Prima paginăRoman

Sponsorizare de 25.000 de lei pentru a duce câini peste graniță

Dimensiune text

O mașină care transporta în condiții improprii peste 70 de câini de la Botoșani la Constanța a fost oprită în trafic la Roman. Asociația ADOR Botoșani a solicitat, la 112, oprirea mașinii. Patrupedele ar fi fost destinate adopției în străinătate, faptă pentru care șoferul a fost plătit cu 25.000 de lei, dintr-o sponsorizare. El a fost, deocamdată, amendat de Poliția Rutieră.  

Luni seară, un autoturism Fiat Ducato a fost oprit în trafic pe E85 de polițiștii romașcani din cadrul serviciului Circulație, ca urmare a unei solicitări transmise prin intermediul numărului unic de urgență 112 de reprezentanții asociației pentru protecția animalelor ADOR Botoșani. Membrii organizației non-guvernamentale botoșănene au urmărit autoturismul Fiat Ducato prin trei județe, suspectând că transportă în condiții improprii zeci de câini și că unele dintre patrupede au fost sustrase din gospodăriile botoșănenilor. Solicitarea transmisă de asociația ADOR nu a găsit ecou decât la Roman, după ce autoturismul cu numere de Constanța a traversat două județe.

După oprirea în trafic a autoturismului, polițiștii romașcani au observat că mașina transporta mai multe persoane decât maximul admis. Cu stupoare, aceștia au aflat faptul că autoturismul transportă zeci de câini. „Câinii urmează să fie duși la biobaza animalelor fără stăpân din Constanța, de unde să fie dați spre adopție. Nu știu cine a plătit și nici nu mă interesează acest aspect. Ce mi s-a spus să fac, aia am făcut”, a precizat șoferul autoturismului, salariat al societății Puppy Vet Constanța, firmă care se ocupă, conform spuselor sale, cu prinderea și adăpostirea câinilor. Acesta a refuzat orice comentariu privind modul în care transporta aproximativ 70 de câini, aruncați unii peste ceilalți într-un spațiu de câțiva metri pătrați.

„Șoferul ne-a prezentat, ca justificare a acestui transport, un act de sponsorizare în valoare de 25.000 de lei, spunând că suma reprezintă costul acestui transport, calculat în funcție de numărul câinilor duși la Constanța”, a explicat Sorin Dumitru Cazan, inspector șef al Inspectoratului General de Poliție Pentru Protecția Animalelor Neamț.  „Am solicitat oprirea în trafic a autoturismului, printr-un apel la numărul unic 112. În mașină se află câini crotaliați și pui de căței, deci câinii au fost încărcați în dubă la întâmplare, pentru a se răspunde unei comenzi. I-au prins cu plasele inclusiv din gospodăriile oamenilor din Botoșani. Șoferul și colegii săi spuneau că patrupedele vor fi apoi scoase de la Constanța pe la Varna, pentru a fi date spre adopție străinilor. Noi știm cât de greu se adoptă un cățel, deci ne e greu să credem o astfel de explicație. Asociația ADOR își propune să ducă acești căței înapoi la Botoșani, într-un padoc, apoi să îi returneze proprietarilor pe cei care au fost luați din gospodării”, a precizat Petronela Lorena Chiribuță, jurnalist și actor, membru al asociației ADOR Botoșani.

Șoferul mașinii s-a ales cu o amendă de 840 de lei de la Poliția Rutieră, pentru lipsa documentelor de proveniență a câinilor transportați și pentru depășirea numărului maxim de persoane din cabina autoturismului. „Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Neamț, reprezentată la fața locului de directorul Sorin Ulea, ar trebui să acorde o amendă penală pentru acte de cruzime, conform prevederilor Legii 205/2004 privind protecția animalelor. Amenda este cuprinsă între 1.000 și 10.000 de lei, iar dacă fapta este repetată, se pedepsește cu închisoare de la șase luni la trei ani”, a completat Sorin Dumitru Cazan, inspector șef al Inspectoratului General de Poliție Pentru Protecția Animalelor Neamț.

 

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • Gabriel 8 ani

    Nu cumva sponsorizarea aia e facuta e ochii lumii si urma sa scape de caini pe traseu ? De multe ori vad prin oras caini straini, umbla in haita si is cam dezorientati. Se vede clar ca nu is de-ai locului.