Spectacol dedicat Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități

Spectacol dedicat Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități

 

Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi, marcată anual în lume pe 3 decembrie, a fost celebrată în avans printr-un spectacol susținut de copii și adulți speciali. Evenimentul, organizat de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Neamț, a avut loc luni, 27 noiembrie, în sala Calistrat Hogaș a Consiliului Județean, în prezența prefectului județului Neamț, Vasile Panaite și a reprezentantului Consiliului Județean Neamț, medicul Valeriu Andrița.

Pe scenă au evoluat copiii Centrului de Recuperare de Zi a Copilului cu Dizabilități din subordinea DGASPC, beneficiarii Asociației „Luceafărul” Neamț, copiii de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Alexandru Roșca” Piatra Neamț și Centrul Școlar de Educație Incluzivă Tîrgu Neamț, precum și adulții de la Centrul de Recuperare și Reabilitare a Persoanelor cu Handicap Păstrăveni. Au fost prezentate cântece, poezii, dansuri, momente de teatru, demonstrații de gimnastică, dar și momente emoționante care au adus lacrimi în ochii spectatorilor.

„Am vrea astăzi, mai mult decât oricând, să vă cerem să  priviți cu adevărat acești oameni și să înțelegeți că fericirea nu aparține numai unei anumite categorii de persoane, ci tuturor celor care au sentimente și care pot simți energia  pozitivă care ne crește respectul de sine și încrederea în propria persoană și în propriile posibilități. Haideți să spunem NU stigmatizării și acțiunilor discriminatorii față de persoanele cu dizabilități și să fim deschiși și pozitivi față de acestea. Să aplaudăm acești oameni minunați, extrem de talentați, care își depășesc limitele și ne demonstrează în fiecare zi că abilitățile lor sunt mai puternice decât dizabilitățile. La mulți ani tuturor persoanelor care ne fac viața specială și tuturor profesioniștilor care le sunt mereu alături!“, a spus Marlena Panduru, director general adjunct al DGASPC Neamț.

În 1992, Adunarea Generală a ONU a proclamat ziua de 3 decembrie ca „Zi Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi” cu scopul de a încuraja o mai bună înțelegere a persoanelor cu dizabilităţi, de a face oamenii mai conștienți de drepturile și demnitatea acestor persoane, precum și pentru sensibilizarea tuturor cu privire la avantajele integrării lor în fiecare aspect al vieții: economic, politic, social și cultural.

În județul Neamț sunt aproximativ 20.000 de persoane cu handicap, dintre care peste 2.000 sunt copii.

 

 


COMENTARII

WORDPRESS: 0