Prima paginăSocial

Sprijin pentru societăţile care angajează tineri în situaţii de risc

Dimensiune text

Firmele care angajează tineri cu risc de marginalizare socială primesc o subvenţie de 1.000 de lei pe lună.

Aproape 100 de tineri cu risc de marginalizare socială îşi vor putea găsi de lucru în 2014, cu sprijin de la stat. Purtătorul de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Neamţ, economist Dana Chirilă, a anunţat că în programul de ocupare pentru 2014 al agenţiei sunt 95 de locuri rezervate tinerilor cu risc de marginalizare socială şi că bugetul alocat permite angajarea acestora prin încheierea contractelor de solidaritate între societatea angajatoare şi AJOFM Neamţ.

În categoria tinerilor cu risc de marginalizare socială sunt incluse persoanele cu vârsta între 16 şi 26 de ani din următoarele categorii: tineri din sistemul de protecţie a copilului, tineri cu dizabilităţi, care nu au părinţi ori care au părinţi care nu le pot asigura întreţinerea (din familii beneficiare de ajutoare sociale), tineri care au copii, care au ispăşit una sau mai multe pedepse privative de libertate ori care au fost victime ale traficului de persoane.

Angajatorii care încadrează în muncă un tânăr din una din aceste categorii şi încheie un contract de solidaritate cu AJOFM Neamţ primesc, pe o perioadă cuprinsă între 1 şi 3 ani, o sumă egală cu salariul de încadrare al tânărului, până la un plafon maxim de 1.000 de lei. După aceşti trei ani, dacă nu se încetează raporturile de muncă, angajatorul mai poate primi, timp de cel mult doi ani, o subvenţie constând într-o sumă egală cu 50% din indemnizaţia de şomaj la care ar fi avut dreptul, la acea dată, tânărul încadrat în muncă. Pentru prelungirea termenului de acordare a subvenţiei, este obligatoriu ca tânărul să nu depăşească vârsta de 25 de ani.

Până la acest moment, în judeţul Neamţ nu a fost încheiat niciun contract de solidaritate pentru angajarea unui tânăr cu risc de marginalizare socială. „Situaţia este determinată de faptul că metodologiile de aplicare a legii privind acest aspect au apărut pe 20 martie”, a spus purtătorul de cuvânt Dana Chirilă.

COMENTARII

WORDPRESS: 0