Start la reabilitarea Bibliotecii Municipale

Dimensiune text

Reprezentanții municipalității au semnat, luni, contractul de lucrări pentru restaurarea și reabilitarea Bibliotecii Municipale. Aproape patru milioane de lei vor fi investiți în următorii trei ani în reabilitarea și restaurarea imobilului.

 

Lucrările vor consta atît în intervenții structurale, cît și în refaceri ale unor finisaje prost executate și în întreținerea finisajelor existente. Tîmplăria exterioară necesită o revizie a stării de conservare, iar turnul clădirii – element de referință în ansamblul urban, atît prin proporții, cît și prin bogatele decorațiuni exterioare de factură neo-gotică, avînd o înălțime de 19,25 metri – trebuie consolidat. Lucrările vor presupune inclusiv refacerea instalațiilor interioare și o igienizare completă. Valoarea totală a lucrărilor este de 3.963.201,2 lei, inclusiv TVA. Durata de execuție a acestora este de 36 de luni, iar executantul este societatea Conbas din Roman, în asociere cu o firmă din Piatra Neamț. Consiliul Județean finanțează această investiție cu 2.642.134,13 de lei, iar bugetul local – cu 1.321.067,06 de lei. Credem că împreună vom reuși să conferim din nou gloria, imaginea și trăinicia unei clădiri ce reprezintă o bijuterie arhitecturală a municipiului„, a declarat primarul Laurențiu Dan Leoreanu.

Edilul a mai precizat că lucrările de reabilitare și restaurare a Bibliotecii Municipale vor începe în scurt timp, pentru a fi recuperată perioada de întîrziere cauzată atît de luarea cu greu a unei decizii în Consiliul Local privind această investiție, cît și de contestațiile depuse în cadrul licitației.

Pentru mine, ca romașcan, aceasta este o clădire foarte importantă, ce reprezintă arhitectura adevărată a Romanului. De aceea, această clădire merită redată orașului la reala sa valoare și trebuie transformată într-un etalon și un brand al municipiului, dat fiind faptul că include elemente arhitecturale unice, precum turnul realizat în stil florentin, unic în țară„, a spus reprezentantul firmei Combas SRL, Ioan Eugen Borș.

În prima etapă a lucrărilor, investiția va crea aproximativ 20 de locuri de muncă. „Restaurarea obiectelor din lemn și piatră va reprezenta cea mai dificilă parte a lucrărilor. Pentru a aplica așa cum se cuvine tehnicile de restaurare, vom apela la specialiști în domeniu”, a mai explicat Ioan Eugen Borș.COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • Votantul amagit 8 ani

    Conbas sau Combas? O firma anonima din targul Romanului pentru a reabilita o cladire de patrimoniu? Sunt in putere veleitarii de la Conbas sa lucreze o asa „bijuterie arhitecturală a municipiului” ? ce CV impresionant are aceasta obscura firma incat poate lucra intr-un domeniu rezervat DOAR PROFESIONISTILOR in refacerea cladirilor de patrimoniu?????? arhitectura adevarata a Romanului si care ar fi cea falsa dom injiner??? doar “Restaurarea obiectelor din lemn și piatră va reprezenta cea mai dificilă parte a lucrărilor. Pentru a aplica așa cum se cuvine tehnicile de restaurare, vom apela la specialiști în domeniu”, a mai explicat Ioan Eugen Borș. TOATA CLADIREA AR REPREZENTA O MUNCA DIFICILA DAT FIIND CONSERVAREA FIECARUI MILIMETRU DE ZIDARIE SI DETALII…