Solidaritate fără frontiere

Dimensiune text

Zeci de români, printre care și romașcani, aflați la muncă în străinătate, au lansat campanii de strîngere de fonduri și alimente. Vizați sînt sinistrații din țară, dar și conaționali care dorm pe stradă în marile orașe din Europa.

 

 

În ultima perioadă, forumurile și site-urile românilor din diaspora au declanșat ample campanii de strîngere de fonduri și de alimente pentru nevoiași. Forumurile sînt pline de anunțuri de donații și de apeluri pentru a ajuta persoanele din zonele înzăpezite din țară, dar și pe români aflați în străinătate fără locuri de muncă și fără adăpost. Printre cei care vor să dea o mînă de ajutor se numără și romașcani sau persoane din zona Romanului, care își motivează apelul prin faptul că în locul celor năpăstuiți ar fi putut fi chiar familiile lor, rămase în țară.

Lucrez ca îngrijitoare la Roma și, pentru că nu am timp să merg să fac cumpărături pe care să le trimit oamenilor afectați de ninsori, aș vrea să donez 200 de euro pentru sinistrații din România. Sînt de aproape zece ani în Italia, dar știu cum e să fiu sinistrat. Sînt din comuna Doljești, iar în 2008 inundațiile mi-au distrus casa. Atunci și eu am fost ajutată de semeni„, spune Lucia, pe un forum al românilor din Italia.

Pe un alt forum al românilor din Spania, Silviu, un romașcan care lucrează în agricultură, povestește experiența sa de a împărți hrană conaționalilor care nu au loc de muncă. „Am ajuns în Spania în 2004. Nu cunoșteam nici limba, nici locurile. Am fost și eu ca acești oameni, am dormit prin parcuri, în vagoane de tren, pe unde am apucat. Dumnezeu, însă, m-a ajutat și mi-am găsit un loc de muncă. Acum, încerc să dau ceva înapoi din puținul pe care îl am. Am întîlnit oameni care au facultate în România, care au avut locuri bune de muncă, dar care au ales străinătatea și, acum, nu mai găsesc locuri de muncă„, spune Silviu.

Românii plecați la muncă în afara granițelor vor colecta pături, haine și alte alimente ușoare, neperisabile, în mai multe orașe din Europa. Românii care locuiesc în Madrid, Castellon (Spania) și Roma, Verona, Torino (Italia) au cîte un punct de colectare a acestor ajutoare.
În plus, românii din Diaspora s-au organizat în echipe pentru a-i ajuta și pe conaționalii care, aflați acum în marile orașe ale Europei, nu au unde mînca și dormi, deoarece nu-și găsesc un loc de muncă pentru a se întreține. Astfel, în Madrid, în acest moment, sînt organizate 20 de echipe  care fac pachete cu hrană rece și merg să le ofere oamenilor străzii. și în Roma, o echipă de tineri ai Bisericii Adventiste Române asigură hrană și pături pentru 150 de oameni ai străzii, dintre care nu toți sînt români.COMENTARII

WORDPRESS: 0