Prima paginăReligie

Sfîntul Anton de Padova aduce japonezi în biserici creștine

Dimensiune text

Preotul Petru Iștoc intenționează să plece ca misionar în Japonia. În 2009 și 2010 a avut mai multe experiențe spirituale în această țară. El spune că sfîntul Anton de Padova umple bisericile de budiști sau șhintoiști.

 

 

Este binecunoscut faptul că Episcopia romano-catolică de Iași desfășoară o intensă activitate misionară. Preoții misionari, mulți din zona Romanului, activează în țări sărace sau păgîne, cum ar fi Kenya, Coasta de Fildeș sau Ecuador. Pe lîngă misiunea de a-l face cunoscut pe Dumnezeu, preoții duc, deseori, și o muncă umanitară, ajutînd băștinașii săraci, construind școli sau asigurînd asistența medicală. Preoții misionari merg şi în țări unde nu sărăcia e marea problemă, ci diferențele de relie și cultură. O astfel de țară este Japonia, ţară în care, în ciuda tehnoloigiei avansate, mai puțin de 2% din populație este creștină. După o experiență de cîteva luni în Țara Soarelui Răsare, preotul Petru Iștoc visează se plece misionar pe continentul asiatic.

 

Îl duce pe Dumnezeu în țara minunilor tehnologice

 

Originar din Gherăești, părintele Petru Iștoc a fost în Japonia, în 2009 și 2010, într-un schimb de experiențe. A rămas impresionat de cultura niponă, de căldura oamenilor și de locurile pe care le-a văzut.

„A fi misionar în Asia a fost o mai veche dorință a mea, încă de pe vremea cînd eram la seminar. Inițial am vrut să merg în China, ba chiar am încercat să învăț limba chineză. După ce am citit un studiu social am renunțat să mai merg, deoarece China e un stat comunist și lucrurile în ceea ce privește biserica sînt mai complicate. Apoi am vrut să merg în Vietnam, dar am renunțat, pentru că era aceeași situație”, spune părintele Iștoc. În cele din urmă, a ales Japonia, unde, în 2009 și 2010 a stat patru luni.

A stat în orașe ca Tokyo, Nagasaki sau Kyoto. „Kyoto m-a impresionat pentru că este singurul oraș din Japonia care nu a fost bombardat. În consecință, s-au păstrat toate obiceiurile, iar cei mai mulți dintre oameni merg pe stradă în costume tradiționale. În Tokyo avem curia oficială, unde studiază zece seminariști japonezi. În Nagasaki, deși orașul s-a refăcut complet după explozia nucleară din al doilea război mondila, efectele încă se văd,  pentru că există foarte mulți oameni bolnavi de cancer”, povestește părintele Petru Iștoc.

  [sam id=”3″ codes=”true”]

După experiențele avute în Japonia, visul său este să se reîntoarcă acolo ca preot misionar pentru o perioadă de zece ani sau chiar mai mult. „A fost o provocare pentru mine: am vrut să văd dacă mă pot integra, dacă pot depăși barierele lingvistice și culturale. A fost obositor,  dar consider că am reușit. În Japonia, cel mult 2% din populație este creștină, aici incluzînd toare religiile, printre care și cea romano-catolică. Predomină budismul și șhintoismul. Cu toate acestea,  oamenii sînt foarte calzi, primitori, iar preoții sînt priviți cu un foarte mare respect, aproape sînt considerați persoane divine. Japonezii sînt foarte curioși. Unii vin la biserică și se interesează de valorile creștinismului, apoi  se convertesc. De multe ori, în special cînd se celebrează slujbe speciale în cinstea sfîntului Anton de Padova, bisericile sînt pe jumătate populate  de budiști sau șhintoiști”, mai povestește părintele Petru Iștoc.

COMENTARII

WORDPRESS: 0