Soluție pentru salvarea Spitalului Vechi din Roman

Dimensiune text

PS Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, propune înființarea unui spital, a unui azil pentru bătrâni și a unui punct muzeistic. Proiectul poate fi realizat prin asocierea cu Primăria Roman și Consiliul Județean Neamț.

 

 

Una dintre preocupările Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului pentru anul 2013 este întocmirea unui proiect pentru finanțarea lucrărilor de reabilitare a Spitalului Vechi din Roman, în vederea atribuirii unei destinații cu caracter social.

Ne dorim ca anul 2013 să fie unul liniștit politic, pentru a putea găsi surse de finanțare în vederea reabilitării Spitalului Vechi. Împreună cu Primăria Roman și Consiliul Județean Neamț, vom încheia un contract asociativ pentru a reface clădirea și a o reda comunității. Anul viitor, vom întocmi documentația necesară pentru ca, în 2014, să putem primi fonduri europene sau guvernamentale„, a declarat PS Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Cât privește destinația clădirii, ierarhul spune că are în vedere mai multe proiecte. „Intenționăm ca o parte din clădire să rămână spital, la fel cum a fost destinația ei inițială. Apoi, ne gândim să amenajăm o casă pentru bătrâni. Cum Centrul Eparhial Roman dispune de un tezaur important mai puțin cunoscut publicului, ne dorim un muzeu al Eparhiei. Aceasta este doar o sugestie. Ideea finală va fi hotărâtă de Adunarea Eparhială„, a precizat episcopul-vicar al Arhiepiscopiei.

 

Clădirea Spitalului Vechi, în administrarea Centrului Eparhial Roman

 

Romașcanii așteaptă de ani de zile să se întâmple ceva cu Spitalul Vechi, adică să fie inițiat un proiect care să salveze clădirea, monument de arhitectură. După doi ani și jumătate de procese între Parohia „Precista Mare” și Fundația „Hanu Ancuței” și un an în care nu au existat oportunități de finanțare, imobilul se cere reabilitat cât mai repede, pentru ca intemperiile, timpul nemilos și un eventual cutremur puternic să nu-l transforme într-un morman de moloz, dispărând, astfel, una dintre clădirile-simbol ale orașului. Proprietate a Parohiei „Precista Mare”, clădirea a trecut, în 2011, în administrarea directă a Centrului Eparhial Roman, decizie luată de Adunarea Eparhială în baza articolului 170, alianiatul 11, din Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române.

 

Clădire cu valoare istorică, în stare de conservare

 

În  anul 1797, Vartolomei Putneanul, egumenul Mănăstirii „Precista Mare”, a apelat la sprijinul PS Veniamin Costache pentru a ridica un spital. Astfel, în apropierea actualului amplasament al Centrului Eparhial a fost construit un spital ce a purtat, inițial, denumirea de „Ospitalul săracilor”, ce avea zece paturi. Prin resursele Mănăstirii Precista, în anul 1823, numărul de paturi din spital a ajuns la 20, iar în anul 1838 s-a ajuns la o capacitate de 40 de paturi. În 1872, pe același teren s-a ridicat o nouă clădire cu denumirea de Spitalul „Precista Mare” Roman, lucrările durând 13 ani.

Clădirea spitalului a fost ridicată în stil neoclasic romantic, având decorația alcătuită din firide și mici turnulețe crenelate, cu două nivele și 46 de săli, putând adăposti 250 – 300 paturi. Proiectul clădirii a fost realizat de Alexandru Constantinescu, din Iași. În anul 1937, s-a constatat degradarea clădirii, iar în urma unor tratative purtate cu Ministerul Sănătății, clădirea a fost preluată de Minister, pe termen de zece ani, cu îndatorirea de a-i acorda întreținerea completă. Imobilul a rămas în posesia statului până la data de 3 noiembrie 2003, când a fost returnat, prin hotărâre judecătorească, Parohiei „Precista Mare”, împreună cu 2.800 metri pătrați de teren aferent construcțiilor.COMENTARII

WORDPRESS: 9
 • Tanasa 8 ani

  Bunurile parohiilor apartin obstei credinciosilor nu episcopiei.Restituirea spitalului s-a facut catre parohia Precista Mare si daca ramanea sub administrarea acesteia cladirea era deja data in folosinta.Dar „ochiul dracului” banul, si-a comandat o pereche de ochelari pe la episcopie si a inhatat cladirea ajunsa in paragina in urma unor galcevi popesti amastecate cu orgolii. Doamne ajuta !

 • Harakiri 8 ani

  Ce cauta Fundatia „Hanu Ancutei” in procesul cu Parohia „Precists Mare”? Multumesc celor care vor oferi explicatia !

 • mihi 8 ani

  Sa o vedem acuma pe elena udrea cat este de saritoare si generoasa sa ne ajute sa avem acest mult ravnit asezamant istoric salvat!!! Ne-ar fi de mare,mare ajutor pentru parintii si bunicii nostri!! Doamne Ajuta!

  • Andrei 8 ani

   Ar trebui sa ne rugam de Chelaru si Ursarescu de la USL (au mai fost deputat si senator si acum 8 ani in opozitie unul fata de altul). Ei sunt la putere acum. Udrea pana acum a facut mai mult decat ne-am asteptat noi.

   • mihi 8 ani

    …..A ai dreptate Andrei!….udrea pentru ca „a facut mai mult decat ne-am asteptat noi”….acuma tremura la ….”fraudele bancare”….nu se stie ce zile vin!!!!!!!??????? ce zici?!

 • enorias 8 ani

  Credeti ca BOR nu are bani,dar daca se mai pot scoate si din alte surse ,sunt bine primiti!Toata preotimea traieste de pe urma celorlalti ,care platesc taxe si impzite si sunt controlati de fisc sau mai stiu eu cine…Preotii platesc ceva la statul roman?Cand apare cate un scandal referitor la hotiile lor ,nu se mai aude nimic dupa doua -trei zile,la fel cum nu se mai aude si de marii tepuitori ai bancilor.Asta-i tara hotilor,a asistatilor social ,care stau cu mana intinsa la cei care muncesc din greu!

 • Un vis, ce poate deveni realitate…asta ne dorim, toţi romaşcanii-ar fi păcat ca acest vechi aşezământ de peste două secole, să nu fie reabilitat,prin efortul comun şi nu prin gâlcevi.
  S-ar realiza visul celor ce nu mai sunt(Dr.Epifanie Cozărăscu,ş.a.)Doamne ajută!

 • don pedro 8 ani

  De ce nu-mi publicati comentariul!Va e frica de afuriseniile lui Gherasimescu si Bacaoanu!
  Cand o sa fie corecti atunci o sa fie si laudati!