Societatea de Istorie a Medicinei şi Farmaciei Roman a împlinit 30 de ani

Dimensiune text

Membri ai societăţii şi invitaţi au rememorat personalități și evenimente.

Joi, în secţia Pediatrie a Spitalului Roman a avut loc o întrunire a Societăţii de Istorie a Medicinei şi Farmaciei Roman, cu ocazia sărbătoririi a 30 de ani de la înfiinţare. Membri ai societăţii şi  invitaţi de seamă s-au întâlnit pentru a-şi aminti de acţiunile desfăşurate de-a lungul timpului.

Manifestarea a debutat cu o scurtă prezentare a activităţii din cei 30 de ani de la înfiinţare, realizată de către preşedintele societăţii, doctorul Ioan Chereji, şi de către vicepreşedintele asociaţiei, farmacista Magdalena Avădanei. Mai apoi, medicul Victor Firăstrău a făcut o prezentare despre monitorizarea ambulatorie a tensiunii arteriale pe 24  de ore. Un alt moment interesant al întâlnirii a fost invitația medicilor Doina Chelaru şi Ligia Ionescu de a se bucura de  „O călătorie în timp spre nestematele junglei Indochinei – Cambodgia şi Thailanda”.intalnire02

Un moment emoţionant a fost cel în care doctorul Dan Gabriel Arvătescu a făcut o prezentare a activității medicului proaspăt pensionat Dorel Romanescu – „O viaţă închinată în slujba sănătăţii, în secţia obstetrică-ginecologie”.

„În cadrul Societăţii de Istorie a Medicinei şi Farmaciei din Roman, filială a societăţii din Bucureşti, avem două întâlniri pe an, toamna şi primăvara. Întâlnirea de astăzi este deosebită pentru că sărbătorim 30 de ani de la înfiinţare. Au răspuns invitaţiei atât membrii societăţii, cât şi câţiva invitaţi speciali. Ne bucurăm că medicii de la spitalul din Roman au răspuns de fiecare dată în număr destul de mare invitaţiei de a participa la şedinţele societăţii. De fiecare dată când ne întâlnim, nu îi uităm pe cei care au plecat dintre noi: astăzi îl comemorăm pe medicul stomatolog Schecter, care a fost un membru de bază al societăţii noastre”, a declarat doctorul Ioan Chereji.

Societatea de Istorie a Medicinei şi Farmaciei Roman a luat naştere în 1983, la iniţiativa unui grup de medici, vei mai activi și interesați fiind doctorul Epifanie Cozărescu şi doctorul Octav Clocotici. Dacă, în 2003, societatea avea 43 de membri, în 2013 a ajuns la numai 30. Preşedintele de onoare al societăţii a rămas medicul Octav Clocotici, însă preşedintele activ este medicul Ioan Chereji, vicepreşedinte este farmacista Magdalena Avădanei, iar secretar este medicul Eugenia Firăstrău.

intalnire03Printre activităţile acestei societăţi se numără prezentarea membrilor la numeroase conferinţe despre istoria medicinei şi famaciei sau prezentări de carte în ţară, dar şi în străinătate.

Din respect pentru medici și medicină, la Roman a fost înființat Muzeul de Istorie al Medicinei şi Farmaciei, care se afla într-o clădire din Spitalului Vechi. După ce secţiile au fost mutate la Spitalul Municipal, societatea a rămas fără spaţiu pentru desfăşurarea şedinţelor. Și muzeul a avut de suferit, căci a rămas, mai întâi, fără apă sau electricitate, iar ulterior a fost prădat de hoţi în repetate rânduri, care au sustras atât cărţi medicale, cât şi vitrine sau piese de mobilier. Materialele rămase au fost trasferate la Muzeul de Istorie din Roman, care a deschis un salon special, numit ”doctor Epifanie Cozărescu”.COMENTARII

WORDPRESS: 0