Spectacol național de oină la Gherăești

Dimensiune text

Sâmbătă și duminică va avea loc etapa eliminatorie a naționalelor de oină, în care se vor decide cele patru formații care vor lupta pentru medalii. Opt echipe s-au înscris în prima fază a campionatului, la seniori, două fiind din Gherăești Biruința și Brigada.

 

 

Gherăeștiul va găzdui, sâmbătă și duminică, 25 și 26 mai, turneul de oină, seniori, din campionatul național în urma căruia se vor stabili cele patru echipe care vor accede în turneele finale I și II. În urma celui de al doilea turneu final și pe baza contorizării punctelor acumulate în precedentele, se va desemna noua campioană națională și ocupantele podiumului.

 

Premieră în sportul național: Gherăeștiul are două echipe în campionatul seniorilor

 

Biruința Gherăești

Biruința Gherăești

Gherăeștiul are două echipe competitive la nivel de seniori. Oiniști de valoare au fost tot timpul în comuna amintită, din bunic, în tată și în fiu. Din septembrie 2012, concentrația de valoare în oină și orgoliile pe măsură au dus la formarea, în Gherăești, pe lângă Biruința, a unei a doua grupări, Brigada. La prima sa participare la un concurs oficial, Cupa Satelor, în octombrie 2012, Brigada s-a clasat pe poziția a doua. „La anul, ne înscriem în campionatul național”, a spus, atunci, Marian Tamaș, cel care a avut inițiativa înființării acestei echipe, principală rivală, de atunci, a Biruinței la un titlu național, alături de echipele din Constanța și București, Frontiera și Straja.

„A fost o competiție foarte bine organizată și o atmosferă excepțională. Copiii de pe margine, care au asistat la acest eveniment, cunosc în amănunt regulile jocului de oină. Este mare lucru că Gherăeștiul a putut alinia două echipe, foarte bune, la Cupa Satelor. Acest lucru spune foarte mult despre felul în care este privită și, mai ales, trăită oina la Gherăești. Toată stima pentru cei de aici. Sunt hotărât să propun în Biroului Federal al Federației Române de Oină ca Gherăeștiul să gazduiască, în primăvara viitoare, primul turneu din cadrul campionatului național de seniori”, a declarat Nicolae Dobre, președintele Federației Române de Oină, în luna octombrie a anului 2012. Vorbele n-au rămas în vânt.

 

Opt echipe înscrise la turneul de la Gherăești

 

Brigada Gherăești

Brigada Gherăești

Surprinzător, dintre echipele care au fost prezente în ultimii ani la turneele finale ale naționalelor de oină ale seniorilor lipsește Energia Râmnicelu, reprezentanta Buzăului, ocupantă a locului al patrulea. „Sunt multe grupări care au grupe de copii sau juniori și preferă să participe la competițiile de la aceste categorii de vârstă, mai mici, decât să vină la seniori. Și-au făcut calcule, inclusiv financiare, astfel că au optat pentru o cheltuială mai mică, neavând șanse de a urca între primele patru din țară. Contează și distanța dintre reședință și locul de disputare a întrecerii. Deocamdată, până miercuri, 22 mai, s-au înscris opt echipe în prima fază a campionatului național: Frontiera Constanța, Straja București, Biruința Gherăești, Brigada Gherăești, Victoria Surdila Greci (Brăila), Pamira Sibiu, Avântul Vorona Mare (Botoșani), Stejarul Pârcovaci (Iași). Clar este că, dacă vor rămâne opt echipe, se vor juca 28 de meciuri, fiecare cu fiecare, sâmbătă și duminică. Primele patru clasate vor promova în faza următoare. Nu s-a stabilit unde vor fi organizate turneele finale, I și II, între cele patru calificate. Prima opțiune este ca acela din iunie să aibă loc la Sibiu, iar cel din septembrie în București, în funcție și de echipele calificate. Totul, în privința locațiilor turneelor finale, se va discuta cu reprezentanții celor patru calificate în faza finală a competiției. Sunt convins că în competiția de la Gherăești va fi o dispută acerbă între cele două echipe locale, Biruința și Brigada, dar și între cele două și echipele din București și Constanța. Formația din Sibiu nu este deloc de neglijat”, a completat Nicolae Dobre.

Ioan Chifan, antrenorul Biruinței Gherăești, a avertizat după Olimpiada Școlară a liceelor: „Sibiul are echipă bună, merita argintul”. Va lipsi Energia Râmnicelu, dar pentru ocuparea unuia dintre cele patru locuri calificante la turneul final va fi mult de lucru. Cele două echipe din Gherăești, surori, nu vor ceda nimic în disputa directă. Frontiera și Straja abia așteaptă să le prindă pe picior greșit.

Loturile echipelor nemțene la ediția din octombrie a Cupei Satelor:
Biruința: Mihai Gherghel, Adrian Gherguț, Mihai Gherghel jr., Ionel Dîscă, Ionel Dancă, Sorin Puiu, Viorel Minac, Cristian Enășoaie, Alexandru Andrei, Robert Benea, Critstian Blaj, Cristian Gălățeanu, Mihai Blaj, Ionuț Rîtan, Marius Blaj, Emanuel Gherghel.
Brigada: Marius Andraș, Marius Androșcă, Daniel Anton, Flavian Benea, Cristi Bereșoaie, Alin Buruiană, Paul Furtună, Paul Gal, Ciprian Mărtinică, Mihai Mătălică, Alexandru Omușoru, Dănuț Secară, Paul Trifaș.

[sam id=”3″ codes=”true”]


COMENTARII

WORDPRESS: 0