Prima paginăCulturalTimp liber

Spectacolul „8 femei”, în avanpremieră pentru jurnaliști

Dimensiune text

Piesa de teatru va fi prezentată luni, 10 noiembrie, în premieră, de către actorii de la Teatrul Municipal.

Actorii Teatrului Municipal au prezentat duminică, 10 noiembrie, în faţa jurnaliştilor, avanpremiera spectacolului „8 femei”, adaptare după piesa lui Robert Thomas, în viziunea regizorală a lui Radu Vatavu, coordonatorul trupei de teatru. Piesa surprinde viaţa a opt femei care trăiesc departe de oraş, într-o locaţie luxoasă. Frustrările, certurile şi reproşurile cresc în intensitate când Louise, interpretată de Daniela Peţenchi, servitoarea tânără, frumoasă, care îşi urmăreşte întotdeauna interesul, descoperă cadavrul stăpânului casei, Marcell, pe care l-a găsit înjunghiat. Veselia din dimineaţa de ajun de Crăciun se transformă într-un păienjeniş de suspiciuni şi acuze, odată cu îngrozitoarea descoperire.

Gaby (Mariana Levărdă) trăieşte într-o familie devastată de avariţie şi suspiciune. Este soţia decedatului şi mama a două fete: Suzanne (Cosmina Chirilă), fata cea bună, care studiază la Londra, şi Catherine (Ioana Cojocărescu), fata cea rea, care „fumează pe ascuns, se îmbracă urât şi citeşte cărţi cu coperţi macabre”. În aceeaşi casă locuieşte şi mama lui Gaby, Mamy (Mihaela Ion), care a găsit soluţie la suferinţele ei fizice – păhărelul de Porto -, nu şi la cele financiare, care încep la moartea ginerelui. Împreună cu Augustine (Luminiţa Mera), Mamy face un cuplu perfect. Rolul Luminiţei Mera este copleşitor. La început indiferentă, preocupată de „lupta cu inima, cu rinichii şi cu toate reumatismele”, dar puternică, pe parcursul rolului trece rapid de la stări de bucurie la tristeţe, generate de ironiile care se fac pe seama ei, de naivitate şi de frică. Celor două doamne li se alătură Chanel (Mariana Vatavu), vechea servitoare din casă, devotată familiei până la sacrificiu. Pierette (Camelia Duca), sora mortului, o femeie uşoară care nu are o relaţie bună cu familia acestuia, declanşează o adevărată furtună la aflarea îngrozitoarei veşti.

Moartea suspectă a lui Marcell produce o mulţime de scenarii în rândul celor opt femei din casă. Toate mint cu îndârjire, deoarece toate ar fi avut cel puţin un motiv să comită crima. Zgomotele care se aud în casă fac să sporească suspansul acţiunii.

Romaşcanii sunt chemaţi luni, 10 noiembrie, la ora 18.00, în sala mică a Casei de Cultură, pentru a vedea deznodământul acestui spectacol, care urmăreşte cu precizie chirurgicală opt caractere complexe, opt moduri de a face actorie într-o acţiune dinamică şi plină de mister. Intrarea la spectacol este liberă.

COMENTARII

WORDPRESS: 0