Prima paginăSocial

Soții bătăuși vor fi ținuți la distanță

Dimensiune text

Pentru a se apăra, victimele vor putea cere ordine de restricție. Partenerii agresori pot fi evacuați din domiciliul comun și nu vor putea să se apropie la mai puțin de 200 de metri de victime.

 

 

După mulți ani în care victimele violenței domestice au suferit în tăcere, în lipsa unui cadru legal care să le apere de agresori, la începutul acestei luni a fost promulgată o lege care să vină în sprijinul persoanelor fără apărare. Noile reglementări ale actului normativ promulgat joi stabilesc că violența în familie se poate manifesta prin violență verbală, psihologică, fizică, sexuală, socială sau spirituală, dar și că victima violenței în familie poate să ceară ordin de restricție împotriva agresorului.

Asociațiile care se ocupă de consilierea victimelor violenței domestice salută această modificare a legii. „Este foarte bine că există acum o lege care le apără pe femeile agresate de partenerii lor, dar e și un sentiment de frustrare, fiindcă noi am cerut astfel de măsuri cu mulți ani în urmă. Am avut sute de cazuri în care proprietare ale unor locuințe părăseau domiciliul comun din cauza partenerilor agresivi„, a afirmat Petronela Șuba, fondator al Asociației „Femina 2000”, o organizație care consiliază victimele violenței în familie.

Dacă înainte nu existau legi, existau programe prin care femeile și copiii erau ajutați să scape din calvarul unei vieți pline de înjurături și bătăi. „În anul 2001, am demarat un proiect pentru protejarea victimelor violenței în familie, punînd la dispoziție inclusiv un adăpost. În perioada 2004 – 2008 am avut cele mai multe cazuri, peste o sută pe an. Victimele care veneau la noi primeau gratuit consiliere și adăpost”, a precizat Adriana Gîndu, jurist al Asociației „Femina 2000”.

Din 2008 nu au mai fost finanțări pentru sprijinirea victimelor violenței în familie, iar asociația nu și-a mai permis să susțină cheltuielile la adăpost. „Singurele finanțări pe această ramură au mai fost de la Consiliul Județean Neamț, dar acolo sumele sînt mici, fiind mai multe organizații neguvernamentale care au nevoie de finanțare, iar noi nu ne-am mai putut permite să plătim utilitățile pentru adăpost. Acesta există și acum, e poziționat în afara orașului„, a mai spus Adriana Gîndu.

Ea este de părere că modificările legislative sînt o adevărată gură de oxigen, fiind un instrument cu care victimele violenței pot lupta împotriva celor care le agresează. Acum, legea stabilește că victima violenței în familie poate cere instanței un ordin de protecție și de restricție față de agresor, iar instanța poate să interzică agresorului să rămînă sau să se reîntoarcă în locuința comună, să-l oblige pe agresor să suporte unele costuri, cum ar fi cheltuieli medicale, de judecată sau cele generate de adăpostirea victimei.

O altă modificare se referă la faptul că, acum, oricine poate sesiza Poliția cu privire la o situație de violență într-o familie. Înainte, doar victima era cea care putea depune plîngere împotriva agresorului, dar acum va putea depune plîngere și o asociație care se ocupă cu protejarea victimelor violenței în familie, un vecin sau se va putea începe o cercetare ca urmare a autosesizării polițiștilor.
Chiar dacă ni se dă posbilitatea de a acționa mai ferm în astfel de cazuri, totul depinde de victimă. Fiindcă orice măsură se va lua, va suferi tot familia, în întregul ei. Dacă dăm o amendă, spre exemplu, plata acesteia aduce atingere bugetului familiei. Tocmai de aceea, multe victime își retrag plîngerea depusă înițial împotriva agresorului, sau fac acest lucru după ce s-a ajuns cu cercetările într-un stadiu avansat. Eu sper ca persoanele care suferă din cauza violenței în familie să prindă curaj și să se adreseze polițiștilor„, a explicat comisarul șef Paul Tablan, inspectorul-șef al Inspectoratului de Poliție al Județului Neamț.

Acestea sînt particularități ale cazurilor care au ajuns în atenția autorităților, fiindcă există multe alte situații în care victima nu a cerut ajutor fie din cauza unor temeri personale, fie din cauza modului în care privește societatea astfel de probleme.COMENTARII

WORDPRESS: 0