Spitalul Roman este închis vizitelor până la sfârșitul lunii martie, din cauza coronavirusului

Spitalul Roman este închis vizitelor până la sfârșitul lunii martie, din cauza coronavirusului

Dimensiune text

 

Luni, 9 martie, Spitalul Municipal de Urgență Roman a anunțat că, în contextul pericolului reprezentat de noul coronavirus, vizitele aparținătorilor pacienților în unitatea medicală sunt interzise până la finalul lunii martie, după ce Grupul de Comunicare Strategică de la nivelul Guvernului a anunțat că începând cu ziua de 8 martie 2020 sunt interzise stagiile de practică în spitale pentru studenții la medicină și farmacie, cu excepția situațiilor de voluntariat în sprijinul medicilor, în plus fiind strict interzise vizitele aparținătorilor pacienților.

„Dorim să facem un apel la înțelegere către pacienți și aparținători pentru a conștientiza că aceste restricții temporare au fost adoptate deoarece contactul cu o persoana internată poate face rău, atât pacienților, cât și vizitatorilor. Până pe 31 martie 2020 sunt măsuri necesare pentru prevenirea răspândirii COVID-19, noul coronavirus. Menționam că perioada poate fi prelungită, conform ultimelor informații primite de la Ministerul Sănătății. Vă mulțumim pentru înțelegere și vă garantăm calitatea actului medical și interesul oferit de cadrele medicale romașcane, în permanență, pentru binele și bunăstarea pacienților”, au transmis reprezentanții Spitalului Municipal de Urgență Roman.

Conform ultimelor informații transmis de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Neamț, situația privind supravegherea și controlul infecției cu coronavirus în județul Neamț, în data de luni, 9 martie, ora 8:30, de pe teritoriul județului Neamț s-au raportat la Centrul Național de Supraveghere și control al Bolilor Transmisibile faptul că în județ nu mai sunt persoane în carantină, în timp ce în autoizolare la domiciliu se află 354 de persoane, din care două izolate în secția psihiatrie – toate afebrile și asimptomatice. DSP Neamț precizează că încă un test la o persoană suspectă de infecție a fost infirmat, testul ieșind negativ.

Alte măsuri restrictive, începând din 9 martie

Tot luni, Grupul de Comunicare Strategică de la nivelul Guvernului a anunțat că începând de astăzi, 9 martie 2020, ora 12:00, au intrat în vigoare deciziile Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență privind impunerea unor restricții de trafic dinspre și înspre statele afectate de infecția cu noul coronavirus.

Astfel, sunt sistate cursele aeriene către și dinspre Italia. De asemenea, operatorii aerieni au obligația de a comunica cetățenilor români care se vor îmbarca din Italia, China, Iran și Coreea de Sud către România, cu escală, faptul că vor intra în carantină sau autoizolare pe teritoriul țării noastre.

Operatorii aerieni au obligația de a nu permite îmbarcarea persoanelor de altă cetățenie decât cea română care vin către România, cu escală, din Italia, China, Iran și Coreea de Sud.

Cetățenii români care sosesc în țară prin punctele de frontieră terestre venind dinspre sau după ce au călătorit înainte în Italia, China, Iran și Coreea de Sud intră în carantină instituționalizată pe raza județului de graniță sau în izolare la domiciliu, în funcție de zona din care vin.

Accesul cetățenilor străini care vin în România din Italia, China, Iran, Coreea de Sud, indiferent de mijlocul de transport folosit, este permis doar cu condiția obligatorie de a intra în carantină sau autoizolare, după caz.

Transporturile de marfă de minim 3,5 tone sunt exceptate de la restricțiile de trafic impuse prin hotărârea CNSSU din data de 8 martie a.c., privind accesul pe teritoriul României.

Restricțiile menționate se aplică și pentru transportul maritim și fluvial. Deciziile enumerate mai sus sunt valabile până la data de 31 martie a.c., cu posibilitate de prelungire.

„Vă reamintim că începând cu data de 8 martie 2020 sunt interzise manifestările publice sau private, în spații deschise sau închise, cu un număr de participanți mai mare de 1000 de persoane. Această măsură este obligatorie, la nivel național, pentru toți agenții publici și privați și nu este supusă negocierii, excepțiilor, neputând fi amânată. Evenimentele la care este estimată participarea unui număr mai mic de persoane pot fi organizate doar după obținerea aprobării de la Direcțiile de Sănătate Publică locale. Acceptul sau refuzul organizării va fi transmis în baza unei analize care ține cont de natura evenimentului, grupa de vârstă a participanților, modalitatea în care participanții ajung la eveniment și durata deplasării către eveniment, dacă există posibilitatea ca la eveniment să participe persoane pentru care există posibilitatea să fi fost în zone de risc sau să fi intrat în contact cu persoane contaminate. Această decizie este valabilă, de asemenea, până la data de 31 martie 2020 pe întreg teritoriul național al României și există posibilitatea prelungirii, în funcție de evoluția situației. În aceeași perioadă, nu vor mai fi organizate stagii de practică în spitale pentru studenții la medicină și farmacie, cu excepția situațiilor de voluntariat în sprijinul medicilor. Până la 31 martie a.c., aparținătorii pacienților nu pot efectua vizite în spitale”, precizează comunicatul Grupului de Comunicare Strategică.

Până luni, 9 martie, la nivel național au fost confirmate 15 cazuri de cetățeni infectați cu virusul COVID-19 (coronavirus) pe teritoriul României. Dintre cei 15 cetățeni care au contactat virusul, cinci sunt declarați vindecați și au fost externați.

 

 COMENTARII

WORDPRESS: 0