Prima paginăActualitate

Stațiunea de Cercetare Agricolă Secuieni oferă semințe

Dimensiune text

Staţiunea de Cercetare – Dezvoltare Agricolă Secuieni vine cu o ofertă generoasă în întâmpinarea fermierilor care vor seminţe productive. De asemenea, cultivatorii de plante medicinale au la dispoziţie şi ei o gamă largă de produse.

În oferta de seminţe valabilă pentru această primavară, soiurile/hibrizii de porumb (Turda Star, F 376, OLT) se vând la  preţuri de livrare cuprinse între 7,44 şi 8,68 lei kilogramul. Fasolea Delia vine cu două preţuri, 12,40 lei/kilogramul şi 14,88 lei/kilogramul, în funcţie de categoria biologică. Ovăzul Mureş şi Mureşana se comercializează cu 1,49 lei/kilogramul, respectiv 1,86 lei/kilogramul. Orzoaica Romaniţa se vinde cu 1,86 lei/kilogramul şi 2,23 lei/kilogramul. În acelaşi timp, soia (Eugen, Onix) se comercializează la un preţ de 5,58 lei/kilogramul, iar floarea soarelui (Favorit) costă 19,84 lei/kilogramul. Cultivatorii de cânepă pot achiziţiona un kilogram la un preţ de 19,84 lei, dar există şi soiuri/hibrizi la 37,20 lei.

Staţiunea de Cercetare – Dezvoltare Agricolă Secuieni are şi un ghid pe pagina de Internet care prezintă tehnologia prin care se cultivă cânepa.

În privinţa plantelor medicinale şi aromatice, peste 20 de specii se pot cumpăra de la Staţiunea de Cercetare – Dezvoltare Agricolă Secuieni. Aici preţurile variază, de la ovăz (sămânţă eco) care costă 2,48 lei/kilogramul, la busuioc şi mărar (sămânţă eco), ce se comercializează cu 111,60 lei/kilogramul. În lista unităţii se mai află şi camelina (18,60 lei), tarhonul (18,60 lei), chimionul (14,88 lei), gălbenelele (105,40 lei) sau muştarul negru (7,44 lei). Toate preţurile conţin TVA.

Trebuie menţionat că noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală le acordă punctaj suplimentar fermierilor care folosesc genetica românească şi, astfel, aceştia vor avea prioritate la finanţare. Măsura este una binevenită, având în vedere că soiurile româneşti au început să dispară de pe piaţă, ca şi gustul legumelor.

COMENTARII

WORDPRESS: 0