HomeNeamt

Societatea Drupo riscă să fie executată silit

Societatea are datorii de 8.159.022 lei. Schimbarea formei juridice, din societate comercială în regie autonomă, ar scoate Drupo de sub incidența executării silite.

 
Consilierii județeni s-au certat, vineri, din cauza situației în care se află Drupo SA, societate a Consiliului Județean (CJ). Consilierul PP-DD Ciprian Șerban, membru în Adunarea Generală a acționarilor (AGA) la Drupo, a solicitat schimbarea formei juridice, din societate comercială în regie autonomă. Înainte de discuțiile pe marginea proiectului de hotărâre, președintele CJ Neamț a făcut publice rezultatele controlului de audit de la Drupo. „Din balanța de verificare, întocmită la 21 decembrie 2012, rezultă că Drupo are datorii de 8.159.922 de lei, reprezentând, în principal: furnizori – 3,132.982 de lei, credite bancare pe termen lung și mediu – 2.052.957 de lei, credite bancare pe termen scurt – 1.500.000 de lei, garanții de bună execuție către furnizori – 912.953 de lei, TVA de plată – 135.659 de lei. Linia de credit, contractată în anul 2009, în valoare de 1.500.000 de lei, are o valoare de rambursat tot de 1.500.000 de lei. În iunie 2009 a fost accesat un credit de investiții în valoare de 3.000.000 de lei, mai este de rambursat peste 1.200.000 de lei. La un credit pe termen mediu a fost făcut, în aprilie 2012, un act adițional pentru încă un milion de lei. Pe 27 martie, banca ne-a atenționat că, în cazul în care, în termen de 30 de zile, Drupo nu va achita datoriile, banca va trece la executare silită”, a afirmat Culiță Tărâță, președintele CJ Neamț.

Acesta le-a cerut consilierilor să amâne proiectul până după o analiză serioasă asupra situației actuale a SC Drupo, dar consilierul Ciprian Șerban a cerut cu insistență discutarea și votarea proiectului. Acesta a precizat că a făcut deja o plângere la Poliție, ca urmare a neregulilor găsite în cadrul firmei, iar săptămâna aceasta urmează ca membrii AGA să depună o altă plângere la Parchet. Ciprian Șerban a mai spus că o regie autonomă nu poate intra în insolvență și, în plus, se vor putea accesa fonduri europene pe proiecte mai ample. În replică, Gabriel Farcaș (UNPR) a zis că o regie autonomă înseamnă monopol, iar Uniunea Europeană a solicitat desființarea acestora. Scopul schimbării Drupo din societate comercială în regie autonomă este acela ca Drupo să devină ordonator de credite, iar licitațiile să nu mai fie organizate prin CJ. Proiectul de hotărâre a fost respins, fiindcă ar fi fost nevoie de votul a cel puțin două treimi dintre consilierii prezenți pentru a putea trece, întrucât era vorba despre patrimoniul Consiliului Județean.

Comentarii

WORDPRESS: 0