Senatorul Chelaru îi întreabă pe miniștri despre soarta ambulanței SMURD

Senatorul Chelaru îi întreabă pe miniștri despre soarta ambulanței SMURD

 

Ioan ChelaruO primă reacție apare după scandalul, dezbătut mai mult în presă, legat de încetarea activității ambulanței de terapie intensivă ce aparține Inspectoratului pentru Situații de Urgență și a funcționat cu medic de urgență și asistent de la Centrul de Primiri Urgențe al Spitalului Municipal de Urgență Roman. Senatorul Ioan Chelaru, vicepreședinte al Senatului, a reacționat în Parlamentul României, adresând întrebări ministrului Sănătății – Patriciu-Andrei Achimaș-Cadariu și ministrului Afacerilor Interne – Petre Tobă.

Întrebarea a fost adresată în ședința Senatului de luni, 4 aprilie. “La cabinetul senatorial am primit memoriul nr. 12/30.03.2016, formulat de către conducerea Spitalului Municipal de Urgență Roman prin care mi se aduce la cunoștință situația incertă privind operaționalizarea unei ambulanțe de terapie intensivă mobilă (tip C1) în zona municipiului Roman, județul Neamț”, a declarat senatorul Ioan Chelaru.

Acesta a prezentat toate demersurile făcute de la preluarea ambulanței – iulie 2015 și până la încetarea activității acesteia, la finele lunii februarie 2016, atașând documentele prin care se demonstrează faptul că reprezentanții Spitalului Roman au făcut tot ceea ce li s-a solicitat pentru a asigura buna funcționare a acestei mașini de intervenție, ultradotată, o minisecție de Terapie Intensivă.

Întrebarea parlamentarului romașcan este adresată Ministerului Afacerilor Interne, în a cărui subordine se află ambulanța de terapie intensivă și Ministerului Sănătății, care trebuie să achite salariile medicului și asistentului care intervin în salvarea pacienților. Senatorul Ioan Chelaru a subliniat, în întrebarea adresată miniștrilor, faptul că ambulanța funcționează pentru salvarea de vieți.

“Stimate domnule Ministru,

Desfășurarea activității cu ambulanța de terapie intensivă mobilă C1 și a personalul necesar cu pregătire în acordarea asistenței medicale s-a realizat strict în interesul cetățenilor, al pacienților care au apelat în situații critice la serviciile de urgență. În perioada iulie 2015 – februarie 2016 ambulanța TIM a fost solicitată pentru 412 misiuni, iar în cadrul CPU au fost înregistrate un număr de 38.669 prezentări în anul 2015.

ambulanta 01Față de cele menționate, subliniind faptul că ambulanța și echipajul în cauză au drept scop salvarea de vieți omenești, care sunt măsurile pe care le veți întreprinde în vederea asigurării unei activități propice actului medical, care să conducă în mod firesc la salvarea multor vieți, aducând, totodată, multiple beneficii comunității locale și din împrejurimi. Solicit răspuns scris”, a declarat senatorul Ioan Chelaru, vicepreşedinte al Senatului.

Precizăm faptul că ambulanța de terapie intensivă se află acum înapoi la ISU Neamț, dar pe ea lucrează acum paramedic, iar conform legislației în vigoare, acesta nu poate interveni, de exemplu, pentru resuscitarea unui pacient. Practic, pacientul poate fi cel mult transportat cu mașina la CPU, unde medicul de urgență face resuscitarea, pierzându-se, astfel, minute bune, timp care poate face diferența între viață și moarte.

 

 


COMENTARII

WORDPRESS: 4
  • Felicitări!

  • Felicitări domnule Chelaru!

  • Foarte prompt si la obiect demersul dumneavoastra, dle senator Ioan Chelaru! Romascanii au incredere deplina in dumneavoastra si spera sa rezolvati favorabil aceasta „situatie de urgenta” aparuta in orasul lor.