Prima paginăSanatate

Situația infecțiilor COVID-19 în județul Neamț, la finalul lunii iulie

Situația infecțiilor COVID-19 în județul Neamț, la finalul lunii iulie

Dimensiune text

 

Până duminică, 2 august, pe teritoriul României au fost confirmate 53.186 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID-19). 27.592 de pacienți au fost declarați vindecați și 4.777 de pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare, a informat duminică Grupul de Comunicare Strategică de pe lângă Guvernul României.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare de sâmbătă, au fost înregistrate 1.075 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Sâmbătă, 1 august, autoritățile raportaseră 1.225 de cazuri noi la nivel național. Pentru județul Neamț, duminică au fost raportate 13 cazuri noi de infecție COVID-19, după ce sâmbătă fuseseră anunțate 26 de cazuri noi.

Distribuția pe județe a cazurilor per total și a celor noi o regăsiți în tabelul de mai jos:

 

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 492 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. Distribuția pe județe a acestor cazuri o regăsiți în tabelul de mai jos:

Până duminică, 2.413 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat. În intervalul 1.08.2020 (10:00) – 2.08.2020 (10:00) au fost înregistrate 34 de decese (22 bărbați și 12 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Argeș, Bacău, Brăila, Buzău, Călărași, Dâmbovița, Galați, Gorj, Mehedinți, Prahova, Teleorman, Timiș, Ilfov și Municipiul București. Dintre acestea, 4 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 50-59 ani, 10 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 11 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 9 decese la categoria de peste 80 de ani. Toate cele 34 de decese înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități. În ziua anterioară fuseseră semnalate alte 36 de decese asociate COVID-19.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.530. Dintre aceștia, la ATI sunt internați 412 pacienți. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 1.240.273 de teste. Dintre acestea 14.215 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 8.525 în baza definiției de caz și a protocolului medical, iar 5.690 la cerere.

Pe teritoriul României, 4.913 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 5.454 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 17.114 persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 59 de persoane.

Situația infectărilor cu coronavirus în județul Neamț

Conform datelor Direcției de Sănătate Publică (DSP) Neamț raportate la 31 iulie, în județul Neamț de la începutul pandemiei, au fost înregistrate 1.309 cazuri COVID-19, din care 61 decese. Au fost testate 9601 persoane, în total fiind prelucrate 21.932 teste. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în luna aprilie.

Începând cu 15 iulie a.c. s-a înregistrat un constant trend crescător de cazuri noi, totalizând 295 cazuri.

 

Localitățile cu cele mai multe cazuri înregistrate în ultimele 15 zile sunt orașul Tîrgu Neamț, cu 67 de cazuri, și municipiul Piatra Neamț cu 65 de cazuri. În municipiul Roman au fost înregistrate 20 de cazuri.

În această perioadă au fost depistate și anchetate mai multe focare de familie și de colectivitate. În Spitalul Orășenesc „Sf. Dimitrie” Tg. Neamț au fost depistate trei focare, în cadrul CPU, Secția de Pediatrie și Contagioase. În total 22 de salariați, din care doi medici și 14 asistenți medicali sunt COVID-19 pozitivi.

În data de 25 iulie 2020, două persoane aflate în izolare la Centrul Social Pietricica din Piatra Neamț au fost confirmate COVID-19 pozitive. Din ancheta epidemiologică s-a constat ca aceștia erau veniți de la Căminul pentru persoane vârstnice Roznov, având la intrarea în centru teste negative. Au fost testați toți cei 47 de beneficiari și trei dintre cei 27 de salariați ai Căminului pentru persoane vârstnice Roznov. În data de 30 iulie, 41 de beneficiari și un salariat au fost confirmați COVID-19 pozitivi. Tot pe 30 iulie au fost recoltate probe de la restul salariaților, fiind așteptate rezultatele. Bătrânii au fost izolați în centru. Starea de sănătate a bătrânilor este monitorizată permanent de către personalul medical al unității. Toți rezidenții vor fi duși, pe rând, la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț pentru evaluare clinică și paraclinică și, dacă este cazul, tratament de specialitate, prioritate având cei cu simptome.

În urma monitorizării bilunare a beneficiarilor și a personalului din centrele rezidențiale a fost depistat un focar în Centrul rezidențial pentru persoane vârstnice „Cuvioasa Nazaria” din Văratec. Trei salariați au fost confirmați COVID-19 pozitivi. Restul personalului și beneficiarii au teste negative.

În ziua de 22 iulie, au fost internați în Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț un preot și o măicuță de la Mănăstirea Văratec. Pe 23 iulie au fost confirmați covid pozitivi. Starea lor fiind gravă, au fost internați la ATI. A fost demarată ancheta epidemiologică și, în data de 25 iulie, au fost recoltate probe de la zece persoane din Mânăstire, contacți direcți ai celor doi. Doi preoți și patru măicuțe au fost confirmați covid pozitivi, în 27 și, respectiv, 29 iulie.

În prezent, 190 de persoane confirmate COVID-19 sunt internate în cele două spitale suport covid din județul Neamț. Șapte persoane sunt internate la ATI. În Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț sunt internați 119 suspecți COVID și 69 pacienți non-covid. Din spitalele din județul Neamț au fost externate 769 persoane.

DSP Neamț continuă activitățile specifice de supraveghere a infecției cu covid-19, conform metodologiei: monitorizarea centrelor rezidențiale, anchetele epidemiologice cu depistarea și carantinarea contacților direcți, izolarea persoanelor depistate pozitive, mai precizează comunicatul DSP Neamț.

 

 

 

 

 

 

 

COMENTARII

WORDPRESS: 0