Senatorul Eugen Țapu-Nazare: „Poporul român a ajuns ziua în care asistă, uimit, cum o echipă de oameni nepregătiți aruncă în aer ceea ce a mai rămas din România”

Senatorul Eugen Țapu-Nazare: „Poporul român a ajuns ziua în care asistă, uimit, cum o echipă de oameni nepregătiți aruncă în aer ceea ce a mai rămas din România”

 

Lipsa resurselor la bugetul de stat, a investițiilor, a unei politici coerente a guvernului și nu în ultimul rând a incompetenței acestora, împinge cabinetul Tudose spre măsuri disperate.

E limpede că guvernul PSD a pus ochii pe pensiile private ale românilor. Printr-o declarație ori inconștientă, ori vicleană, premierul Mihai Tudose spune că randamentul pensiilor private – Pilonul II este mai scăzut decât cel al Pilonului I.

Pentru a fi clară diferența dintre cele două, Pilonul I adună banii din contribuția fiecăruia din noi, pe principiul solidarității. Aici statul încasează dintr-o parte și plătește în cealaltă. Pilonul II, însă, se referă la contribuția de 5,1% care ajunge direct în administrarea fondurilor private de pensii. Seamănă cu o economie făcută de care nu te poți atinge până la bătrânețe. În schimb poți urmări în fiecare moment câți bani ai acumulat în cont. Aceștia sunt banii pe care echipa guvernamentală condusă de Mihai Tudose a pus ochii. Așadar, să treacă din administrarea privată  în cea a statului, deși se știe destul de clar că statul este cel mai prost administrator.

Banii trecuți din Pilonul II în Pilonul I nu vor mai fi multiplicați, numeni nu va urmări randamentul lor pentru că nu există așa ceva și vor fi folosiți pentru ca PSD să poată acoperi alte pomeni și derapaje bugetare.

Vă reamintesc că întreg sistemul de pensii este în haos, iar fondul de pensii pe care statul îl administrează este în gaură cu 15 miliarde de lei anual. Fondul privat are randament bun, iar cifrele arată creșteri medii de 90% de la înființarea lui în anul 2008.

Guvernul PSD este în incapacitate de a colecta taxele și impozitele, TVA-ul, în condițiile în care consumul a crescut foarte mult. Așa se prezintă fotografia economiei românești. Se cheltuie mai mult decât se încasează și se produce, ne împrumutăm mai mult și nu investim în infrastructură.

În același timp, PSD nu mai are fonduri pentru a onora toate pomenile și creșterile artificiale promise, așa că se uită unde poate băga mâna, iar unul din buzunare este cel al fondurilor de pensii administrate privat.

În cel mai scurt timp vor ieși la iveală adevăratele cifre pe natalitate, piața educației, piața muncii – cererea și oferta, pregătirea absolvenților, iar concluzia nu poate fi decât una: bugetul public de pensii se apropie de colaps în lipsa unor măsuri sustenabile și inteligente.

Premierul Mihai Tudose și guvernul PSD transmit românilor un mesaj cinic: descurcați-vă pe cont propriu. Nu le mai oferă nicio garanție celor care astăzi activează pe piața muncii în privința pensiei de la stat, iar pe cea privată vor să o distrugă în perioada imediat următoare.

Senator PNL de Neamț,
Eugen Țapu-Nazare 

Declarație de presă

 

 


COMENTARII

WORDPRESS: 0