Stadiul evoluției infecțiilor respiratorii în județul Neamț

Stadiul evoluției infecțiilor respiratorii în județul Neamț

Dimensiune text

 

 

În săptămâna 7 – 13 ianuarie, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute a fost de 1.505 în județul Neamț, cu 22 de internări, marcând o tendință de creștere față de cel înregistrat săptămâna trecută, când au fost semnalate 1.067 de cazuri, cu 60 de bolnavi internați, informează Direcția de Sănătate Publică (DSP) Neamț.

În acest interval, numărul cazurilor de pneumonii raportate a fost de 435, cu 100 de internări, față de cele 209 de cazuri, cu 53 de internări, din săptămâna trecută. Ratele de incidență cele mai crescute pentru infecțiile respiratorii acute se înregistrează la grupa de vârstă 2-4 ani, iar pentru pneumonii la grupa de vârstă de până la 1 an.

Săptămâna anterioară, în Neamț s-au înregistrat patru cazuri clinice compatibile cu diagnosticul de gripă (trei în Piatra Neamț și unul în mediul rural). Conform DSP Neamț, în acest sezon de supraveghere epidemiologică, în Neamț s-au raportat șase cazuri de gripă.

Până la data de 13 ianuarie, au fost vaccinate antigripal 33.259 de de persoane din grupele de risc de pe teritoriul județului, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății. La această dată, în județ mai există în stoc 1.541 de doze de vaccin gripal. În săptămâna anterioară a fost recoltată o probă pentru un caz clinic compatibil cu gripa.

Specialiștii DSP Neamț recomandă populației ca, în această perioadă cu fluctuații frecvente de temperatură, să respecte măsurile nespecifice de prevenire a gripei, care constau în: evitarea aglomeraţiilor, evitarea contactului cu persoanele bolnave, păstrarea distanţei (cel puţin 1 metru) faţă de persoanele bolnave care tuşesc sau strănută, folosirea şerveţelelor în caz de tuse sau strănut şi aruncarea acestora la coşul de gunoi după utilizare, spălarea frecventă, cu apă caldă şi săpun, a mâinilor după ce strănutăm, tuşim, ne suflăm nasul şi înainte de a mânca, creşterea rezistenţei generale a organismului prin consumul alimentelor bogate în vitamina C (fructe, legume), aerisirea încăperilor (săli de clasă, dormitoare), îmbrăcăminte corespunzătoare sezonului, evitarea staţionării în frig timp îndelungat. Recomandăm populației să asculte sfatul medicilor, să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor prin viroze respiratorii și să consume alimente bogate în proteine, fructe și legume. De asemenea, în cazul simptomelor de răceală, trebuie evitată automedicația și este recomandată consultarea medicului de familie.

 

 COMENTARII

WORDPRESS: 0