HomeRoman

Spitalul Roman intră în elita spitalelor din țară

* cu sprijinul deputatului Marius Neculai, spitalul a cîștigat un proiect european de informatizare în valoare de 1,5 milioane de euro * spitalul vrea să obțină gradul II, prin înființarea un compartiment de cercetare științifică * acest lucru va aduce prestigiu și o finanțare mai mare *
Vineri, 12 octombrie, la Spitalul Municipal de Urgență Roman a avut loc o conferință de presă în care s-au prezentat, în premieră, mai multe proiecte menite să propulseze instituția sanitară în topul celor mai bune spitale din țară.

 

 Foto: Deputatul Marius Neculai, primarul Laureanțiu Dan Leoreanu și managerul Spitalului Roman, medicul Mircea Coadă

 

La conferința de presă au participat managerul spitalului, medicul Mircea Coadă, directorul financiar contabil Leonard Achiriloaei, primarul Laurențiu Dan Leoreanu și deputatul Marius Neculai. Managerul spitalului a anunțat că sprijinul deputatului Marius Neculai a făcut ca spitalul să cîștige un proiect de informatizare în valoare de 1,5 milioane de euro, care va îmbunătăți substanțial calitatea servicilor medicale și accesul la informații, atît al cadrelor medicale, cît și al pacienților. Astfel, spitalul va fi liderul unui proiect ce presupune crearea unei rețele informatice între Spitalul Municipal de Urgență Roman, Spitalul Județean Neamț și Spitalul de Psihiatrie „Sfîntul Nicolae”. Consiliul Local Roman va trebui să asigure o cofinanțare de 2%, bani care, însă, vor fi rambursați. Ministerul Telecomunațiilor și Transporturilor a aprobat proiectul, care s-a clasat pe locul șase din cele 18 proiecte aprobate. În total au fost depus 200 de proiecte.

Domnul deputat a fost inițatorul acestui proiect extrem de important pentru spital. Un sistem informatic integrat ne este de foarte mare ajutor, pentru că vom avea la dispoziție un sistem extrem de eficient de control al activității manageriale. Lobby-ul făcut de domnul deputat a fost extrem de folositor pentru că, după tergiversări care au durat mai mulți ani, acest proiect a devenit operațional. Unul din obiective este dezvoltarea de servicii medicale integrate la nivelul celor trei spitale. Este vorba de realizarea de dosarul electronic unic al fiecărui pacient, lucru foarte important, pentru că un medic de la Spitalul Județean va putea accesa dosarul unui pacient care a fost tratat la Roman. Un alt obiectiv este crearea unui portal web pentru pacienți, care vor avea acces direct la toate informațiile medicale din propriul dosar„, a declarat medicul Mircea Coadă. Astfel, prin proiect se dorește creșterea calității serviciilor medicale, facilitarea schimbului de informații între spitale și creșterea accesului cadrelor medicale la informații.

Este, într-adevăr, un moment de bucurie pentru spital. Din punct de vedere afectiv, acest proiect va fi ultimul pe care reușesc să îl aduc ca aport în folosul comunității, în calitatea mea de deputat. Mă bucur că am reușit să-l ducem la bun sfîrșit. Sînt convins că nu poate exista act medical de calitate fără să existe o colaboare strînsă cu partea informatică. Acest proiect a fost demarat cu ceva timp în urmă, dar vreau să  subliniez faptul că acest proiect a fost dus la bun sfîrșit chiar dacă noi am fost în Opoziție. Acest proiect ne va permite să facem schimb de informații și cu alte spitale din țară. Ceea ce este important este că Spitalul Roman este ordonatorul principal al fondurilor, iar Consiliul Local va asigura managementul proiectului„, a precizat deputatul Marius Neculai.

Tot vineri a avut loc și recepția lucrărilor de izolație exterioară a aripei vestice a spitalului, un alt proiect ințiat de deputatul Marius Neculai. „Săptămîna trecută, am cerut spitalului indicatorii tehnici și economici pentru lucrările la celelalte două treimi din spital care au rămas de izolat. Am purtat discuții cu reprezentanții Guvernului ca, în 2013, să introducem aceste lucrări într-un program mai larg. De asemenea, avem promisiuni de aparatură de ultimă generație pentru spital. În ultimii ani, la spital s-au întîmplat multe lucruri frumoase, datorită unei foarte bune colaborări cu domnul deputat Marius Neculai și cu echipa managerială a spitalului. Am avut discuții timp de mai bine de o lună cu fostul președinte al Consiliului Județean, întrucît se dorea ca în proiectul informatic lider să fie Spitalul Județean„, a declarat primarul Laurențiu Dan Leoreanu.

Lucrările pentru izolarea termică a celorlalte corpuri de clădire ale spitalului au fost evaluate la un milion de lei. Pînă la sfîrșitul anului se așteaptă aparatură de imagistică medicală în valoare de două milioane de lei. Primarul Laurențiu Dan Leoreanu a dezvăluit că, împreună cu medicul chirurg Dan Gabriel Arvătescu și conducerea spitalului, au început discuții cu Spitalul „Sfîntul Spidion” din Iași pentru înființarea, începînd cu anul viitor, a unui departament de cercetare științifică. Mai mult, din luna martie 2013, spitalul va avea și un medic neurochirurg, astfel că autoritățile locale intenționează să solicite Ministerului Sănătății ridicarea Spitalului Municipal de Urgență Roman la rangul II, ceea ce va aduce prestigiu, o finanțare mai mare și o îmbunătățire a calității servicilor medicale.

