Prima paginăActualitate

Șoferi trimiși în judecată pentru dare de mită, denunțați de polițiști

Șoferi trimiși în judecată pentru dare de mită, denunțați de polițiști

Dimensiune text

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamț au finalizat cercetările în patru cauze penale, instrumentate cu sprijinul polițiștilor anticorupție ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție (DGA) Neamț, întocmind rechizitorii de trimitere în judecată a patru persoane inculpate pentru săvârșirea unor infracțiuni de dare de mită, informează DGA. Toate cele patru cauze au la bază denunțurile la DGA formulate de patru agenți de poliție rutieră din Tîrgu Neamț, doi dintre aceștia depunând câte trei denunțuri fiecare.

Astfel, în primul caz, procurorul a reţinut faptul că, la data de 18 iulie 2020, inculpatul a oferit 50 de euro cu titlu de mită unui echipaj format din doi agenți de poliție rutieră din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Neamț – Poliția Tîrgu Neamţ. În schimbul banilor, polițiștii ar fi trebuit să nu-şi îndeplinească atribuțiile de serviciu și să nu-i aplice inculpatului sancțiunea contravențională corespunzătoare faptului că depășise limita legală de viteză cu autoturismul pe care îl conducea pe raza oraşului Tîrgu Neamţ.

Cinci luni mai târziu, același echipaj de poliție rutieră a denunțat la DGA Neamț faptul că un conducător auto le-a oferit celor doi polițiști suma de 150 de euro pentru a nu-i întocmi dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului. Acesta fusese depistat, la data de 29 noiembrie 2020, pe raza comunei Timişeşti, în timp ce conducea un autoturism cu o viteză peste limita prevăzută de lege, iar după ce a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul a fost pozitiv. Inculpatul a oferit polițiștilor mita în drum spre Spitalul Orăşenesc Tîrgu Neamţ, unde era transportat pentru recoltarea probelor biologice de sânge. În mod firesc, situația atrăgea după sine, nu doar întocmirea de dosar penal, ci și suspendarea dreptului de a conduce pe drumurile publice. Și în această situație, procurorul a emis rechizitoriu de trimitere în judecată a inculpatului pentru dare de mită.

Un alt inculpat a fost trimis în judecată pentru dare de mită, ca urmare a unui denunț depus în luna septembrie 2020 de un echipaj de poliție rutieră în care se regăsește unul dintre agenții de poliție din cazurile anterioare. Conform rechizitoriului întocmit de procuror, la data de 11 septembrie 2020, inculpatul a oferit polițiștilor, în mod repetat, suma de 100 de euro pentru a nu dispune împotriva sa măsurile legale, după ce fusese depistat în trafic conducând un autoturism sub influenţa băuturilor alcoolice, situație sancţionată cu amendă şi suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru 90 de zile.

Totodată, unul dintre agenții de poliție din primele două cazuri se regăsește în calitate de denunțător și în cel de-al patrulea rechizitoriu. Astfel, în ziua de 19 octombrie 2020, a fost formulat denunț la DGA Neamț, cu privire la faptul că un conducător auto a oferit suma de 100 lei pentru a scăpa de răspunderea penală pentru abaterea săvârșită. Conducătorul auto fusese depistat conducând un autoturism cu o viteză de 81 km/h, sens în care ar fi trebuit să fie sancţionat contravenţional.

„Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, mai arată comunicatul DGA.

 

 

COMENTARII

WORDPRESS: 0