HomeSocialReligie

Sfântul Ioan Botezătorul, îndemn la simplitate, sinceritate şi cumpătare

Botezându-l pe Mântuitorul Iisus Hristos în Iordan, Ioan a spus lumii că Iisus este cu adevărat Mesia.

Credincioşii ortodocşi îl cinstesc miercuri, 7 ianuarie, pe sfântul Ioan Botezătorul, unul dintre cei mai populari sfinţi ai ortodoxiei, cunoscut în popor ca Înaintemergătorul Mântuitorului. Ziua sfântului Ioan încheie sărbătorile de iarnă începute cu Naşterea Domnului.

Sărbătoarea naşterii sfântului Ioan Botezătorul a fost pusă special după Bobotează, cele două momente fiind legate unul de celălalt. Ioan Botezătorul este cel care l-a botezat pe Iisus Hristos în apele Iordanului, cel care a spus despre Iisus că este „mielul lui Dumnezeu, cel ce ridică păcatele lumii” şi a văzut latura divină a lui Hristos.

Sfântul Ioan este ultimul mare profet al Vechiului Testament, dar şi cel care a făcut trecerea spre perioada Noului Testament. În memoria creştinătăţii el rămâne cel care, botezându-l pe Mântuitorul Iisus Hristos în Iordan, a spus lumii că Iisus este cu adevărat Mesia, marele trimis al lui Dumnezeu.

Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în satul Ein-Kerem, lângă Ierusalim, şi este fiul Elisabetei (verişoara Mariei, mama lui Iisus) şi al rabinului Zaharia. Naşterea lui a fost anunţată de Arhanghelul Gavril, care i-a transmis, totodată, preotului Zaharia, când acesta se afla în templu, numele pe care Dumnezeu l-a hărăzit copilului. Ioan a venit pe lume cu aproximativ şase luni înaintea lui Iisus. Predicator ascet, a activat numai în preajma râului Iordan. Predica lui Ioan avea un caracter social, cum ar fi eliminarea nelegiurilor, îndreptarea moravurilor şi instaurarea dreptăţii, şi a avut o mare influenţa asupra oamenilor simpli, care păreau gata să facă orice le spunea acesta. Ei veneau pe prundurile Iordanului şi dormeau pe nisip noaptea, ca să asculte de dimineaţa până seara pe acest luminător. Îndemna oamenii la o viaţă cumpătată, sinceră şi curată. Misiunea divină a proorocului Ioan a fost aceea de a-l descoperi lumii pe Iisus Hristos.

Sfântul Ioan ocupă un loc important în iconografia ortodoxă. El uneşte în persoana sa cele două etape ale istoriei mântuirii: Legea Veche şi Legea Nouă, adică iubirea cea de necuprins a lui Dumnezeu. Sfântul Ioan este cunoscut ca protector al  copiilor.

Biserica a închinat lui Ioan şase sărbători: zămislirea lui (23 septembrie), naşterea (24 iunie), soborul (7 ianuarie), tăierea capului (29 august), prima şi a doua aflare a capului (24 februarie) şi a treia aflare a capului său (25 mai).

Foarte mulţi români care poartă numele de Ion, Ioan sau Ioana ori diferite variante – Ionel, Nelu, Ionică, Nică, Ionuţ, Ionela, Nela, Oana – au motive de sărbătoare în această zi.

Tradiţii populare de sfântul Ioan

Tradiţia populară spune că, în dimineaţa zilei de sfântul Ioan, fiecare om trebuie să se stropească cu agheasmă nouă, pentru a fi ferit de boli în decursul anului. Este o zi a bucuriei, iar cine nu se veseleşte în această zi va fi trist tot anul. În această zi nu se bea vin roşu, deoarece aminteşte de martiriul sfântului Ioan. În zonele rurale, de sfântul Ioan are loc „cumetria femeilor”. Nevestele căsătorite de mai multă vreme împărtăşesc celor tinere din experienţa lor, pentru a avea o căsnicie fericită şi prosperă. Tot tradiţia spune că după ziua de sfântul Ioan se botează gerul, adică se înmoaie frigul şi începe să se încălzească.

Comentarii

WORDPRESS: 0