Prima paginăRoman

Soarta clădirii fostului Club al Copiilor se va decide în Armenia

Dimensiune text

Clădirea în care a funcționat Clubul Copiilor și Elevilor din Roman (foto) este în proprietatea Arhiepiscopiei Armene. Imobilul se află, din 2007, în paragină.

 

 

Imobilul în care a funcționat Clubul Copiilor și Elevilor din Roman, situat pe strada Cuza Vodă, proprietate a Arhiepiscopiei Armene, proprietarul de drept al clădirii, se află de cinci ani în grija Domnului. Reprezentanții Arhiepiscopiei Armene nu au găsit, în acest timp, niciun chiriaș dornic să utilizeze clădirea. Criza economică și costurile ridicate care s-ar impune pentru întreținerea imobilului au fost motive serioase pentru care nu s-a găsit un investitor interesat de soarta clădirii. Reabilitarea imobilului necesită costuri serioase, pe care Arhiepiscopia nu le poate suporta. „Arhiepiscopia Armeană nu are posibilități să finanțeze lucrările de reabilitare a clădirii în care a funcționat Clubul Copiilor din Roman, dar caută surse de finanțare. Traversăm o perioadă dificilă, iar Romanul este un oraș defavorizat. Nu găsim fonduri pe plan local pentru funcționarea în imobil a unei școli, a unui adăpost, a unui azil pentru bătrâni„, a precizat preotul Bogdan Ezras, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Armene din București.

Întocmirea unui proiect cu finanțare guvernamentală sau europeană pentru reabilitarea clădirii nu constituie, în opinia reprezentantului Arhiepiscopiei Armene, o prioritate. „Avem proiecte depuse la Guvern pentru finanțare unor obiective mult mai importante decât reabilitarea clădirii fostului Club al Copiilor din Roman„, spune vicarul eparhial al Arhiepiscopiei Armene. Numărul mic al armenilor din Roman, de 2-3 persoane, nu justifică, consideră preotul Bogdan Ezras, o cheltuială atât de mare.

Clubul Copiilor și Elevilor a funcționat pânâ în 2007, când Arhiepiscopia Armeană a majorat chiria lunară, stabilită în baza unui contract de închiriere pe o durată determinată de cinci ani, de la 500 lei la 15.000 lei.

 

Înfrățirea dintre orașele Roman și Dilijan

 

Salvarea imobilului în care a funcționat Clubul Copiilor și Elevilor din Roman ar putea veni ca urmare a înfrățirii Romanului cu orașul Dilijan din Armenia. „Înfrățirea dintre cele două orașe se poate concretiza într-un schimb economic și cultural„, a spus preotul Bogdan Ezras.

Semnarea actului de înfrățire a orașelor Roman și Dilijan din Armenia, care a avut loc pe 17 mai 2012, ar putea salva clădirea de la prăbușire. „Am discutat cu oficialii armeni pe tema stabilirii unei noi destinații pentru fostul sediu al Clubului Copiilor. În cazul acestui imobil, o decizie finală se va lua în cadrul unei vizite viitoare a delegației armene la Roman. Sperăm să găsim, împreună, o soluție astfel încât imobilul să nu fie lăsat în paragină și să capete o nouă destinație„, a declarat Laurențiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman, după vizita făcută la sfârșitul lunii octombrie 2011, în Armenia.

COMENTARII

WORDPRESS: 0