Comentarii

WORDPRESS: 5
  • Vladimir 11 ani ago

    Si de ce doar acum ? Pentru ca incepe campamia electorala?Credeti ca ridicarea in grad inseamna si o mai buna prestatie medicala?Chestia cu cercetarea poate ca are in vedere extinderea cimitirului Eternitatea (Imi place , ca mai toate cimitirele din tara se numesc Eternitatea , ca si cum de aici nu te scoate nimeni. Aiurea!)

  • prostul satului 11 ani ago

    mai bine faceau curat prin saloane ca misuna gandacii si reparau dusurile ca nici nu ai unde sa te speli

    • chiar ca esti cum te numesti!!!! unii ca tine mazgalesc peretii si scuipa pe unde calca si au pretentia sa vina cineva sa le mature pe sub pat! oare cati sunteti voi Doamne cei ce stiu doar sa carcoteasca cand altii chiar se straduiesc sa va faca viata mai buna!? nici macar nu meritati! oricum , spitalul arata mult mai bine iar cine nu vede asta cred ca e bolnav cu capul si nu cu ochii!

      • prostul satului 11 ani ago

        „eu” tu esti drintr-un partid politic sau simpatizezi pe cineva… cand ai fost ultima oara in spital?

        Ce am observat eu:
        – cand ploua prin unele geamuri intra apa si curge pe mobilier, pereti sau paturi
        – uneori nu gasesti dusuri functionale
        – uneori mancarea e cum e ( o cana cu „ceai” si 2 napolitane sau o felie de paine cu margarina) cred ca si detinutii manaca mai bine
        – unele infirmiere (sau cum se numesc cele care fac curat) folosesc un mop negru de zici ca nu a mai fost schimbat de 1 an.

        Am observat si eu ca exteriorul este frumos acum dupa ce a fost renovat … vorba aia afara e vopsit gardul …

        Nu sunt impotriva investitiilor doar ca nu prea ii vad rostul acestei informatizari cand conditiile sunt cum sunt. O doamna profesoara din liceu avea o vorba: „Scrisul ramane si vorba zboara ” ( in sensul ca orice informatie trebuie notata pentru a nu fi pierduta si a putea fi reutilizata)

        Intreb si eu asa ca prostul satului: Ce se intampla daca din greseala medicul introduce date gresite pe calculator (e omenesc sa gresesti si nici nu ar trebui acuzati medicii daca apar erori deoarece ei nu sunt operatori calculator) si mergi la alt spital unde ti se face un tratament gresit si ajungi la „Eternitatea” ? Iti raspund tot eu: atunci o sa zici ca medicii sunt niste incompetenti si nu te-au tratat si bla bla …

        Datele astea stocate pe calculator sunt cam „periculoase” si asta iti spune cineva care a absolvit informatica (nu sunt chiar asa de prost si necivilizat cum ma descrii tu). Orice informatie stocata cum este introdusa foarte usor apasand niste taste poate fi si mai usor stearsa sau modificata (ca sa nu mai punem si erorile de tastare). (Un exemplu ar fi eroarea aparuta recent cand cineva platea cu cardul si i se lua de 3 ori suma.)

        Ce faci daca atunci cand ai nevoie de sistemul informatic nu mai functioneaza severul si medici nu mai pot accesa informatiile tale …

        Cea mai buna solutie era ca fiecare pacient sa aiba un carnet unde fiecare medic sa treaca ce probleme ai si ce tratamente ai urmat (la fel cum este la masina, cartea de service) si atunci viata ta nu o sa mai depinda de un calculator

        Si o sugestie din partea pentru tine si pentru alti: NU lasati un calculator sau orice sistem electronic sa va decida sau controleze viata ca s-ar putea sa va para rau

  • Karina 11 ani ago

    SUNT MULTE DE LAUDAT LA TOT CE SE INTAMPLA IN SPITALUL ROMAN, DAR SI MULTE LUCRURI DE SCHIMBAT. IN COMENTARIILE DE MAI SUS SUNT SPUSE MULTE LUCRURI ADEVARATE, DAR PACAT CA SUNT RELATATE INTR-UN ASTFEL DE LIMBAJ. MULT SUCCES CELOR CE GANDESC IN DEZVOLTAREA SI DIVERSIFICAREA ACTIVITATII MEDICALE DIN SPITALUL MUNICIPAL; AS FACE O CONSTATARE: SCHIMBAREA SE VEDE IN PREZENT ACOLO UNDE SI SEFII DE SECTII AU FOST INTERESATI SI IMPLICATI, DORNICI SA FIE IN PAS CU EVOLUTIA DIN DOMENIU MEDICINII. CONSIDER CA IN SPITALUL DIN ROMAN AU AJUNS NOUTATI ALE TEHNICII MEDICALE CARE AR FI TREBUIT SA FIE IN MOD NORMAL IN ORICE SPITAL DIN ROMANIA, DACA AM FI AVUT UN SISTEM DE SANATATE „SANATOS”, SI NU NISTE POLITICIENI CARE FUG REPEDE LA VIENA PENTRU REZOLVAREA PROBLEMELOR LOR DE SANATATE.