Prima paginăSocial

Societatea Ornitologică din România: „Vânători italieni prinși cu 1.000 de păsări braconate de la Săbăoani”. AVPS Roman: „Toate documentele sunt în regulă”

Societatea Ornitologică din România: „Vânători italieni prinși cu 1.000 de păsări braconate de la Săbăoani”. AVPS Roman: „Toate documentele sunt în regulă”

Dimensiune text

 

Reprezentanții Societății Ornitologice din România (SOR) afirmă că mai mulți vânători italieni au fost prinși de autoritățile din peninsulă având în bagaje peste 1.000 de păsări braconate. Conform SOR, vânătoarea a fost organizată la Săbăoani, în județul Neamț, de Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AVPS) Roman. Președintele AVPS Roman afirmă că autoritățile vor face lumină în acest caz și că toate documentele au fost în regulă.

SOR a emis vineri, 13 octombrie, un comunicat de presă, în care semnalează acest fapt. „Mai mulți cetățeni italieni au fost prinși cu bagajele pline de păsări braconate. Aproape 1.200 de păsări erau băgate în pungi sigilate, în bagajul de cală, cu elemenți de ladă frigorifică printre pungi. Totul se desfășura sub acoperirea unui act care indica doar că păsările sunt ciocârlii de câmp și că au fost vânate (a se citi – braconate) la Săbăoani, sub oblăduirea AVPS Roman. Știrea a apărut deja în presa italiană și atestă faptul că România este un rai al braconierilor. În Italia, braconierii sunt anchetați de autoritățile din Bergamo, iar în România, Societatea Ornitologică Română (SOR) a sesizat Garda Națională de Mediu și a cerut anchetarea celor care au supervizat partida de vânătoare.  Conform documentului prezentat de braconierii italieni, partida de vânătoare a fost organizată de AVPS Roman, județul Neamț. În acest document se specifică faptul că au fost vânate doar ciocârlii de câmp, dar în realitate au fost braconate alte specii: codobatură albă, scatiu, sticlete, florinte, inăriță, cânepar. Pentru a lămuri de ce vânătorii organizează partide de vânătoare la care se braconează specii protejate, SOR a cerut AGVPS din România să prezinte autorizația în baza căreia s-au organizat partida de vânătoare, precum și exemplarul duplicat al documentului pe care vânătorii italieni îl aveau în posesie, pentru a preciza numărul de păsări ucise. Conform legislației din România, un singur vânător poate «recolta» doar 50 de ciocârlii pe zi. Conform actelor, la vânătoare au participat 4 vânători – care puteau doborî doar 200 de exemplare de ciocârlie, dar poliția italiană a confiscat 1119 păsări, ceea ce înseamnă că organizatorii români au închis ochii la ilegalitate”, afirmă comunicatul SOR, care poate fi citit integral aici.

 

„Este foarte bine să se facă verificări, pentru că doar așa putem să ne disculpăm”

Președintele AVPS Roman, Marius Grosu, a afirmat pentru Ziarul de Roman că nu a fost contactat până acum de reprezentanții vreunei instituții de control cu privire la situația semnalată vineri de SOR.

„Am auzit că este o problemă, dar detalii multe nu am, pentru că probabil vor fi făcute verificări. Acum, depinde cine și cum pune problema: ciocârliile sunt specii aprobate la vânătoare prin Ordin de ministru, există o cotă de recoltă pentru acest lucru. Organele competente vor face verificări în acest caz, și este foarte bine să se facă verificări, pentru că doar așa putem să ne disculpăm. Braconajul este o faptă foarte gravă, și asta nu se poate stabili decât după confirmarea unei cercetări. Din punctul nostru de vedere, noi am eliberat toate documentele care trebuiesc. Dacă vom fi contactați pentru cercetări, vom pune la dispoziție toate documentele care sunt”, a afirmat directorul AVPS Roman, Marius Grosu.

 

Foto: Societatea Ornitologică din România

 

COMENTARII

WORDPRESS: 0