Staţie de epurare pentru fabrica de zahăr

Dimensiune text

Staţia de epurare a fost inaugurată marţi. Investiţia depăşeşte 1.000.000 de lei. Separarea canalizării fabricii de cea a cartierului se va face peste câteva luni.

Staţia de epurare a fabricii de zahăr de la Roman a fost inaugurată, marţi, în prezenţa reprezentanţilor Agrana, ai autorităţilor locale şi a reprezentanţilor instituţiilor de mediu din judeţ.

Tăierea de panglică a fost făcută de Leopold Prendl, responsabilul de proiect, şi de Gabriela Petrea, CEO al Agrana România. Mangerul de proiect a făcut o scurtă prezentare a modului în care va funcţiona staţia de epurare. „Staţia nu este desemnată pentru capacitatea maximă a fabricii. În campania de prelucrare sfeclă, 50 – 60% va intra în staţia de tratare, iar cealală parte va intra în lagune. Staţia de tratare funcţionează în perioada de campanie de sfeclă şi, de asemenea, în campania de zahăr brut. În mod normal, fabrica este oprită când se termină campania, iar când vine primăvara şi temperatura apei din lagune ajunge la cel puţin zece grade Celsius, procesul biologic porneşte din nou. Acolo se află şi o staţie de pompare, care împinge apa în staţia de tratare şi se reia procesul, pentru ca să fie redată mediului o apă curată”, a explicat Leopold Prendl, managerul de proiect.

Datorită tehnologiei avansate folosite, la staţia de epurare de la Agrana vor lucra cel mult şase persoane, în trei schimburi.epurare02

Odată cu finalizarea acestei investiţii, care se ridică la 1.159.993 lei, autorităţile locale şi judeţene au de rezolvat problema canalizării cartierului Danubiana, ce va trebui separată de canalizarea fabricii de zahăr. „Și ieri am avut discuţii cu preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ şi constructorii, am înţeles că trebuie să primească un aviz de la TransGaz şi să facă profilul noii staţii de pompare. În această chestiune, la mijloc a căzut grupul Agrana, fără să aibă nicio vină, dar nu se pot sacrifica prin închiderea unităţii. Sper să avem înţelegere şi la autorităţi, pentru a nu lăsa un cartier fără canalizare, pentru că, în momentul acela, sigur vor fi mişcări sociale şi eu îi voi sprijini pe oameni. Pentru rezolvarea situaţiei canalizării din cartierul Danubiana, noi am început demersurile, împreună cu Consiliul Judeţean (CJ), încă de acum trei ani, deci preocupare a existat, dar de la proiect şi până la punere în practică a fost un drum greu”, a afirmat Laurenţiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman.

epurare03Din cauza canalizării suprasolicitate, în cursul lunii trecute, firma Agrana a primit o amendă de 40.000 de lei de la Garda Naţională de Mediu. „Nu am contestat amenda, am plătit-o în aceeaşi zi, fiindcă aşa este regula. Nu avem ce contesta, atât timp cât Garda de Mediu şi-a făcut datoria. Este un adevăr, depăşisem parametrii, pentru că tot cartierul, plus construcţiile aferente – liceul, şcoala specială, locuinţele sociale din spatele fabricii de zahăr – sunt conectate la această conductă. Deci era inerent să se întâmple ce s-a întâmplat”, a explicat Gabriela Petrea, CEO Agrana România.

Primarul a spus, însă, că autorităţile au dat dovadă de un exces de zel şi că, ulterior, ministrul Rovana Plumb a fost informată corect despre situaţia de la Agrana de Culiţă Tărâţă, preşedintele CJ Neamţ.

Separarea canalizării fabricii de zahăr de cea a cartierului se va realiza, conform estimărilor autorităţilor, în luna martie a anului viitor.COMENTARII

WORDPRESS: 0