Prima paginăPolitica

Sesizare făcută la ANI de un romaşcan mort cu doi ani înainte

Sesizare făcută la ANI de un romaşcan mort cu doi ani înainte

Dimensiune text

 

ani-lucian-micuÎn România orice este posibil. Am văzut, uneori, cum morţii votează. Am văzut, de mai multe ori, că cei care denunţă pe cineva la DNA scapă basma curată, chiar dacă au fost implicaţi, cu tot cu bani luaţi, până în gât. Acum, în Roman, aflăm că o sesizare făcută la Agenţia Naţională de Integritate (ANI) aparţine unei persoane care, la acel moment, nu mai trăia.

Incompatibil ca membru al CA al Spitalului

Mai exact, toată povestea se referă la cauza viceprimarului Lucian Micu, găsit, după alegerile locale, incompatibil de ANI, pe motiv că a ocupat, simultan, funcţia de viceprimar şi cea de membru în Consiliul de Administraţie (CA) al Spitalului Municipal de Urgenţă Roman, ultima fiind şi ea remunerată, cu o sumă deloc mare – în jur de 500 de lei pe an, dar care este nepermisă de lege. Dar, şi legile din România, unde orice este posibil, nu ar fi interzis prezenţa unui consilier local în Consiliul de Administraţie, aşa cum s-a mai întâmplat cu alţi aleşi – nedeclaraţi incompatibili sau în conflict de interese, însă viceprimarul – faţă de primar – are şi calitatea de consilier local, adică poate şi vota în Consiliul Local. Acum, dacă Lucian Micu poate pleda în instanţă faptul că a fost în Consiliul de Administraţie al Spitalul ca şi consilier local, nu ca viceprimar – doar în această situaţie fiind incompatibil, rămâne de stabilit de magistraţi.

Reclamaţie pe SCM Petrotub, incompatibilitate în altă parte

Însă, amuzant sau absurd, funcţie de ce parte a baricadei te afli, este că ANI s-a sesizat în acest caz în urma unei reclamaţii sau sesizări. Ziarul de Roman a intrat, în exclusivitate, în posesia adresei de la care a pornit ancheta ANI, aflând, astfel, că un romaşcan a trimis un plic la Bucureşti cu un semn de întrebare asupra faptului că Lucian Micu, şi consilier, şi viceprimar, a aprobat două hotărâri de Consiliu pentru alocarea de bani către echipa de fotbal – fostă Laminorul, apoi SCM Petrotub, acum CSM Roman, acolo unde era membru în Consiliul de Administraţie, dar neremunerat.

Toate bune şi frumoase, pentru că legile sunt interpretabile, doar că, dorind să discutăm cu cel care a făcut sesizarea, vecinii de la adresă ne-au spus că omul cu pricina a murit prin 2012, iar „denunţul” este semnat în numele acestuia în 2014.

Lucian Micu nu a comentat nimic referitor la ceea ce noi am găsit, pentru că acesta spune doar că a cerut de la ANI întregul dosar, pentru a putea să se apere în instanţă. Chiar dacă, repetăm, ANI l-a acuzat pe viceprimar de un conflict de interese în ceea ce priveşte Spitalul, ceea ce s-a comunicat şi în presă sub forma unui comunicat emis de ANI.

„În dosarul solicitat de la ANI am regăsit o plângere al unui locuitor al municipiului Roman, care reclamă un posibil de conflict de interese sau starea de incompatibilitate cu privire la persoana mea, prin aceea că aş fi votat două hotărâri de Consiliu prin care s-au alocat bani pentru SCM Petrotub Roman. În momentul de faţă, la primirea raportului nu am găsit nicio referire cu privire la acest posibil conflict de interes sau incompatibilitate, cercetarea vizând alte aspecte”, a declarat viceprimarul Lucian Micu, care, de-a lungul activităţii în cadrul echipei de fotbal, nu a fost remunerat.

Lucian Micu şi ANI, în instanţă

Nu este exclus ca cei de la ANI să fi cercetat toată activitatea viceprimarului Lucian Micu şi să fi găsit o stare de incompatibilitate pe funcţia sa din cadrul Consiliului de Administraţie de la Spital, dar, pe această temă, nu există documente la dosar. Nici juriştii nu pot expune o părere clară cu privire la această speţă, dat fiind faptul că viceprimarul are dublă calitate – de consilier local şi viceprimar – şi doar a doua este incompatibilă cu participarea ca membru într-un CA, unde este şi remunerat. Oricum, la momentul declarării stării de incompatibilitate, Lucian Micu a formulat un punct de vedere, iar acum se află în procedură de judecată cu cei de la ANI. „În momentul de faţă suntem în procedură prealabilă de comunicare a documentelor, urmând ca, în perioada următoare, să se stabilească un termen de la care să înceapă procesul, probabil la Curtea de Apel Bacău, unde instanţa va avea o dezbatere pe fond a procesului”, a precizat Lucian Micu.

Ca idee, asupra faptului cum sunt privite legile din România, de-a lungul timpului, mai mulţi consilieri locali şi-au votat inclusiv bani din bugetul local pentru propriile afaceri, dar dintre toţi cei care au privit momentul ca fiind un eveniment la nivel de municipiu – din care câştigau şi ei – doar puţini au plătit cu funcţia. Iar, pentru mulţi, un oraş mic înseamnă că există un interes, prin rude de la gradul I la veri şi cumnaţi, dar legea nu iartă pe nimeni. Atunci când se vrea aplicată.

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0