Slujbă închinată Sf. Cuvioase Parascheva, la Arhiepiscopia Romanului

Slujbă închinată Sf. Cuvioase Parascheva, la Arhiepiscopia Romanului

Unii au mers la şcoală, alţii au plecat în vacanţă
Întâlnirea Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului
PS Ioachim Băcăuanul a fost sărbătorit la Catedrala de la Roman

 

Joi, 13 octombrie, în ajunul serbării Ocrotitoarei Moldovei – Sfânta Cuvioasa Parascheva, la Arhiepiscopia Romanului și Bacăului s-a ținut slujba Vecernie, la care au luat parte Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Preasfințitul Andrei – Episcopul Covasnei și Harghitei și Preasfințitul Mihail – Episcopul Ortodox Român al Australiei și Noii Zeelande. Cei prezenți au înălțat rugăciuni întru cinstirea Sfintei Cuvioase Parascheva, care de peste cinci secole ocroteşte Eparhia Romanului și Bacăului.

„Vecernia arhierească a fost precedată de aducerea spre închinarea credincioșilor a moaștelor Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi de la Catedrala episcopală din Huși, care au fost depuse în Catedrala arhiepiscopală. În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Ioachim a prezentat istoricul sfintelor moaște ale Cuvioasei Parascheva, ajunse în capitala Moldovei, în anul 1641, «la mijlocirea politică a voievodului Vasile Lupu și a celei spirituale a Sfântului Mitropolit Varlaam». De asemenea, ierarhul a vorbit despre importanța cinstirii Ocrotitoarei Moldovei în această eparhie încă de acum cinci secole, reamintind frumusețea și expresivitatea iconografică, unice în lumea ortodoxă, a frescelor prezentând aspecte din viața Cuvioasei pictate în catedrala romașcană. Totodată, ÎPS Sa a menționat faptul că «avem o datorie sacră de a ne ruga permanent Sfintei Cuvioase Parascheva și a cinsti sfintele ei moaște». În încheiere, ÎPS Arhiepiscop Ioachim a mulțumit celor doi ierarhi care au luat parte, dimpreună cu preoții și credincioșii, la pregustarea hramului Sfintei care patronează Catedrala din Roman”, a precizat preot Constantin Gherasim, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romanului.

Sărbătoarea s-a încheiat cu o procesiune în care ierarhii, preoții și credincioșii au purtat sfintele odoare în jurul Catedralei arhiepiscopale.

slujba-sfanta-parascheva-1

slujba-sfanta-parascheva-2

 


COMENTARII

WORDPRESS: 0
error: Content is protected !!