Prima paginăActualitateNeamt

Staţiunea Agricolă Secuieni, în topul unităţilor de profil din ţară

Dimensiune text

SCDA Secuieni şi Compania AB Plus Events din Iaşi vor organiza, anul viitor, la Secuieni, Târgul pentru fermieri „AGRALIM”, care îşi propune să prezinte noutăţile din domeniul agricol. SCDA Secuieni a primit diploma de excelenţă şi medalia de aur la Salonul Regional al Cercetării, organizat de Camera de Comerţ din Bacău.

Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă (SCDA) Secuieni se impune ca o instituţie ştiinţifică, puternic ancorată în problematica agriculturii. Fără niciun ban de la stat, unitatea se află în topul unităţilor de profil din ţară, uimind străinătatea cu invenţiile şi noile tehnologii descoperite. Anul 2014 a fost un an plin, cu  activităţi profitabile nu doar în ceea ce privește imaginea pentru colectivul de cercetători şi specialişti ai SCDA Secuieni.

„A fost un an dificil, sub aspectul condiţiilor climatice, motiv pentru care a trebuit să ne coordonăm în aşa fel activitatea încât să facem lucrări de bună calitate şi în timp util. O preocupare a colectivului de cercetători şi specialişti ai Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Secuieni este şi cea de promovare şi extensie a rezultatelor obţinute în activitatea de cercetare şi dezvoltare. În acest an, am participat la foarte multe evenimente ştiinţifice, dar am fost şi noi gazde ale unor manifestări de profil. Primul eveniment din acest an la care am participat a fost o sesiune de referate organizată la începutul lunii martie de Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Turda. La acest eveniment a participat întreg colectivul unităţii noastre, care a prezentat referate ştiinţifice. Au fost prezenţi cu referate colegii de la ameliorarea cânepii monoice și de laboratorul de protecţie a plantelor şi agrofitotehnie. La sfârşitul lunii martie, Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Secuieni a fost gazda unei sesiuni de referate, eveniment organizat împreună cu Filiala Piatra Neamţ a Academiei Oamenilor de Știinţă, în cadrul căreia s-au prezentat 12 referate. Aceste referate au fost prezentate de membrii Filialei Piatra Neamţ a Academiei Oamenilor de Știinţă, de cercetători de la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Turda, de colectivul unităţii noastre şi de colegii de la Centrul de Cercetare pentru Cultura Plantelor Medicinale «Plantavorel» din Piatra Neamţ. Ne-am propus să organizăm, anual, în primăvară, o sesiune de referate şi să formăm o tradiţie în acest sens. Pentru anul 2015, ne propunem să invităm colegii de la toate staţiunile de cercetare-dezvoltare din Moldova şi cadrele didactice de la Universitatea de Știinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Iaşi”, a declarat doctor inginer Elena Trotuş, directorul SCDA Secuieni.

Doctor inginer Elena Trotuş, directorul SCDA Secuieni

Doctor inginer Elena Trotuş, directorul SCDA Secuieni

Sub directa coordonare a conducerii Societăţii Naţionale de Protecţia Plantelor din România s-a organizat la SCDA Secuieni, la începutul lunii aprilie, un simpozion cu toţi specialiştii care lucrează în domeniul protecţiei culturilor din zona Moldovei. „Manifestarea şi-a propus să revitalizeze societăţile zonale de protecţie a plantelor care, până la nivelul anului 2000, funcţionau în toate zonele ţării. La acest eveniment au participat inspectorii de la direcţiile fitosanitare din toate judeţele Moldovei, cercetători care lucrează în domeniul culturilor de câmp şi horticole de la staţiunile de cercetare din Moldova şi cadre didactice care îşi desfăşoară activitatea în domeniul entomologiei şi a fitopatologiei, de la Universitatea de Știinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Iaşi. Dorim ca această manifestare să devină de tradiţie şi, din 2015, Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Secuieni să pună bazele organizării consfătuirilor de protecţie a plantelor care, până la nivelul anului 2005, s-au desfăşurat în întreaga ţară sub directa coordonare a Laboratorului de Protecţie a Plantelor din cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Agricolă de la Fundulea. După 2005, aceste manifestări nu s-au mai organizat, deşi ele constituiau un câştig atât pentru cercetătorii care lucrau în domeniul protecţiei plantelor la staţiunile de cercetări agricole din România, dar şi pentru specialiştii din cadrul direcţiilor fitosanitare din judeţele ţării. Aceste manifestări cuprindeau o parte teoretică, de prezentare a referatelor despre rezultatele obţinute în activitatea de cercetare, în domeniul protecţiei culturilor de câmp, şi o parte practică, ce consta într-o vizită în câmpul experimental şi zonele cu probleme din ţară. În teren se dezbăteau toate problemele legate de evoluţia şi atacul agenţilor patogeni care produc îmbolnăviri la plante, modul de atac şi combaterea unor dăunători problemă pentru anumite culturi şi zone. Ca cercetător în domeniul protecţiei culturilor de câmp, cu experienţă în domeniu, spun că am beneficiat profesional de efectul acestor întâlniri”, a spus directorul SCDA Secuieni.

