Sfânta Parascheva, făcătoare de minuni

Dimensiune text

Sfânta Parascheva este ocrotitoarea celor aflaţi în suferinţă. În tradiţia românească, în ziua de 14 octombrie se prezice starea vremii.

Creştinii ortodocşi sărbătoresc marţi, 14 octombrie, ziua sfintei Parascheva sau „sfânta Vineri”, cum este numită în popor, patroana oraşului Iaşi şi a Moldovei, dar şi ocrotitoarea celor aflaţi în suferinţă. În această zi, mii de credincioşi merg la Iaşi să se roage sfintei Parascheva pentru alinarea bolilor, îndepărtarea necazurilor şi pentru a atinge racla cu sfintele moaşte.

Sfânta Parascheva s-a născut în secolul al XI-lea, în satul Epivata din Tracia, pe ţărmul mării Marmara, în apropiere de Constantinopol, oraşul Istanbul de astăzi, într-o familie de vlahi, înstărită şi cu credinţă în Dumnezeu. La vârsta de zece ani, mergând cu mama ei la biserică, a auzit predicându-se următoarea frază: „Oricine voieşte să vină după Mine să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-mi urmeze Mie”. Simţind acest imbold, sfânta Parascheva a început prin a schimba hainele ei frumoase cu cele ale unui sărac întâlnit la poarta bisericii. Chiar dacă a fost certată de părinţi, ea a continuat mult timp să facă acest gest. Mai târziu, simţind chemarea către o viaţă închinată lui Dumnezeu, a fugit la Constantinopol, apoi la Calcedon şi, mai departe, în Iraclia din Pont, unde a petrecut cinci ani la o mănăstire. Se ruga neîncetat să poată ajunge la Ierusalim, iar rugăciunea i-a fost îndeplinită. La 25 de ani, sfânta Parascheva s-a întors din nou la Constantinopol, unde a murit la scurtă vreme.

După căderea Constantinopolului, în vremea domnitorului Vasile Lupu, s-au plătit sume mari de bani pentru a aduce moaştele sfintei Parascheva la Iaşi, în Moldova.

Potrivit tradiţiei populare, în această zi se prezice vremea. Dacă este o zi frumoasă sau mohorâtă, la fel vor fi şi celelalte sărbători de peste an.

Patru lăcaşuri de cult din Protopopiatul Roman îşi sărbătoresc marţi hramul: Catedrala Arhiepiscopală din Roman – ctitorită la 1408 și bisericile din Secuieni – de la 1762,  Crăieşti – comuna Bozieni, din  1680,  Moreni, comuna Văleni –  ridicată în 1866.COMENTARII

WORDPRESS: 0