Sprijin material pentru gravidele care se prezintă la consultații

Dimensiune text

Gravidele care se prezintă la consultaţiile prenatale ar putea primi, după naştere, produse de îmbrăcăminte şi îngrijire pentru copii, potrivit unei propuneri legislative depuse la Parlament.

Deputatul Tudor Ciuhodaru a iniţiat o propunere care vizează stimularea prezentării gravidelor la consultaţiile prenatale, prin condiţionarea acordării gratuite, pentru fiecare copil născut, a unui sprijin material, care constă în produse de îmbrăcăminte şi îngrijire la nivelul indicatorului social de referinţă, de respectarea strictă a monitorizării sarcinii.

Sprijinul material se acordă o singură dată la ieşirea din spital sau la eliberarea certificatului de naştere doar dacă gravida s-a prezentat la consultaţiile prenatale. Valoarea în lei a sprijinului material se va actualiza anual prin hotărâre a Guvernului, în funcţie de rata inflaţiei.

Potrivit expunerii de motive, se vor diminua eforturile financiare necesare tratamentului patologiei materno-fetale şi cheltuielile ulterioare legate de dezvoltarea unor copii cu probleme la naştere.

Motivaţia introducerii unei astfel de măsuri de prevenţie este legată de datele negative privind monitorizarea sarcinii, reflectată în indicatori precum mortalitatea maternă, avorturi spontane, prematuritate, malformaţii congenitale şi mortalitatea infantilă. Mai exact, doar o gravidă din trei se prezintă la consultaţiile prenatale în perioada sarcinii. Două din trei gravide nu se prezintă niciodată la medic, deşi sunt specialişti ce recomandă minim opt controale ginecologice, se arată în expunerea de motive a actului normativ.

Deputatul Tudor Ciuhodaru susţine că introducerea acestei măsuri de prevenţie stimulează prezentarea precoce la consultul prenatal şi monitorizarea corespunzătoare a sarcinii, pentru a asigura la timp tratamentul adecvat, ceea ce va duce la reducerea morbidităţii şi mortalităţii materno-fetale.

Propunerea este semnată de 32 de deputaţi şi senatori, iar prima cameră sesizată este Senatul.COMENTARII

WORDPRESS: 0