Serviciile medicale ieftine, plătite din buzunarul propriu

Dimensiune text

Noul proiect al Legii Sănătății va modifica considerabil mai multe aspecte din structura actuală a sistemului de sănătate din România. Proiectul va fi publicat la sfîrșitul săptămînii pe site-ul Ministerului Sănătății și va fi menținut în dezbatere publică pînă în luna septembrie.

 

Una din modificările importante constă în faptul că serviciile medicale ieftine care sînt sustenabile direct de către fiecare asigurat vor fi eliminate din pachetul de bază. Se va desființa monopolul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și se va da posibilitatea ca asigurații să se înscrie la un asigurător public sau privat. Numărul Caselor de Asigurări de Sănătate Județene va fi redus de la 42 la 8-10 societăți mutuale de asigurări de sănătate, după modelul belgian. Medicina de urgență rămîne garantată de către stat și va fi parte a unui pachet minimal de servicii medicale.

Medicii nu vor mai fi bugetari, salariul lor urmînd să fie negociat cu managerul spitalului unde lucrează, iar spitalele vor fi autonome financiar și managerial.

Este foarte bine că medicii își vor putea negocia salariile cu spitalul, pentru că, în acest fel, ei vor fi stimulați să își facă mai bine meseria. În plus, spitalele vor intra în concurență cu laboratoarele și clinicile private. În ceea ce privește servicile care se vor plăti din buzunarul propriu, ele depind de pachetul de bază care va fi inclus în asiguare, pachet care, însă, nu a fost stabilit încă„, a precizat jurist Valerică Frățilă, președintele Casei de Asigurări de Sănătate Neamț.COMENTARII

WORDPRESS: 0