Sindicatele de la ArcelorMittal au pierdut 10% din membri

Dimensiune text

Timp de cîteva luni, reprezentanții conducerii fabricii de la Roman a ArcelorMittal au încercat să convingă cît mai mulți dintre salariați să renunțe la calitatea de membru de sindicat, susține liderul Sindicatului Liber Petrotub, Gheorghe Ciobanu. El afirmă că aproape 10% din membrii sindicatelor Petrotub și Romantub nu-și mai plătesc contribuțiile lunare către sindicate, după ce ar fi fost convinși de conducerea fabricii să facă acest lucru.

 

 

Demersurile în acest sens au început din lunile mai – iunie. Reprezentanții angajatorului au pus presiune – în special pe diverși salariați cu anumite funcții – să iasă din sindicat, în ciuda faptului că atît Constituția României, cît și documentele din cadrul grupului Arcelor consfințesc faptul că salariații sînt liberi să se asocieze la ce sindicate doresc. Deși, conform statutului nostru, acei salariați sînt în continuare membri de sindicat, pentru că nu au transmis nici o cerere de retragere, cotizațiile lor nu mai sînt virate către sindicate de cîteva luni. Am solicitat angajatorului dovada că acei salariați au cerut să se retragă din sindicat și, cum o astfel de dovadă nu există, am solicitat să ne fie virate cotizațiile acelor persoane care nu au făcut cereri de retragere din cele două sindicate. În schimb, angajatorul ne solicită să depunem documente care să dovedească faptul că salariatul este de acord să i se rețină din salariu cotizația de membru de sindicat. Angajatorul susține că nu poate reține nici un leu din salariu fără acordul salariatului și omite faptul că, în contractul colectiv de muncă, este specificat clar că, la solicitarea organizațiilor sindicale, patronii dispun încasarea cotizației de membru de sindicat și virarea acesteia, lunar, în conturile sindicatului respectiv, pe baza listelor și a cuantumului cotizației prezentate de sindicate„, a precizat Gheorghe Ciobanu (foto dreapta).

Din conturi lipsesc contribuțiile a aproximativ 135 dintre salariații care sînt membri ai sindicatelor Petrotub și Romantub. În total, cele două sindicate au aproximativ 1.100 de membri, ceea ce înseamnă că 10% dintre salariații membri de sindicat au „dispărut”.
În prezent, reprezentanții sindicatelor din fabrică încearcă să atragă, în cadrul sindicatelor, și angajații temporari, încadrați prin intermediul GI Group. „Inițial, acei angajați temporari spuneau că li s-a transmis că, dacă se înscriu într-un sindicat, își pierd locul de muncă, prin neînnoirea contractului. Acum, angajatorul lor pare să fi înțeles că înscrierea în sindicat a angajaților temporari nu are de ce să îi creeze probleme„, a mai spus liderul Sindicatului Liber Petrotub.COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • claemi 8 ani

    Normal ca fara sindicate care sa lupte pentru drepturile lor muncitorii vor fi la cheremul patronatului care dupa cum stim cu totii nu-i pasa citusi de putin de oameni…ci doar de ce incaseaza cind se trage linia.