Specializări noi la Liceul din Horia

Dimensiune text

Din viitorul an şcolar, la şcoala profesională va fi înfiinţată o clasă de mecanică agricolă. Pentru adulţi va exista un curs de formare pentru tractorişti.

Începând din anul şcolar 2015 – 2016, Liceul Tehnologic „Ion Ionescu de la Brad” din Horia va oferi elevilor posibilitatea de a se înscrie pentru o specializare nouă la şcoala profesională: mecanic agricol. Iniţiativa înnoirii ofertei de şcolarizare aparţine noii conduceri a Liceului Tehnologic „Ion Ionescu de la Brad”, care speră, astfel, să atragă cât mai mulţi elevi.

Profesoara Maria Maftei, directorul Liceului Tehnologic "Ion Ionescu de la Brad"

Profesoara Maria Maftei, directorul Liceului Tehnologic „Ion Ionescu de la Brad”

„Specializarea mecanic agricol va fi introdusă pentru elevii de şcoală profesională, cu durata studiilor de trei ani. Intenţionăm să organizăm o clasă la această specializare, care va înlocui specializarea aflată până acum în planul de şcolarizare agricultură. Am făcut această schimbare în urma consultărilor pe care le-am avut cu firme din zonă, care lucrează în domeniul agricol şi care s-au plâns de lipsa de personal calificat. Este vorba de firme mari, cum sunt Marsat sau TCE 3 Brazi, care caută oameni specializaţi pe mecanică agricolă. Specializarea a intrat într-o uitare nemeritată în ultimii ani, ceea ce a făcut ca angajatorii să se confrunte cu lipsă de personal calificat”, a spus profesoara Maria Maftei, directorul Liceului Tehnologic „Ion Ionescu de la Brad”. Conducerea liceului a demarat deja procedurile pentru obţinerea autorizării necesare pentru începerea şcolarizării de mecanici agricoli începând din anul şcolar viitor.

De asemenea, în cadrul liceului se vor desfăşura şi cursuri de formare pentru adulţii care doresc să devină tractorişti. „Vom forma o grupă pentru cei care doresc să obţină permisul de conducere pentru tractor. Cursurile se desfăşoară pe durata a trei luni, cuprinde 360 de ore, atât ore de teorie, cât şi de practică. Cei interesaţi sunt aşteptaţi să se adreseze secretariatului liceului. Cursurile vor începe în momentul în care se va forma grupa de cel puţin 15 persoane”, a spus directorul Maria Maftei.

Schimbarea ofertei de şcolarizare face parte din proiectul noii conduceri a liceului din Horia, care are drept scop transformarea liceului într-o şcoală competitivă. „Ca să atragem elevi, trebuie să le oferim specializări care se caută pe piaţa muncii, să ştie că, atunci când aleg liceul nostru, au posibilitatea de a fi angajaţi la finalul studiilor. În domeniul agriculturii există mai multe specializări care pot fi abordate, pentru că avem atât baza materilă necesară, cât şi resursa umană care să asigure pregătirea elevilor în domeniu. Am găsit aici un colectiv de oameni dornici să muncească pentru a schimba faţa liceului”, a spus directorul liceului.

Maria Maftei a fost numită în funcţia de conducere a liceului din Horia pe 24 noiembrie, după ce, mai bine de o lună, scaunul de director al liceului a stat gol după demisia fostului director, profesoara Gabriela Samson. Liceul din Horia s-a confruntat, în ultimii ani, cu probleme grave, de la rezultatele foarte slabe obţinute de elevi la examenul de bacalaureat până la anchete ale Direcţiei de Luptă Antifraudă, legate de modul în care a fost derulat un proiect cu finanţare europeană şi o anchetă a Poliţiei, legată de falsuri în documentele şcolare, întrucât în cataloage au figurat falşi elevi pentru ca activitatea de la clasa de seral să continue pe parcursul unui an şcolar.COMENTARII

WORDPRESS: 0