Simbol pontifical de la Papa Francisc, la Buruieneşti

Simbol pontifical de la Papa Francisc, la Buruieneşti

 

zucchetto papa franciscUn eveniment deosebit pentru comunitatea catolică, dar, de altfel, pentru toţi credincioşii din Moldova, este găzduit joi, 25 august, la Buruieneşti, unde o delegaţie de clerici din Suedia ajung în Roman şi, apoi, la liturghie, aducând cu ei fonduri şi speranţă pentru persoanele defavorizate din zonă, dar şi zucchetto-ul, calota papală, ce a fost dăruit chiar de Papa Francisc.

Întreaga manifestare face parte din rodul activităţilor desfăşurate de Fundaţia Pacea, unul dintre cele mai active ONG-uri din zonă şi care, de peste 15 ani, îşi manifestă tot interesul pentru ca familiile defavorizate, multe formate din persoane de etnie rromă şi fără educaţie, să aibă o şansă la o viaţă mai bună.

De mai bine de doi ani, reprezentanţi ai fundaţiilor şi bisericilor din Norvegia şi Suedia ajută comunităţile defavorizate din Roman şi zona apropiată să depăşească greutăţile vieţii şi să-şi schimbe destinul. Preotul Lucian Bobârnac, de la Fundaţia Pacea, a reuşit, astfel, să atragă fonduri importante, dar şi un nucleu important de voluntari, pentru ca vieţile unor sărmani să fie mai bune, în sensul educării celor mici şi integrării în societate a adulţilor, în ciuda mentalităţilor şi şanselor reduse oferite de societate.

În acest parteneriat, Roman – Norvegia – Suedia, opt persoane din Suedia, oameni care au ajutat în tot acest proiect, vor fi prezente joi la Roman pentru a cunoaşte oamenii, împrejurimile şi tot ceea ce s-a realizat prin sprijinul care l-au oferit.

„Grupul de opt persoane, din Suedia, va fi prezent până vineri dimineaţă în Roman, pentru a cunoaşte mai bine activităţile Fundaţiei Pacea, centrului social, pepiniera şi chiar să vadă şi care este viaţa celor care stau la Grajduri, în strada Fabricii. În cadrul proiectelor noastre sunt cuprinse aproximativ 1.400 de persoane din Roman şi strada Fabricii, care au beneficiat de sprijin pe toate componentele, de la asistenţă socială şi până la accesul la educaţie. Cu această ocazie, grupul din Suedia va veni la Roman cu zucchetto-ul aparţinând Papei Francisc, ce va fi expus joi seară, la liturghia de la Buruieneşti”, a declarat preotul Lucian Bobârnac, preşedintele Fundaţiei Pacea din Roman.

Acesta spune că, în ciuda mentalităţilor multor dintre „majoritari”, şi cei din etnia rromă, fără studii şi fără posibilităţi materiale, merită şi trebuie ajutaţi, existând multe exemple pozitive care să demonstreze că fiecare are o şansă de a ieşi din viaţa obscură şi plină de lipsuri. Mai mult, unii dintre beneficiarii muncii celor din Fundaţie au reuşit să se realizeze şi vor acum să se mute în condiţii pe care şi le permit pe cont propriu şi care sunt peste nivelul celor oferite de camerele din fostele CAP-uri.

Zucchetto-ul Papei Francisc a fost primit de unul dintre membrii delegaţiei din Suedia, toţi misionari care merg prin lume pentru a oferi bine oamenilor ce, poate, nu se pot ajuta singuri, iar „cadoul” primit cu prietenie şi fără pretenţii de la Papă va fi adus la Buruieneşti. Parohul din Buruieneşti, preotul Iosif Bisoc, spune că zucchetto-ul va fi expus în cadrul liturghiei care va avea loc joi, 25 august, de la ora 19.00, la Biserica Romano Catolică „Sfântul Iosif Muncitorul” din Buruieneşti.

Vineri dimineaţă, delegaţia din Suedia va părăsi Romanul, nu înainte de a observa viaţa cetăţenilor defavorizaţi din municipiu şi zonă. În continuarea acestor activităţi de întrajutorare, Fundaţia Pacea va primi, săptămâna viitoare, şi vizita unei delegaţii din Italia, prezentă acum la Bacău, şi care va desfăşura mai multe activităţi de clownterapie la Centrul Școlar pentru Educaţie Incluzivă din cartierul Danubiana.

 


COMENTARII

WORDPRESS: 0