Sfântul Sinod al BOR: preoții nu pot condiționa oficierea înmormântărilor de plata unei taxe, iar credincioșii primesc chitanțe pentru donații

Sfântul Sinod al BOR: preoții nu pot condiționa oficierea înmormântărilor de plata unei taxe, iar credincioșii primesc chitanțe pentru donații

Dimensiune text

 

Luni, 18 decembrie, IPS Ioachim, arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a participat, în Sala Sinodală din Reședința Patriarhală, la ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, desfășurată sub președinția patriarhului Daniel.

În cadrul acestei ședințe a Sfântului Sinod au fost luate mai multe hotărâri, dar au fost aduse și precizări privind distincția dintre taxe și contribuții benevole oferite de către credincioși pentru funcționarea unităților de cult.

„Taxele stabilite de consiliul parohial se referă doar la sumele plătite de credincioși pentru concesionarea și întreținerea locurilor de înmormântare din cimitire. Contribuțiile benevole reprezintă sumele oferite de credincioși cu ocazia săvârșirii unor Sfinte Taine și ierurgii. Cuantumul acestora este stabilit de către Consiliul Parohial și are în vedere cheltuielile de funcționare a parohiilor. Sfântul Sinod a reiterat interdicția condiționării oficierii de către preot a slujbei înmormântării de plata vreunei taxe mai ales în cazul familiilor sărace, dar parohiile consideră necesare contribuțiile benevole ca donație din partea familiei pentru întreținerea bisericii parohiale. În aceste cazuri, preotul trebuie să elibereze chitanțe familiilor care au donat banii respectivi”, precizează un comunicat al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, citând Biroul de Presă al Patriarhiei Române.

 

 

 

 


COMENTARII

WORDPRESS: 0