Secuieni, împreună cu marile companii cu care derulează contracte de cercetare bilaterale, va organiza, în luna iunie, tradiţionalele întâlniri cu fermierii în câmpurile experimentale.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • doina 8 ani

    Felictari doamnei Trotus si colectivului pe care-l conduce pentru realizarile deosebite in aceasta perioada foarte grea pentru cercetarea agricola.Bravo,tineti-o tot asa,