SCDA Secuieni a participat, în luna mai, la sesiunea anuală de referate a Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Agricolă din România, desfăşurată la Bucureşti, în aula Academiei de Știinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu Șişeşti”. „La această manifestare au fost invitaţi cercetători din toate staţiunile de cercetare din subordinea Institutului de la Fundulea. Colectivul unităţii noastre a participat cu cinci referate ştiinţifice, din care două au fost prezentate în plenul sesiunii, iar trei au fost prezentate sub formă de postere. Referatele susţinute în plen de colegii tineri, privind rezultatele obţinute în activitatea de cercetare, au generat dezbateri şi au fost apreciate de cei prezenţi”, a spus doctor inginer Elena Trotuş, cercetător ştiinţific cu gradul 1.

AgroArena a reunit peste 600 de specialişti

Manifestările ştiinţifice au continuat cu cele organizate în câmp de către SCDA Secuieni, unele în parteneriat cu marile companii producătoare de pesticide, îngrăşăminte şi seminţe. „O manifestare de tradiţie, AgroArena, organizată în acest an de firma Bayer şi de Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Secuieni, a reunit peste 600 de specialişti în domeniul agricol. Am considerat, întotdeauna, această manifestare benefică pentru cei doi parteneri. Pe de o parte, firma Bayer şi-a făcut cunoscute produsele, iar unitatea noastră a promovat tehnologiile de cultivare pentru culturile de câmp specifice condiţiilor zonale, tehnologii bazate pe un sistem de protecţie a culturilor de tip Bayer, pe de altă parte. Manifestarea AgroArena s-a aflat, în acest an, la ultima ediţie, în cadrul unităţii noastre. Această manifestare va căpăta, începând cu anul 2015, o altă formă. Staţiunea Secuieni va derula, cu începere din anul agricol 2014 – 2015, un alt proiect cu firma Bayer, specific activităţii noastre de cercetare-dezvoltare”, a spus directorul SCDA Secuieni.

În cadrul unităţii au avut loc şi alte manifestări de promovare a soiurilor şi hibrizilor pe care SCDA Secuieni îi multiplică şi care sunt cel mai bine adaptaţi pentru condiţiile de climă şi sol din centrul Moldovei.

SCDA Secuieni organizează AGRALIM, cel mai mare eveniment agrar din Moldova

SCDA Secuieni a conturat, în septembrie, un nou proiect cu derulare din 2015. „Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Secuieni şi Compania AB Plus Events din Iaşi vor organiza, anul viitor, la Secuieni, un târg pentru fermieri, cunoscut sub numele AGRALIM, care îşi propune să prezinte creaţii noi la toate culturile de câmp, tehnologii de cultivare a plantelor specifice condiţiilor zonale, maşini şi tractoare pentru agricultură, conferinţe şi dezbateri pe problemele legate de tehnologiile de cultivare, promovarea rezultatelor, finanţările acordate prin diverse programe şi proiecte care se derulează în perioada 2015 – 2020. Este o provocare pentru unitatea noastră. Compania AB Plus Events are în vedere organizarea a două ediţii pe an. O ediţie de primăvară – vară, la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Secuieni, unde vor fi foarte multe loturi demonstrative – cu participarea firmelor producătoare de seminţe, pesticide şi îngrăşăminte, a companiilor distribuitoare de tractoare şi maşini agricole pentru agricultură – şi o ediţie de toamnă – care se va organiza la Universitatea de Știinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Iaşi”, a spus doctor inginer Elena Trotuş.

Medalie de aur şi diplomă de excelenţă pentru SCDA

SCDA Secuieni a participat, în acest an, la diverse târguri de profil din ţară. Printre acestea se numără Salonul Regional al Cercetării, organizat de Camera de Comerţ din Bacău, în perioada 25 – 27 septembrie, manifestare ştiinţifică la care au participat toate instituţiile de cercetare din zona de est a ţării. „La acest eveniment, Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Secuieni a participat şi a prezentat toate rezultatele obţinute în activitatea de cercetare-dezvoltare. Unitatea noastră a primit diploma de excelenţă şi medalia de aur. Este o satisfacţie profesională, o recunoaştere a eforturilor obţinute de colectivul de cercetători şi specialişti ai unităţii noastre”, a spus directorul SCDA.

În perioada 16 – 17 octombrie, SCDA Secuieni a participat la Târgul Internaţional de la Bucureşti. „Acest eveniment a avut o secţiune dedicată biosecurităţii şi bioresurselor alimentare, la care colegul nostru doctor inginer Constantin Găucă a prezentat creaţiile de cânepă monoică obţinute în condiţiile de la Secuieni şi tehnologiile de cultivare ale acestora. În urma acţiunilor de promovare realizate de colegii noştri, legate de extinderea în agricultura României a speciei de cânepă monoică, cerinţele de seminţe de cânepă sunt din ce în ce mai mari. De la o plantă de colecţie, cum era considerată cânepa în urmă cu 5 – 6 ani, această cultură începe să câştige teren în agricultura ţării, seminţele de cânepă fiind utilizate, în acest moment, pentru extragerea uleiului”, a explicat directorul Elena Trotuş.

SCDA Secuieni a participat, în perioada 23 – 25 octombrie, la un congres ştiinţific internaţional organizat în premieră de Universitatea de Știinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Iaşi, la care au participat cadre didactice, cercetători, specialişti din agricultură din ţară, dar şi din alte ţări din Europa, Africa şi Asia. „La acest congres, unitatea noastră a fost prezentă cu trei referate ştiinţifice, unul prezentat în plen şi două sub formă de postere. Pentru cercetătorii noştri este o tradiţie ca, în fiecare an, să participe la manifestările ştiinţifice organizate de Universitatea de Știinţe Agricole din Iaşi”, a precizat directorul SCDA Secuieni.

COMENTARII

WORDPRESS: 0