HomeSocialSanatate

Spitalul Roman a primit tuberculină pentru depistarea TBC

Boala putea fi depistată prin radiografii sau testarea QuantiFERON, care este un test de sânge, cu o specificitate de peste 99% în diagnosticul infecţiei, dar investigaţia costă peste 100 de lei.

După două luni în care testarea gratuită cu tuberculină a romaşcanilor, pentru depistarea tuberculozei, a fost imposibilă, cabinetul de pneumologie din Policlinică a primit din nou această substanţă, care permite efectuarea unui test pentru depistarea bacilului Koch, printr-o simplă injecţie.

Ultima fiolă pe care Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Neamţ a avut-o în stoc a fost dată Spitalului Municipal de Urgenţă Roman în luna ianuarie. Între timp, cabinetele din cadrul tuturor policlinicilor din judeţ, care se ocupă cu prevenţia şi supravegherea bolii, au pus diagnosticul cu ajutorul radiografiilor.

Criza de tuberculină din 2014 nu a fost o premieră, întrucât, din anul 2012, de când această substanţă nu se mai produce în tară, ea a fost importată, iar din cauza faptului că era adusă din străinătate, au mai apărut sincope.

Diagnosticarea TBC-ul cu ajutorul unei injecţii cu tuberculină este preferată celei cu ajutorul radiografiilor, deoarece pacientul nu este expus riscului de iradiere, chiar dacă, uneori, radiografia este mai relevantă în punerea unui diagnostic.

Persoanele suspecte de tuberculoză au la dipoziţie metode mai moderne de testare, precum testarea QuantiFERON, care este un test de sânge, cu o specificitate de peste 99% în diagnosticul infecţiei, dar o astfel de metodă de investigaţie costă peste 100 de lei.

Tuberculoza este o boală care continuă să facă victime în fiecare an. Potrivit medicului Mirela Grădinaru, coordonatorul programului TBC din cadrul DSP Neamţ, în 2013 s-au înregistrat 350 de cazuri noi de tuberculoză în judeţ, iar în ultimii cinci ani numărul cazurilor depistate a fost de 2.180.

Comentarii

WORDPRESS: 0